29 / 04 / 2024

Deprem uzmanından flaş Karadeniz uyarısı: 5 ilde yıkım büyük olacak! En az 6.6 şiddetine hazır olun! 

Deprem uzmanından flaş Karadeniz uyarısı: 5 ilde yıkım büyük olacak! En az 6.6 şiddetine hazır olun! 

Türkiye'de deprem riski en düşük illeri arasında gösterilen Trabzon, Karadeniz fayı sebebiyle yeniden gündem oldu. Deprem uzmanı Trabzon dahil Karadeniz'deki 5 ili uyardı. İşte o flaş açıklama...



6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan 7'den büyük iki depremin ardından, kentlerdeki yapı stoklarının depreme dayanıklılık durumu önemini koruyor. 

Ülke genelinde binaların güvenliği ile ilgili önlemler ve riskli yapıların belirlenmesine ilişkin çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, Türkiye’de en az deprem riski olan şehirler arasında gösterilen Trabzon’da, olası depremlerde yapı stoku ve heyelan tehlikesi gündeme getirildi. 

Deprem uzmanından flaş Karadeniz uyarısı: 5 ilde yıkım büyük olacak! En az 6.6 şiddetine hazır olun! 

EN BÜYÜK 6.6 DEPREMİ OLUR, AMA BÖLGE DEPREMİ BÜYÜTÜR

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Karadeniz fayı sebebiyle deprem riski taşıdığına dikkat çekilen Trabzon’da, dolgu alanlarıyla deprem tehlikesinin riskinin büyüklüğünü işaret eden uzman isimler, sık sık heyelanların yaşandığı bölgede yerel zemin etüt çalışmalarının yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve bölgenin jeolojik yapısına da değinerek "Trabzon’un deprem tehlikesi, resmi deprem haritasına göre önümüzdeki 50 yıl içinde olabilecek en büyük deprem yüzde 90 olasılıkla 6.6’dır. Yüzde 10 olasılıkla bu depremden daha büyük bir deprem yaşayabiliriz" açıklamasında bulundu. 

"Bu Trabzon’un deprem tehlikesi" diyen Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un deprem riskinin ise meydana gelebilecek can ve mal kaybı olduğunu vurguladı. 

Prof. Dr. Bektaş, Trabzon’un deprem tehlikesinin riskinin yüksek olduğunu vurguladı ve ilk nedenin yapı stokunun depreme dayanıksız olması olduğuna dikkat çekti. 
Bektaş, açıklamasının devamında "İkincisi ise bölgenin jeolojik özelliğinden dolayı olabilecek olan depremi büyütme özelliği vardır. Yani sahil kesimindeki gevşek zeminler depremini olduğundan daha fazla geliştirebiliyor" ifadelerine yer verdi.

Deprem uzmanından flaş Karadeniz uyarısı: 5 ilde yıkım büyük olacak! En az 6.6 şiddetine hazır olun! 

KTÜ eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, bölgede sık sık heyelanların yaşandığını dile getirdi. 

Konuya ilişkin "Trabzon’un deprem riskini arttıran en önemli husus da heyelan bölgeleridir. Yani Trabzon’un kuzeye bakan yamaçları bütünüyle heyelan bölgesi olduğu için olabilecek olan deprem heyelan bölgelerini harekete geçirir" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Osman Bektaş, ‘Trabzon’da 6.6 büyüklüğünde bir deprem yaşanırsa o ilde yaşanabilecek olan can ve mal kaybı ne kadardır? diye sorulduğu zaman Trabzon’un deprem riskinin çok büyük olduğunu vurguladı. 

Trabzon'daki bir depremde can ve mal kaybının yüksek olacağını yineleren Prof. Dr. Bektaş, "Dolayısıyla Trabzon’daki bu plaj bölgelerinde kuzeydeki sahil kesimdeki yerlerde muhakkak suretle haritaya ilave şekilde yerel zemin etüt çalışmalarının yapılması gerekir" diye konuştu.

Deprem uzmanından flaş Karadeniz uyarısı: 5 ilde yıkım büyük olacak! En az 6.6 şiddetine hazır olun! 

5 İL İÇİN 6.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI 

Depremle ilgili bilgi kirliliği olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Bektaş, "Trabzon, bazı bilim insanlarına göre 5 büyüklüğünde depremden büyük deprem olmaz ddüşüncesi doğru değil" dedi ve 2012’de Karadeniz’den uzanan Trabzon fayı üzerinde 5’ten büyük depremin yaşandığına, Karadeniz fayında da 1968'de Sinop’ta 6.6 büyüklüğünde bir depremin yaşandığına vurgu yaptı. 

"Dolayısıyla devlet de bize ne diyor? ‘6.6 büyüklüğünde bir depreme hazır olun’. Kim hazır olacak? Rize, Trabzon, Ordu, Samsun, Sinop herkes, 6.6 büyüklüğündeki bir depreme hazır olacak" diyen Bektaş, bilim insanlarının bu konudaki söylemlerin halkın kafasını karıştırdığını belirtti. 

"Ama devlet bunu bildiği için bir bilim konseyi oluşturuyor. O bilim konseyi bir deprem tehlikesi haritası hazırlıyor. Onu da devlet resmi gazetede onaylıyor ve yayınlıyor" ifadelerine yer veren Bektaş, Türkiye'de herkesin bu resmi haritaya uymak zorunda olduğunun altını çizerek açıklamasını tamamladı. 

Deprem Uzmanı Şükrü Ersoy'dan son dakika 8.0 büyüklüğünde deprem uyarısı! İki şehri işaret etti!

Ucuz fiyata ev almak isteyenlere  TOKİ  piyangosu 6 il tek tek açıklandı! Ayda 2.581 TL'den başlayan taksitle ev satılıyor

Türkiye'nin 81 ilinde kiralık sosyal konut üretilmeli!

Ev sahiplerinden yüksek kira isyanı: Kira gecikiyor, faturalar ve aidat ödenmiyor! Yeni mağdurlar ev sahipleri oldu!


 


Geri Dön