22 / 11 / 2024
fuzul

Depreme hazır mıyız?

Depreme hazır mıyız?

Antalya'da deprem toplanma alanları ve kentsel dönüşümle ilgili problemlere ilişkin uzmanlar iş birliği çağrısı yaptı. Açıklanan toplanma alanlarından birinde şu an inşaat yapılıyor, biri ise 8 metrekare...




Elazığ'da can kayıplarıyla sonuçlanan yıkıcı deprem, ‘Afetlere ne kadar hazırız?’ sorusunu tekrar hatırlattı. Antalya’da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafınca hazırlanan ve e-devlet aracılığıyla vatandaşlara duyurulan afet toplanma alanlarıyla ilgili sorunlar endişe yaratıyor. 

Hürriyet gazetesinden Ceren Deniz'in haberine göre, Elazığ depremi, afet gerçeğinde bir kez daha yapılması gerekenleri gündeme taşıdı. Antalya’da afet toplanma alanlarından kentsel dönüşüme kadar her konuda acil değişikliğe ihtiyaç olduğunu belirten uzmanlar iş birliği çağrısında bulundu. 

EKSİKLİKLER GİDERİLMEDİ 

Akdeniz, falezlerden cep parklara küçük, engebeli ve kullanışsız birçok noktanın sistemde toplanma alanı olarak gösterildiğini daha önce manşete taşımıştı. Ancak vatandaşların konumuna en yakın 3 afet toplanma noktasını gösteren bu sistemindeki eksiklerle ilgili bugüne kadar bir değişiklik yapılmadı. 

DEPREM ANINDA NASIL TOPLANILACAK?

Afetlere hazırlık kapsamında oluşturulan sistemde acil durumda toplanma yeri olarak kullanılmakta zorluk yaşanacak şu alanlar görüldü:

-Konyaaltı’ndaki Pınarbaşı Mahallesi’nde toplanma yeri olan arazide bir inşaat yapılıyor.

-Kaleiçi’nde belirlenen falezler, dik eğimli yamaç olduğundan bu alanlarda toplanmak değil ayakta durmak bile mümkün değil. Ayrıca falezlerin deprem anında kopma riski bulunuyor. 

-Uncalı Mahallesi’nde yüksek katlı ve sıkışık yapıların arasındaki küçük cep alanların kişi kapasitesi bölge nüfusuna yetmeyecek. 

-Boğaçayı için en büyük afet tehlikesi taşkınken en yakın toplanma alanı olarak akarsu yanı seçildi.

-Antalya Atatürk Devlet Hastanesi’nde, demir bariyerlerle çevrili ve ortasında bir ağacın yer aldığı toplanma alanı sadece 8 metrekare.

-Cengiz Toytunç Caddesi üzerindeki Antalya Kültür Sanat (AKS) Merkezi ile yanında yükselen iş merkezi arasında bulunan toplanma alanı ise yaklaşık 15 metrekarelik bir alan.

-Dokuma semtinde imar yoğunluğu nedeniyle acil toplanma yeri olarak sadece bir pazar yeri belirtildi.  

Depreme hazır mıyız?

HER BOŞLUK TOPLANMA ALANI OLMAZ

Acil toplanma noktaları belirlenirken kriterlerin olması gerektiğini belirten Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, “Her boşluk afet toplanma alanı olarak belirlenemez. Sağlık tesislerine ve ana ulaşım güzergâhlarına yakın yerler seçilmeli. Alanların büyüklüğü toplanmaya uygun olmalı. Bu alanların çevresi açık ve kolay ulaşılabilir olmalı. Kamuoyuna etkin şekilde duyurulmalı. İmar planlarında bu alanlar belirtilmeli ve fonksiyon değişikliğine izin verilmemeli. Kent Konseyi olarak Antalya’da her mahalleyi inceleyerek toplanma alanlarının tespitine yönelik kapsamlı bir çalışma yaptık.  Vakit kaybedilmeden kurumların iş birliğiyle afet öncesinde, sırasında ve sonrasındaki aşamalar üzerine çalışılmalı” diye konuştu.

RİSKLİ ALANLAR HARİTASI

Kent Konseyi’nin Antalya’da kentsel dönüşümde takip edilmesi gereken süreci ele alan raporuyla ilgili de bilgi kataran Semanur Kurt, ilkeleri sırasıyla şu şekilde anlattı: “Antalya’da yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarında, başta deprem ve sel olmak üzere riskten sakınarak yapılaşma yapılmalı. Jeolojik açıdan yüksek riskli alanlar ve zemin yapısı itibariyle deprem riskli alanların haritası bilimsel çalışmaların ışığında çıkarılmalı. Kentsel dönüşüm projeleri rant artışını değil, can güvenliğinin sağlanmasını ve yaşam düzeyinin yükseltilmesini amaçlamalı. Bu projeler ayrıcalıklı imar hakkı sağlama aracı olarak kullanılmamalı. Yeni yeşil alanlar oluşturulmalı ve kuzey-güney koridorları geliştirilmeli.”

Antalya'daki acil toplanma alanı görenleri şaşırtıyor!

Antalya'da 967 toplanma alanı var!


 


Geri Dön