19 / 11 / 2024

Deprem riskine karşı tüm yapılar muayene edilmeli!

Deprem riskine karşı tüm yapılar muayene edilmeli!

Uzmanlar Türkiye'nin yapı stoku güvensizliği konusunda uyarılarda bulunuyor. İstanbul Üniversitesi tarafından açıklanan rapora göre binaların muayenesi şart. Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Dr. Akpınar ise “Acilen binaların güçlendirilmesi lazım” dedi. 




İzmir’de 30 Ekim’de yaşanan ve 115 kişinin yaşamını yitirdiği 6.9’luk sarsıntı, deprem gerçeğini yeniden gündeme getirdi. BirGün'de yer alan habere göre; çürük binaların onlarca kişiye mezar olması deprem ülkesi olan Türkiye’de yol alınmadığını ortaya koyuyor. 

Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erkan Akpınar, acilen riskli binaların güçlendirme işleminin yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “İzmir'deki binalara güçlendirme tekniklerini uygulayarak müdahale etmiş olsaydık, şu anda belki bu can kayıplarını konuşmuyor olacaktık” diye konuştu. 

 Deprem riskine karşı tüm yapılar muayene edilmeli!

Binaların yıkılmasının tek sebebinin ‘kötü zemin’ olmayacağını vurgulayan Dr. Akpınar, şunları kaydetti:

“Zeminin kötü olması sadece yıkım sebepleri arasında bir parametre. Tek başına sonuç olarak değerlendirilmemeli. İstanbul için de bu durum geçerli. Bütün bu deprem üretme potansiyeline sahip, diri fay hatları üzerindeki şehirlerde acilen, hızlı bir şekilde bina performanslarının ortaya konulması, yıkılacak binaların ayıklanarak yıkılması, onarılabilecek, güçlendirilebilecek olanların da bir an önce güçlendirme işleminin yapılması gerekiyor.”

YAPILAR MUAYENE EDİLMELİ

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa,  İzmir  depremi yapısal hasar raporunu yayınladı. Deprem zararlarının azaltılmasına yönelik öneriler yer verilen raporda, “Hasar almış veya yıkılmış yapılarda mühendislik ve denetim hizmetinin yetersiz olduğu belirlendi. Binaların ani göçmesine neden olabilecek konstrüktif kusurların bulunduğu görülmüştür” denildi. Raporda şu öneriler yapıldı: 

- Ülkemizdeki bütün yapıların yapısal risklerinin belirlenmesi çalışmasına ivedilikle başlanmalı.

- Yapılar düzenli olarak muayene edilmeli ve sertifikalandırılmalı.

- Her türlü tadilat projesinde mühendislik hizmeti alınmalı ve denetim hizmeti zorunlu olmalı. Kullanım amacı değişikliği veya tadilat gibi gerekçelerle taşıyıcı elemanlara müdahalede bulunulmamalı; bölme duvarlara yapılacak müdahalelerde ise kısa kolon, yumuşak kat ve zayıf kat etkisi oluşturabilecek durumlardan kaçınılmalı.

İstanbul'da riskli bina sayısı 150 bin! Yenilenmesi için süre yetmeyebilir!


Geri Dön