30 / 04 / 2024

Deprem, sanayi binalarını değil, vasıflı iş gücünü vurdu! İşte büyük kaybın miktarı!

Deprem, sanayi binalarını değil, vasıflı iş gücünü vurdu! İşte büyük kaybın miktarı!

Kahramanmaraş’n Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen ve 11 ilde çok büyük can ve mal kayıplarına yol açan depremlerin vasıflı iş gücüne de büyük darbe vurduğu ortaya çıktı.



Rapordaki ilk belirlemelere göre deprem, bölgedeki planlı sanayi alanlarında önemli bir hasara yol açmazken, enerji ve ulaştırma-haberleşme altyapısında oluşan hasar veya iş gücü eksikliği nedeniyle bazı tesislerde üretimin bir süre aksayabileceği öngörülmekte.

Deprem, sanayi binalarını değil, vasıflı iş gücünü vurdu! İşte büyük kaybın miktarı!

Ancak büyük felaketin imalat sanayinde faaliyet gösteren iş yerleri üzerindeki en önemli darbesi ise, vasıflı iş gücünde yaşandı.

Buna göre, bazı tesislerde kilit eleman kaybı ve personel koşullarından kaynaklanan zorluklar nedeniyle operasyonlarda kesintiler yaşanmakta.

Diğer yandan ihracata yönelik üretim yapan bazı kuruluşlarla bu kuruşlara ara malı üreten tesislerin deprem hasarları nedeniyle üretimdeki ve teslimattaki aksamalar sonucunda ihracatın olumsuz yönde etkileneceği tahmin edilmekte.

Öte taraftan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca gerçekleştirilen anket çalışmasına göre, 8 bin 599 firma için imalat sanayisinde toplam hasarın 81 milyar 155 milyon lira olması beklenmekte. Söz konusu hasarın 31 milyar 117 milyon TL’si bina, 24 milyar 852 milyon TL’si makine ve 15 milyar 126 milyon TL’si ise stok hasarlarından oluştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön