28 / 04 / 2024

Deprem ve sel felaketlerine rağmen Güneydoğu Anadolu ihracatta şaha kalktı!

Deprem ve sel felaketlerine rağmen Güneydoğu Anadolu ihracatta şaha kalktı!

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, “Bölgede 6 ayda 5,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti. Bu rakamın yüzde 28,8’ini birlik olarak biz gerçekleştirdik” dedi.



-Yılın ilk 6 ayında Güneydoğu Anadolu bölgesinden yapılan ihracat 5,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat gerçekleştiren sektör ise yüzde 28,8’lik payı ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri oldu. Sektörün Güneydoğu Anadolu’dan ihracatı 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bölgenin Türkiye geneli sektör payı ise yüzde 27,7 oldu. Yılın geride kalan 6 aylık kısmında, Güneydoğu Anadolu’dan dünya geneline yaklaşık 2 milyon tonluk ihracat yapılıyor. Sadece makarna, buğday unu, bitkisel yağ ve bisküvi-pasta ihracatından bölgeye 1 milyar dolar giriş yaptı.

BÖLGE ÇOK HIZLI TOPARLANDI

Güneydoğu Anadolu bölgesi Türkiye'de tahıl üretiminin en fazla yapıldığı bölgelerin başında geliyor. Bu yıl deprem ve sel felaketlerine rağmen bölgenin ihracat gücünü koruduğunu ifade eden Birlik Başkanı Celal Kadooğlu, “Güneydoğu Anadolu’nun, sektörün Türkiye geneli toplam ihracatında yüzde 30’un üzerinde seyreden payı, bu yıl yaşanan doğal felaketlerin etkisiyle bir miktar azaldı. Nisan ayından bu yana bölgesel payımız, sistematik olarak artış göstererek ilk sıraya yaklaştı. Yıl sonunda sektörde en fazla ihracat gelirini muhtemelen Güneydoğu Anadolu bölgesi sağlayacak. Hem üreticiyi olumsuz etkileyen hem de toplanan ürünü dünyaya sevk eden ihracatçıyı zora sokan böyle bir sürecin ardından bu kadar hızlı toparlanabilecek güçte, kenetlenmiş, dünyada çok az bölge vardır sanırım” şeklinde konuştu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön