04 / 11 / 2024

İstanbul'da tsunami riski var mı?

İstanbul'da tsunami riski var mı?

Türkiye'de 11 şehirde yıkıma ve can kaybına yol açan deprem felaketi sonrası gözler İstanbul'a çevrildi. Marmara'da yaşanacak büyük bir depremin İstanbul'da yaratacağı yıkımın yanında tsunami riski de sık sık gündeme geldi. Peki İstanbul'da tsunami riski var mı?




Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner tsunamilerin 'sismik' ve 'sismik olmayan' şeklinde ikiye ayrıldığını dile getirerek, tsunaminin sebeplerini ve etkilerini de anlattı.

1- SİSMİK TSUNAMİ: Bu türdeki tsunami fayın kırılmasıyla meydana gelir. Bu tür tsunamiler deniz tabanındaki düşey hareketle ortaya çıkmış olan dalgalardır. Marmara'da meydana gelecek sismik tsunami, Japonya’da ya da Endonezya'daki Sumatra Adası'nda gördüklerimiz kadar büyük olmayacak. Marmara’daki riskler hesaplanmış ve bu riskler çeşitli araştırmalarda da yer almıştır.

2- SİSMİK OLMAYAN TSUNAMİ: Bu türdeki tsunami deniz tabanında heyelan meydana gelirse olabilir. Marmara’da tsunami kaynağı iki şekilde de olabilir. Deniz araştırmaları sonucunda Büyükçekmece açıklarında heyelan olan bölgeler tespit edilmiştir. Yenikapı ve Tuzla açıklarında da heyelan alanları mevcut. O sebeple böyle bir ihtimal de var.

Derin denizlerde daha büyük tsunamiler görülebileceğini dile getiren Prof. Dr. Yalçıner, "Okyanuslarda olan tsunamiler kıyılara daha fazla etki ediyor. Dalma batma zonu olan bölgelerde mesela Sumatra ve Japonya’daki gibi büyük tsunamiler olur" dedi.

İstanbul da tsunami riski var mı?

MARMARA'DA YIKICI BİR TSUNAMİ OLABİLİR Mİ?

Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner açıklamasında olası Marmara Depremi'nde İstanbul kıyılarında oluşabilecek tsunaminin etkilerini de anlatt. Marmara’da Japonya ve Hindistan’daki gibi dalma batma zonu olmadığını, doğrultu atımlı fayların meydana getireceği tsunaminin o kadar büyük olmayacağını kaydeden Prof. Dr. Ahmet Cevdet  Yalçıner, tsunami oluşacak suların derinliğine dikkat çekerek önemli açıklamalar yaptı.

Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner açıklamasında "Marmara’daki su derinliği bin 100 metredir. Sumatrada tsunami olan bölgelerde de derinlik 2 bin 200 metreydi. Japonya’nın dalma batma zonunda olan tsunaminin oluştuğu yerdeki su derinliği de bin 500 metre. Yani okyanuslarda daha büyük tsunamiler olur fakat Marmara’da da bu potansiyel olsa da o kadar büyük ölçekte değil." dedi.

3 BÖLGEYE İŞARET ETTİ

Açıklamasında Marmara için iki tsunami ihtimalini de masaya yatıran Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, heyelana bağlı tsunaminin Yenikapı, Büyükçekmece ve Tuzla açıklarında görülebileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, "Deniz altı heyelanı hareketlenmezse meydana gelen tsunami çok büyük olmayacaktır" dedi.

Olası bir tsunamide dolgu alanların tehlikeli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, coğrafi olarak kıyıya yakın düşük kotlu alanların, Yenikapı’daki dolgu alanın, Maltepe’deki etkinlik alanının marinaların tekne barınaklarının ve limanların tsunamide zarar görebileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, "İzmir Sığacık’ta bulunan marina geçmişte küçük bir tsunami ile büyük etki altında kalmıştır. Nehir ağızları ve dere ağızları olan bölgelerde tsunami içeri kadar girer. Mesela Fenerbahçe’deki Kurbağalıdere veya  Avrupa Yakası'ndaki Ayamama Deresi gibi. Bu bölgelerde tsunaminin içeri kadar girme ihtimali bulunur.. Denize kıyısı olan diğer şehirleri de düşünmemiz gerek. Tekirdağ tarafına doğru hem güneyde hem kuzeyde bu bölgeler zarar görebilir." şeklinde konuştu.


'İSTANBUL İÇİN EN BÜYÜK TEHLİKE DEPREM'

"İstanbul için en büyük tehlike deprem' diye konuşan Prof. Dr. Yalçıner, "Tsunami ana bir tehlike değil.dir. Depremin habercisi yoktur, tsunaminin habercisi de genellikle depremdir. Tsunamiden korkmamıza gerek yok çünkü tsunaminin habercisini biliyoruz. Önemli olan habercisinden kurtulmak" dedi.

Deprem bölgesinde inşaat malzeme fiyatları sabitleniyor! TOBB Başkanı resmen duyurdu!

Kahramanmaraş depremlerinin Türkiye'ye maliyeti 50 milyar doları aşacak!

Kandilli'den yeni İstanbul depremi açıklaması! Kahramanmaraş depremleri İstanbul'daki riski artırdı mı? 


Geri Dön