30 / 04 / 2024

Depreme karşı güçlendirme yapmak pahalı mı? Hane başına kaç liraya çıkıyor?

Depreme karşı güçlendirme yapmak pahalı mı? Hane başına kaç liraya çıkıyor?

Ülke çapında 6-7 milyon riskli konut bulunduğu, bunun 600 bin adedinin İstanbul’da yer aldığı belirtilirken, uzmanlar bina güçlendirmesiyle  binaların yüzde 70-80 oranında ayakta kaldığını vurguluyor. Peki bina güçlendirmesinin maliyeti yüksek mi?



 

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen yıkıcı depremler, bina güçlendirmenin önemini tekrar acı şekilde hatırlattı. Depreme karşı bina güçlendirmesi çok pahalı mı? Kaç liraya mal oluyor? İşte detaylar…

KENTSEL DÖNÜŞÜM KADAR ETKİLİ

Uzmanlar bina güçlendirmesinin ne kadar etkili olduğuna yönelik kafalarda oluşan sorulara açıklık getirdi. Deprem Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Erdik, bina güçlendirmesine yönelik yaptığı açıklamada, güçlendirme işleminin kentsel dönüşüm kadar etkili olduğunu ifade ederek, mevcut imkânlar sınırlıysa bunun güçlendirme ile etkili şekilde kullanılabildiğini belirtti.

Güçlendirmenin mevcut yöntemlerle değil vatandaşlar evlerinde otururken yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Erdik, insanları başka bir yere taşınmaya yönlendirmenin daha uzun ve pahalı bir süreç olduğunu kaydetti.

Depreme karşı güçlendirme yapmak pahalı mı? Hane başına kaç liraya çıkıyor?

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan da, “elimizi çabuk tutmamız gerekli” diye uyararak,  bina güçlendirmesinin yıkıp binayı yeniden yapmaya oranla çok daha uygun maliyetli olduğunun altını çizdi.

YANLIŞ ZEMİN, YANLIŞ PROJE YIKIMI GETİRİYOR

Yeni yapılmış binanın da, güçlendirilmiş olanın da olası bir depremde can güvenliği amaçlı projelendirildiğini ifade eden Türkkan,  Kahramanmaraş depremlerinde tamamen çöken binaların bazılarında taşıyıcı kolonların tuzla buz olduğunu gördüklerini söyledi.

Peki güçlendirme depremde ne kadar etkili? Bina güçlendirmesinin maliyeti ne kadar?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön