28 / 04 / 2024

Boş ev vergisi Meclis gündeminde! Ev sahipleri dikkat: Barınma sorunu bu şekilde çözülebilir! 

Boş ev vergisi Meclis gündeminde! Ev sahipleri dikkat: Barınma sorunu bu şekilde çözülebilir! 

Son zamanlarda satılık ve kiralık konut fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar, barınma sorununun sık sık gündeme gelmesine neden oluyor. Meclis'te boş ev vergisi gündeme geldi. İşte ayrıntılar...



Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29’uncu Birleşiminin üçüncü oturumunda konut sahiplerini ilgilendiren önemli bir konu gündeme geldi. 

Son zamanlarda satılık ve kiralık konut fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar, ülke genelinde barınma sorununun artmasına neden oldu. Vatandaşlar ev sahibi olmakta zorluk çekerken, barınma krizine ilişkin çözüm önerileri de peş peşe geliyor. 

Meclis'te yer alan tutanaktaki bilgilere göre; İYİ Parti  İzmir  Milletvekili Ümit Özlale, 2’nci ya da 3’üncü konut alımlarında banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) istisnasının kaldırılması ile ilgili konuştu ve boş ev vergisi önerisini sundu. 

Boş ev vergisi Meclis gündeminde! Ev sahipleri dikkat: Barınma sorunu bu şekilde çözülebilir! 

KONUT KREDİLERİNDE BSMV İSTİSNASI KALKIYOR

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, yaptığı konuşmasında torba yasanın maddelerinden birinin de ikinci ya da üçüncü ev alımları için, konut kredilerinde BSMV istisnasının kaldırılması olduğunu belirtti. 

Konuya ilişkin açıklamasında bunun çok doğru bir karar olduğunu belirten Ümit Özlale, "Türkiye bir barınma krizi yaşıyor ve inşaat sektörünün o kadar fazla kollanmasına karşın konut sahipliği oranı da azalıyor" ifadelerine yer verdi. 

Barınma krizinin tanımlarından birinin de bu olduğuna ve insanların  2’nci, 3’üncü, 4’üncü evi aldıklarına, birikimlerini tekrar gayrimenkule aktardıklarına dikkat çeken Özlale, "Konutu olmayan vatandaşlarımız da bu evi alamıyorlar, kaldı ki mevcut koşullarda 1 tane evi almaları gitikçe daha zor hale geliyor" açıklamasında bulundu. 

Boş ev vergisi Meclis gündeminde! Ev sahipleri dikkat: Barınma sorunu bu şekilde çözülebilir! 

BOŞ EV VERGİSİ GETİRİLMELİ

Ümit Özlale, 2’nci ya da 3’üncü konutta BSMV istisnasının kaldırılmasının barınma krizini çözmeyeceğinin altını çizdi ve "Türkiye’nin barınma krizini çözmesi için yurt dışında uygulanan örneklere bakmanız lazım. Mesela, yerel yönetimlere sosyal konutlar inşa etmesi için daha fazla ödenek ayrılması gerekiyor" diye konuştu. 

Özlale, Kanada’da uygulandığı gibi ya da şimdi İspanya’da uygulanıp çok da olumlu sonuç verdiği gibi, boş ev vergisinin getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Özlale, konu ile ilgili açıklamasını, "Türkiye’nin bugün en önemli sorunlarından bir tanesi ve Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde en başta gelen barınma krizini çözmek istiyorsanız yurt dışında sosyal  konutların yapılması için yerel yönetimlere daha fazla ödenek nasıl veriliyor, nasıl boş ev vergisiyle beraber doğru bir vergilendirmeyle konut sektörüne, sosyal konutlara daha çok para nasıl aktarılabiliyor, bu tür uygulamaların da yapılması gerekiyor" diyerek tamamladı.

Boş ev vergisi Meclis gündeminde! Ev sahipleri dikkat: Barınma sorunu bu şekilde çözülebilir!  

TEK KONUT TEŞVİK EDİLİYOR

AK Parti Samsun Milletvekili Av. Ersan Aksu ise uluslararası düzeyde yükselen konut kiraları ile konut fiyatlarına ilişkin çaşışmaların söz konusu yasayla bir düzenlemeye alınacağını belirtti ve "Bu  ilk defa konut sahibi olacak 
vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık getiriyoruz. Nüfus ve tapu idarelerinden kaynaklanan maddi hatalar sebebiyle oluşan ticaret sicili ve tapu kayıtlarında yapılacak düzeltmelerin harçtan muaf olması şeklinde bir düzenlemeyle vatandaşlarımızın mağduriyeti engelleniyor" ifadelerini kullandı. 

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu da banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnasının 1 konutla sınırlandırılacağını dile getirdi ve "Üzerine kayıtlı konutu olanlara açılan konut kredileri ve yapılan sigorta işlemleri dolayısıyla uygulanan banka ve sigorta muameleleri vergisi  istisnası kaldırılarak tek konut teşvik ediliyor" açıklamasında bulundu. 

Son 3 yılın rekoru: Yeni konut projeleri satılmıyor mu?

Kıbrıs'ta Yahudiler ne yapıyor? Binlerce dönüm arazi topladılar!

Gemlik depremi hatırlattı! Kocaeli'de deprem riski en yüksek ilçeler tek tek açıklandı! İşte en riskli ilçeler...

Emlak alımı ile yabancılara verilen vatandaşlık ve ikamet uygulaması kötüye kullanılıyor! 


Geri Dön