27 / 11 / 2024

Depreme dayanıklı duvar geliştirildi!

Depreme dayanıklı duvar geliştirildi!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)  İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Türer bir öğrencisiyle 8 büyüklüğündeki depreme dayanabilecek güçte duvar yaptı.




Anadolu Ajansı'nda (AA) yer alan habere göre; Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)  İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Türer, bir öğrencisi ile geliştirdiği proje kapsamında, çimento yerine doğal malzemeler kullanarak 8 büyüklüğündeki depreme dayanabilecek güçte duvar geliştirdi. 

 
Hem düşük maliyetli hem de doğal malzemeler kullanılarak depreme dayanıklı bina modelleri üzerinde çalıştıklarını aktaran Türer, depremle ilgili birçok farklı araştırma yaptıklarını dile getirdi. 

 

"Toprak ve ahşap" üzerinde durduklarına vurgu yapan Prof. Dr. Türer, "Çünkü ülkemiz kırsalındaki yapılar zaten ahşap ve toprak karışımı. Biz bunu depreme güçlü hale getirmek için farklı teknolojik arayışlar içindeyiz. Bu projemizde kullandığımız malzeme killi toprak, içinde ahşap ya da çok az çelik malzeme var. Biz, bu sayede geliştirdiğimiz bu özel duvar tipiyle normalde deprem kuvvetlerine hiç hasar görmeden dayanacak, hatta şartnamelerde belirtilen yatay deprem kuvvetinin yaklaşık 50 katına dayanabilecek bir duvar oluşturmayı başardık." diye konuştu.

 

Türer, projenin Güney Amerika'da kullanılan sistemin bir çeşidi olduğunu söyleyerek sistemle betonarmedeki bazı teknikleri birleştirerek, hibrit bir yapı elde ettiklerini ifade etti. 


- "Çevre dostu ve ucuz"

Türer, "Çok kuvvetli, aynı zamanda çok çevre dostu ve ucuz. Herhangi bir yerdeki killi toprakla yapılabilecek bir uygulama. Böylece çimentonun maliyeti de yok edilmiş oldu." diye konuştu.

 

"Global ısınma, sera etkisi, karbondioksit salınımı" gibi faktörlerle 21. yüzyıldaki inşaat malzemelerinin çok farklı bir yöne gittiğini, daha fazla ahşap ve toprak kullanılacağını dile getiren Türer, şöyle devam etti:

 

"Aslında 20. yüzyıldan önce ülkemizde kullanılan ahşap ve toprak yapılara bütün dünyada yeniden dönüş olacak. Mesela ABD ve Kanada'da oturulan evlerin yüzde 90-95'i ahşaptan yapılıyor. Ahşap denilince akla yangın gelir ama modern teknolojide ahşabın da yangına çok dayanıklı hale getirildiğini görüyoruz. Depremde ahşap, doğal olarak güçlü bir malzeme. Betondan 5 kat, çelikten 15 kat daha hafif. Bu sebeplerle deprem kuvvetleri de düşürülüyor."

 

Prof. Dr. Türer, "Gerçek boyuttaki binalar üzerinde bir hesap yaptığımızda normal şartnamelerdeki deprem etki ettiğinde hiç hasar görmeyeceğini veya çok minimal hasar göreceğini, içerideki insanların hem can hem de malını koruyacağını öngörebiliyoruz. O yüzden tek katlı veya 2 katlı binalarda sıkıştırılmış toprak teknolojisi depreme karşı ucuz bir barınma yöntemi olarak düşünülebilir" ifadelerini kullandı.


Türer, "Bizim bu uygulamamızda tek bir duvar tek bir kerpiç gibi oluyor. Kalıp içine değişik seviyelerde malzemeyi sıkıştırarak bir araya getiriyoruz. Buradaki toprak birbirine kaynaşmış tek bir duvar gibi oluyor. Zaten sistemin güzelliği de orada. Daha sonra bu duvarı içine bir takım çelik halkalar ve ahşap elemanlarla güçlendirerek dayanımını 45-50 kat arttırmayı başardık. Böylece depreme dayanıklı süper bir toprak duvar ortaya çıktı." diye konuştu.

 

- "Hem depreme dayanıklı hem uzun ömürlü"


Geliştirdikleri bu çevre dostu ve yeşil toprak duvarlar ile depreme dayanıklı olmasının yanı sıra evlerin uzun ömürlü olmasını da öngördüklerini söyleyen Prof. Dr. Türer, şunları kaydetti:

 

"Bir deprem olduğunu düşünürsek bizim duvarlarımız da 40-50 kat daha kuvvetli olduğu için yaklaşık 8 şiddetinde bir depreme dayanıklı olacağını söyleyebiliriz. Geliştirilen bu yeni sistem, neredeyse sıfıra yakın bir maliyetle doğada bulunan malzemeler kullanılarak inşa ediliyor ve uzun yıllar vatandaşlarımızın hayatları ve mallarını depreme karşı korumuş oluyoruz."
 


Geri Dön