30 / 04 / 2024

Artan kiralar nedeniyle vasıflı iş gücü, İstanbul’dan kaçmaya başladı!

Artan kiralar nedeniyle vasıflı iş gücü, İstanbul’dan kaçmaya başladı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bölgesel İstihdam Ofisi, kentteki 317 firmada asgari ücretteki artışın istihdama etkisini araştırdı. Araştırmanın sonuçlarına göre, firmalar meslekli, nitelikli, uzman ve deneyimli-kıdemli personel bulmakta sıkıntı çekiyor.



İstanbul’da son yıllarda fahiş şekilde artan konut kiraları sonunda istihdamı da vurdu. Yapılan araştırmaya göre vasıflı elemanlar İstanbul’dan göç etmeye başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bölgesel İstihdam Ofisi’nin, kentteki 317 firmada asgari ücretteki artışın istihdama etkisini belirlemeye çalıştığı araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Araştırma sonuçları ile ilgili yapılan açıklamada; “Tüm sektörlere bakıldığında çoğu firma, aradığı vasıflara sahip nitelikli iş gücünü bulamıyor.. Firmalar üretimden, satış ve idari süreçlere kadar her bölümde meslekli, nitelikli, uzman ve deneyimli personel bulmakta büyük sıkıntı çekiyor” ifadesi kullanıldı.

Bazı firmalarda mavi yakalılar ile beyaz yakalılar arasında ücret hiyerarşisinin daralması ile beyaz yakalılarda motivasyon, verim ve performans düşüklüğü ile işten ayrılmaların yaşandığı araştırma sonuçlarına yansıdı. Tüm sektörlerde firmaların üretim, satış ve idari süreçlerinde nitelikli personel bulmakta sıkıntı çektiği ortaya çıktı.

Araştırmada öne çıkan diğer başlığa göre de hayat pahalılığı sonucu artan yaşam maliyetleri, fahiş konut kiraları ve deprem korkusu, iş gücünün İstanbul’dan göçünü hızlandırdı. İstanbul’da eleman bulmak her geçen gün zorlaşmaya başladı.

Artan kiralar nedeniyle vasıflı iş gücü, İstanbul’dan kaçmaya başladı!

ÇALIŞAN ASGARİ ÜCRETİ YETERSİZ BULUYOR

Araştırmada öne çıkan diğer konular ise şöyle belirlendi:

- Şirketler temmuz ayında belirlenecek asgari ücretin 11 bin TL civarında olmasını bekliyor.

- Asgari ücret arttıkça konaklama, yiyecek, tekstil, imalat gibi bazı sektörlerde ve küçük ve orta boy işletmelerde kayıt dışı çalışma oranı yükseliyor.

- Yüksek enflasyon çalışanların motivasyonunu ve performansını aşağı çekerken, işletmelerin verimliliğini olumsuz olarak etkiledi.

- Firmalar, iş arayanların asgari ücretin üzerinde yüksek ücret talebinde bulunduğunu belirtiyor.

- Ankete katılan firmaların yüzde 35’i, asgari ücret artış oranını, diğer çalışanlarına yansıtmadı.

- Geçen yıla göre firmalar ürün fiyatlarını daha kolay şekilde artırmaya başladı. Yüksek enflasyon ortamında katılaşma eğilimi belirginleşiyor.

- Firmalar İstanbul’da eleman bulmakta zorlanıyor. Yaşam maliyetinin daha yüksek olması ile birlikte iş seçeneklerinin fazlalığı da bunda etken olarak görünüyor.

- Türkiye genelinde faaliyet gösteren büyük firmaların çalışanları İstanbul dışındaki şubelere tayin yönünde yoğun talepte bulunuyor.

- İstanbul’da iş başvurusu yapan adaylar firmalardan konaklama imkânı istiyor.

- İmalat ve lojistik sektöründeki firmalar çözüm olarak bazı faaliyetlerini, İstanbul’a komşu illere taşımaya başladı.

 


 


Geri Dön