Deprem sigortalı konut sayısı 3 milyon 500 bine çıktı
Türkiye çapında Zorunlu Deprem Sigortalı konut sayısı 3 milyon 500 bine, oranı ise yüzde 26'ya çıktı
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, yılın 9 ayında hayat sigortası dışında en hızlı büyüyen branşın yüzde 24,3'lük prim üretimi artışıyla Zorunlu Deprem Sigortası olduğunu bildirdi.
Türkiye çapında Zorunlu Deprem Sigortalı konut sayısı 3 milyon 500 bine, oranı ise yüzde 26'ya çıktı. Türkiye'de son 10 yılda yaşanan hasar yapıcı nitelikteki 254 depremde, Zorunlu Deprem Sigortası sahibi depremzedelere toplam 20 milyon lira tazminat ödendi. Ödemelerin yüzde 97'sini kısmi hasar ödemeleri oluşturdu.
Zaman
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
2009'da 'Hayat' dışında en hızlı 'Zorunlu Deprem Sigortası' büyüdü
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, yılın ilk dokuz ayında `Hayat Sigortası' dışında en hızlı büyüyen branşın yüzde 24.3'lük prim üretimi artışıyla `Zorunlu Deprem Sigortası' olduğunu söyledi.
Merkez üssü Düzce olan 12 Kasım depreminin 10'uncu yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan İdris Serdar, vatandaşları depreme karşı önlem almaya ve Zorunlu Deprem Sigortalarını yaptırmaya çağırdı. Serdar, Türkiye'nin topraklarının yüzde 98'inin aktif deprem kuşakları üzerinde bulunduğunu vurgulayarak, "Hepimiz deprem riskiyle yaşamayı, depreme karşı önlem almayı öğrenmek zorundayız. Altımızdan geçen fay hatlarına karşı bir şey yapamayız, ancak konutlarımızı depremin vereceği zarara karşı güvence altına alabiliriz" ifadesini kullandı.
Depremi hatırlamanın yeterli olmadığını, benzer acıları yaşamamak için harekete geçmek gerektiğinin altını çizen Serdar, "Yaklaşık iki ay önce 4'üncü dereceden deprem bölgesinde yer alan, riskin aslında çok düşük olduğu Konya'da gerçekleşen 4'ten büyük şiddetteki depremlerde can kaybı yaşanmadı ama Zorunlu Deprem Sigortalı 78 konut hasar gördü" diye konuştu.
`20 milyon TL ödendi'
Bu depremlerin, Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunu ve hiçbir bölgenin istisnası olmadığını gösterdiğini belirten Serdar, şunları söyledi: "Önlemini alan, Zorunlu Deprem Sigortası yaptıran vatandaşlarımız konutlarının depremde gördükleri maddi hasarı tek başlarına yüklenmek zorunda kalmadılar. Türkiye'de son 10 yılda yaşanan hasar yapıcı nitelikteki 254 depremde, Zorunlu Deprem Sigortası sahibi depremzedelere toplam 20 milyon lira tazminat ödendi."
Sigortanın her bütçeye uygun bir hizmet olduğunu vurgulayan Serdar, "Sigorta günde bir ekmekten daha ucuz. Bir kumbaraya her gün yaklaşık 50 kuruş atarsanız sigortanın yıllık primini çıkarırsınız" dedi. (Radikal)
Çağrıya 15 bin İstanbullu cevap verdi
Güvenli Yaşam Gönüllüleri tarafından yapılan eğitim programlarına İstanbullular yoğun ilgi gösterdi. İstanbul'un 10 büyük meydanında kurulan stantlar ve `guvenliyasam.org' sitesinden yapılan `Güvenli Yaşam Gönüllüsü olun' çağrısına cevaben 15 bine yakın İstanbullu, eğitim almak için başvuruda bulundu.
14 ilçede düzenlenecek
İstanbul Valiliği, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık (İSMEP) Projesi kapsamında yürütülen Güvenli Yaşam Eğitimleri başladı. İlk etapta İstanbul'daki 14 ilçede gerçekleştirilecek Güvenli Yaşam eğitimleriyle İstanbul halkının başta depremler olmak üzere afetlere karşı bilinçlendirilmesi hedefleniyor.
Bilinçlendirme çalışması
Güvenli Yaşam Eğitimleri'nde, katılımcılara afet ve acil durum yönetimi, ilkyardım, yangın, tahliye bilgisi gibi eğitimler, uygulamalı dersler eşliğinde veriliyor. Bir saatlik `Güvenli Yaşam I' eğitimlerini tamamlayan katılımcılar daha sonra dört saatlik `Güvenli Yaşam II' isimli eğitimlerine davet ediliyor.
Radikal