29 / 04 / 2024

'Deprem vergisi' meclisin gündeminde!

 'Deprem vergisi' meclisin gündeminde!

Meclis Grup toplantılarının gündemi Elazığ ve Malatya’da yaşanan deprem oldu. Liderler depremi konuşurken toplanan deprem vergilerini sordu.



Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Canan Sakarya, bugünkü köşesinde "Deprem ve yeni imar alanları" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları…

CHP, HDP ve İYİ Parti Meclis Grup toplantılarında gündemi, Elazığ ve Malatya’da yaşanan deprem oluşturdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2004-2019 yılları arasında toplanan 65 milyar lira deprem vergisinin hesabının millete verilmesini istedi. Kılıçdaroğlu, “34 milyar dolar para AK Parti’ye emanet edildi. Bir lira değil beş lira değil, 34 milyar doları alıyorsun bu para nereye gitti? Vatandaş görevini yaptı ama 17 yıldır iktidarda olanlar görevlerini yapmadı bu paraları sormayacak mıyız?” diye konuştu. Vatandaşın depreme dayanıklı evler yapılsın diye vergi verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Olay yaşanıyor, Erdoğan’ın söylediği şu: Depremi durdurma şansımız var mı? Yok ama soru bu değil soru şu, 34 milyar dolar aldın, vatandaşın evini depreme dayanıklı hale neden getirmedin?” dedi.

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, Elazığ’daki 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından iktidarın yalnızca eleştiri yapanlar için harekete geçtiğini belirterek, “Güçleri ancak tweet atana yetiyor. Elazığ’da yıkılan binalara ilişkin soruşturma açıldı mı?” diye sordu. Bu depremde de haklı olarak herkesin deprem için toplanan paraların nerede olduğunu sorduğunu kaydeden Buldan, “AKP hesap vermiyor soranı ise susturmaya çalışıyor. O paraların nereye gittiği belli yandaşlara, ranta, şatafata israfa harcandığını bizler çok iyi biliyoruz. Deprem

paraları ile hasarlı riskli binaları değil kendi iktidarlarını güçlendirdiler, halka hesap verememelerinin nedeni bu gerçeklerdir, iktidar bu depremde bir kez daha enkaz altında kalmıştır” dedi.

Toplum, depremlerden yüz akıyla çıktı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise yıllardır devam eden ayrıştırma, kamplaştırma politikalarına rağmen toplumun Elazığ ve Malatya depremlerinden yüzünün akıyla çıktığını belirterek, “Benim siyaset anlayışıma göre, doğal afetlerden siyaset çıkarılmaz. Ama bu; olan bitene, kör ve sağırız demek asla değildir. Elbette ki; gelişmeleri, yapılan ve yapılmış olması gereken icraatları, toplanan vergilerin akıbetini takip ediyoruz” dedi. Dar gelirli vatandaşın geçim sıkıntısına değinen Akşener, Türkiye’nin bugün, hem gıda enflasyonu, hem de genel tüketici fiyatları enflasyonu bazında, aynı grupta yer aldığı gelişmekte olan ülkelerin, iki katından fazla bir enflasyon oranına sahip olduğunu kaydetti.

Naci Ağbal: Deprem vergileri çarçur edilmedi!


Geri Dön