11 / 05 / 2024

Deprem sonrası kiralık konut fiyatları resmen fırladı! Bir tarafta evini ücretsiz açanlar, diğer tarafta fırsatçılar... 

Deprem sonrası kiralık konut fiyatları resmen fırladı! Bir tarafta evini ücretsiz açanlar, diğer tarafta fırsatçılar... 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 şehri etkileyen iki büyük depremin üzerinden bir hafta geçti. Deprem sonrası kiralık konut fiyatları resmen fırladı! Evini ücretsiz açan da var, fırsatçılarda... 



Herkes yardıma koşarken, tıpkı bölgedeki yağmacılar gibi kiralık fırsatçıları da durmak bilmiyor. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; özellikle başta Mersin olacak şekilde çevre şehirlerde ve depremzedelerin tahliye edileceği şehirde kiralar fırladı. 

Depremden etkilenen şehirlerin komşuları arasında en çok Mersin’deki kiralar arttı. Bölgeyi terk eden depremzedelerin ilk durağı olan Mersin’de depremden önce ilan portallarında 4-5 bin TL olan kiralık evler, depremden sonra 9-15 bin TL arasına yükseldi. Yıllık kirası 70-90 bin olan konutların fiyatları da 110-120 bine ulaştı.

Deprem sonrası kiralık konut fiyatları resmen fırladı! Bir tarafta evini ücretsiz açanlar, diğer tarafta fırsatçılar... 

Bu duruma bölge halkından büyük tepkiler gelirken; hukuki işlem başlatılacağı da açıklandı. 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, konu ile ilgili gerçekleştirdiği açıklamasında, "Depremin yaralarını sarmaya çalışırken, yağmacılar ve fırsatçılar da türedi. Mersin’de depremi fırsat bilip kiraları fahiş artıran ev sahipleri var. Evinizi normal fiyatlara kiraya verin. Bu felaketi sömürmek bize yakışmaz. Fırsatçıları takipteyiz. Hukuki gereğini de yaparız" ifadelerini kullandı.

Mersin’de bazı satılık konut fiyatlarının 13 Şubat itibarıyla arttığı seviye belirlendi. 1 milyon liranın altında satılan konutlar için 200 bin ile 500 bin TL'yi aşan rakamlarda zam yapıldı. 

Deprem sonrası kiralık konut fiyatları resmen fırladı! Bir tarafta evini ücretsiz açanlar, diğer tarafta fırsatçılar... 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Mersin Temsilcisi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Emlak Komitesi Başkanı Ümit Mete, Mersin’de kira bedellerini sabit tutmakta oldukça zorluk çektiklerine, konut sahiplerinin bazılarının kiralarını çok yükselttiklerine dikkat çekerek, "Bazıları da bu günler geçtikten sonra daha fazla bedelle kiraya verebilmek için vazgeçtiklerini belirtiyorlar. Bizim için depremzedeleri yurtlara, çadırlara yerleştirmek daha kolay oldu. Ancak parasıyla ev tutmak isteyenlere yardımcı olamadık. Ev tedarik edemiyoruz, çok afaki rakamlar var" açıklamasında bulundu. 

Kiraların 5 bin liradan 10 bin liraya hatta 15 bine yükseldiğine vurgu yapan Ümit Mete, emlak danışmanları olarak depremzedelerden komisyon almadıklarının, sektör olarak böyle rakamlara tepki gösterdiklerinin altını çizdi ve ticaret odasına da çok sayıda şikayet geldiğini belirtti. 

Fiyatların en çok yükselişe geçtiği şehirlerden biri de  Adana  olurken, çevre şehirlerden Niğde, Kayseri, Konya ve Aksaray’da da kira hareketliliği başladı. Afetzedelerin İçişleri Bakanlığı talimatı ve AFAD koordinasyonu ile tahliye edileceği şehirler olan Antalya, Aydın, İzmir, Mardin, Muğla’da da yükselişler yaşanıyor. 

Deprem sonrası kiralık konut fiyatları resmen fırladı! Bir tarafta evini ücretsiz açanlar, diğer tarafta fırsatçılar... 

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Hakan Akdoğan, deprem sonrasında kira yükselişleri gibi münferit hareketleri gördüklerini ancak dayanışma ruhunun daha ağır bastığına dikkat çekti. 

Açıklamasında "Spesifik hareketler oluyor. Bunu her zaman görüyoruz, İzmir depreminde de gördük, pandemide de gördük. Ancak birlik beraberlik ruhu daha ağır basıyor. Emlak odaları, sivil toplum kuruluşları, boş evi olan mülk sahiplerini arayarak, rica edip ücretsiz verme konusunda destek istiyorlar. Ücretsiz veremeyecek, geçimini bu evlerden sağlayanların evleri için de sponsor sağlayarak depremzedeleri yerleştiriyorlar, canla başla çalışıyorlar" diye konuşan Hakan Akdoğan, bunun yanı sıra kötü niyetli insanların da fiyat yükselttiğine fakat müthiş de bir yardımlaşma olduğuna vurgu yaptı. 

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Güneydoğu’dan kuzeye, batıya kısacası deprem alanı dışındaki her yere doğru göç olduğunun altını çizdi ve "Anadolu’daki istisnasız her yerde kiralık ev bulmak zorlaşıyor, maliyeti katlanıyor. Stok belli ve nüfusun bu göçüne Türkiye maalesef hazır değil. Konut kiralamada arz ve talep dengesi hızla bozuluyor. Anadolu’da şehir dışında konumlanan evlerin bile fiyatları 2-3’e katlandı" ifadelerini kullandı. 

"Boş olan evlerin boş tutulmasını yasaklayarak kiraya verilmesini sağlamak, kira fiyatlarını dondurmak, yabancıların kontratlarını uzatmamak ve yabancıya ev kiralanmasının yasaklanmasını sağlamaktır" diyen Cansel Turgut Yazıcı, bu şekilde atılabilecek adımları gündeme getirdi. 

Deprem sonrası kiralık konut fiyatları resmen fırladı! Bir tarafta evini ücretsiz açanlar, diğer tarafta fırsatçılar... 

Elazığ da Malatya ve Diyarbakır’dan depremzedelerin yöneldiği şehirler arasında yer aldı. 2020'de 6.5 büyüklüğündeki depremi yaşayan ilde, TOKİ tarafından yapılan deprem konutları başta olacak şekilde kiralık ev fiyatları resmen uçtu. 

Kahramanmaraş depreminden önce 600-700 TL'ye kiraya verilen konutlar için şu anda 3-4 bin TL kira isteniyor. 

Elazığ Valiliği’nden konu ile ilgili açıklama yapıldı ve "Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası ilimizde ev kiralarında fahiş fiyat artışı yapıldığı yönünde şikayetlerde artış gözlemlenmiştir. Vatandaşlarımızın fahiş fiyat artışı ile ilgili şikayet başvurularını Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi (e-Devlet) üzerinden veya diğer elektronik başvuru yöntemlerini kullanarak ayrıca Ticaret İl Müdürlüğümüze de yapabilirler. Fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilenler hakkında her türlü yasal müeyyide tereddütsüz uygulanacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Deprem destekleri başvuru detayları belli oldu: O süreye dikkat!

Deprem sonrası evlere girenler için kritik uyarı geldi! Bunlara dikkat edin lütfen!

Prof. Dr. Naci Görür: İstanbul'da deprem olma olasılığı arttı!

 


Geri Dön