03 / 05 / 2024

Deprem yasası Meclis'e gelmeyi bekliyor!

Deprem yasası Meclis'e gelmeyi bekliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, depremle ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü ve çok geniş kapsamlı kanun teklifi hazırladıklarını, bir süre sonra Meclise getireceklerini açıkladı. 




Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; depreme ilişkin hazırlanan kanun teklifi hakkında açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı  Mehmet Özhaseki, "Depremle ilgili çok geniş kapsamlı kanun teklifini  hazırladık. Önümüzdeki günlerde Meclis müsait olduğunda getireceğiz. Tüm  Türkiye'yi ilgilendiren dönüşüm ve değişimi başlatacak şekilde kanunları  yapacağız."dedi. 

 

Kentsel dönüşümde temel standartların belirleneceği ve büyük dönüşüm projelerinin hayata geçirileceğini aktaran Bakan Özhaseki sözlerine şunları da ekledi; "Şimdiye kadar  5 yıldır neredeyse Türkiye'de kentsel dönüşüm uygulanıyor. Birincisi bu uygulama  içerisinde bu işin hızlanmadığını gördük. İkincisi de birtakım yapılan  yanlışlıkları gördük. Bu yapılan yanlışlıkları da tek tek tespit ettik. Kentsel  dönüşümün kendine has ana kurallarını belirledik." 

 

"HERKESE EV VERMEK ESAS"
Kentsel dönüşümde ana kurallardan ilkinin "Herkese yerinde ev vererek, dönüşümü  sağlamak" olduğunu aktaran Özhaseki sözlerine şöyle devam etti; "İnsanların evini yıktıktan sonra 'Sizin 3 tane evinizi yıktık ama bir  tanesini veririz' gibi bir mantık doğru değil. İçerisinde oturanın ev, konut,  hane hakkını kollamak üzere herkese ev vermek esas. Belki stok, depo alanlar  oluşturup vatandaşa, gönüllülük esasına göre gitmek isteyenleri o tarafa  taşıyabiliriz. Onların boşalttıkları yerleri de özellikle İstanbul, Ankara,  İzmir   gibi büyük şehirlerimizde sosyal donatı alanı olarak kullanıp, o ilçenin daha da  rahatlamasını sağlamak da esas. İstanbul'da bir ilçe düşünün oradan 100 tane  binayı yıkıyorsunuz. Vatandaşlar gönüllü olarak gitmek istiyorlar. İşte o  yıktığınız binaların yerini değerlendirirken de rant getirici bir unsur değil o  ilçeleri rahatlatacak, ihtiyacı olan sosyal donatıları neyse, yeşil alan mı  otopark mı sağlık alanı mı vesaire neyse bütün bunları planlayarak yapacağımız  bir kentsel dönüşüm sürecine giriyoruz." 

 

İstanbul için Esenler bölgesinde çok güzel bir çalışma yaptıklarını da sözlerinde vuırgulayan Bakan Özhaseki, şunları aktardı;

 

"Tamamıyla depreme hazırlık babında yapılacak olan bu çalışmada  mahalle konsepti var. Ayrıca bizim Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzün neredeyse  bütün il ve ilçeler için hazırlamış olduğu, o illerin kendine has özelliklerini  taşıyan mimari tarzlar da var. Bütün bu tarzlar da aslında yüzyıllar boyunca  vatandaş tarafından benimsenmiş, şartlarına göre oluşmuş tarzlar. Bir mimar  grubunun oturup tasarladığı bir şey değil. Medeniyetlerinden kendilerine miras  olarak gelenleri yapıyorlar." dedi. 


Geri Dön