14 / 05 / 2024

Deprem uzmanı Ahmet Ercan peş peşe sıraladı: Burada büyük depremler yaşanabilir! 

Deprem uzmanı Ahmet Ercan peş peşe sıraladı: Burada büyük depremler yaşanabilir! 

Kahramanmaraş merkezli 10 şehirde ağır yıkıma sebep olan depremlerden sonra Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, peş peşe açıklamalar yaparak uyarılarda bulundu. Ercan "Burada büyük depremler yaşanabilir" dedi. İşte ayrıntılar... 



Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; "Adıyaman’ın Arap Kalkanı’ndan çekinmeye başladım" diye konuştu ve "Oradan Çüngüş’e, Gerger’e doğru gidiş başladı. Eğer o gidiş sürerse oralarda bir şeyler yapabilir. Diyarbakır’ın kuzeyinde gerginlik boşalmaları var. Lice büyük depremler üretebilir" açıklamasında bulundu. 

7.9 büyüklüğünde deprem olduğunun altını çizen Ercan, bunun 6.6 büyüklüğünde 1 tane artçısı olduğunu dile getirerek, "Bu olamaz. Şu ana kadar 15-25-30 tane biz 6’dan daha büyük deprem olması bekleniyordu" şeklinde konuştu. 

Deprem uzmanı Ahmet Ercan peş peşe sıraladı: Burada büyük depremler yaşanabilir! 

Yapıların yüzde 20’sinin yerden gelen sorunlar sebebiyle, yüzde 80'inin ise yapısal sorunlardan yıkılacağına vurgu yapan Ahmet Ercan, "Statik sorunlardan, malzemelerden, yapı gereçlerinden, yapı yaşından, betondan, donatıların paslanmasından yıkılır. Türkiye’deki yapıların yüzde 65’inde donatı paslanması var" diye konuştu. 

Konu ile ilgili açıklamasını "Bütün odaların denetim yetkisi elinden alındı. Jeofizik mühendislerinin, makine mühendislerinin denetim yetkisi elinden aldı. Bunu yapı denetim kuruluşlarına verdiler ama yapı denetim kuruluşlarını denetleyen başka bir kuruluş gerekir" ifadelerini kullanarak sürdüren Ercan, yapı denetim kuruluşlarının yer inceleme çalışmalarını denetlemediğini belirtti. 

Ercan, "Yeni Hatay’ın Amanos Dağları’na kurulması gerekiyor. Adapazarı ve Düzce’de aynı olaylar oldu, biz önerdik dağların eteklerine yaptılar" ifadelerine yer verdi ve yardım istenirse biz her şehir için bilgi verebileceklerinin altını çizdi. 

Deprem uzmanı Ahmet Ercan peş peşe sıraladı: Burada büyük depremler yaşanabilir! 

MARMARA DEPREMİ YAKLAŞTI MI?

Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara Depremi ile ilgili de konuştu ve çok erken olduğuna dikkat çekti. 

Konu ile ilgili "Marmara şu anda çok yorgun bir boksör gibi. Çok dinlenip gücünü yeniden toplaması için gereken zaman en azından 2045’e kadar" ifadelerine yer veren Ercan, gücünü toplama olayının 2075 hatta 2150 yılına kadar gecikme olasılığı olduğunu vurguladı. 

Prof. Dr Süleyman Pampal'dan tüyler ürperten uyarı: İstanbul depremi için beş altı yıl zaman kaldı!

Depremzedeler kira yardımı başvurusunu nasıl yapacak? 2023 Kahramanmaraş kira yardımı kaç lira?

Müteahhitlik karneleri ve iş bitirme belgeleri değerlendirme katsayıları 2023!


Geri Dön