Genel

Depremin ardından şok eden rakam ortaya çıktı! 60 milyar doları aşabilir

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından yaralar sarılmaya bölgeye can suyu olmaya çalışılıyor. SMMMO’nun uzman akademisyenlerden oluşturduğu kurul bültenindeki analize göre 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük depremin maliyeti 55-60 milyar doları aşabilir. denildi. Direk masrafa bakıldığında; metrekare fiyatı 10 bin TL alınırsa, hanelerin bedeli, altyapı da eklendiğinde 40 milyar doları aşıyor

Raporda “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son hesaplamaları açıklandı 164 bin binada 520 bin kısımm yıkılmış ya da ağır hasarlı. Direk masrafa bakıldığında; metrekare fiyatı 10 bin TL alınırsa, hanelerin bedeli, altyapı da eklendiğinde 40 milyar doları aşıyor. Bu meblağa iş yeri, araç, eşya, enkaz kaldırma ilave edildiğinde maliyet 45 milyar doları aşıyor. Genelde direk bedelin yüzde 30’una yakını dolaylı etkiler olarak ortaya çıkıyor. Bunu da ilave edersek toplam masraf 55 – 60 milyar dolara çıkıyor. Çok daha fazla konutun hasarlı olma riski dikkate alınırsa, maliyet daha yükseliyor” denildi.

 
Stagflasyon uyarısı

Raporda, ekonomistler zelzelelerin genel olarak arz yönlü bir şok ortaya çıkardığını ve ilk etkinin ‘stagflasyon’ olarak isimlendirilen daralma ve enflasyon olduğuna dikkat çekti. Raporda, “Bölgenin ekonomideki ağırlığına binaen, Marmara zelzelesine göre daralma etkisinin daha az olmasını bekleyebiliriz. 1999 zelzelesine zaten yüzde 3’ler seviyesinde bir olumsuz büyüme ile girilmişti. Bu kez büyüme olan bir dönemde zelzele oldu. Daralma etkisi ilk çeyrekte 3-4 puanda kalabilir. Fakat büyüme yönlü politikalarla yine yüzde 0-2 arası bir büyüme sağlanabilir. Senenin ikinci yarısında ise inşaat ve altyapı icraatları büyümeyi pozitif etkilemeye başlar” denildi.

 Depremin ardından şok eden rakam ortaya çıktı! 60 milyar doları aşabilir

Kur değişmese bile enflasyon artabilir

Enflasyonda zelzele etkisinin değerlendirildiği bültende, “Nisan ayı bitimine kadar enflasyonun baz etkisi ile gerilemesi tahmin ediliyordu. Etkinin daha erken azalma ihtimali var. Döviz kurlarının gisişatı enflasyon üstünde en önemli belirleyen olmaya devam edecek. Kurların bir zaman daha yatay gideceğini varsaysak bile hem masrafı hem talep unsurları ile  baz etkisi haricinde enflasyon dinamikleri yeniden yukarı dönebilir” tahminlerine yer verildi. İSMMMONOMİ raporunda, depremin büyüklüğü dikkate alındığında Bütçe Açığı / GSYİH oranına yüzde 1.5 – 2 seviyelerinde yük geleceği tahmini de yapıldı.


Demirel: Aşacak güçteyiz

 
İSMMMO Başkanı Erol Demirel, “Doğru planlama ve organizasyon ile hem yaralarımızı saracak hem de ileriye yönelik tedbirleri alabilecek kuvvetimiz var. Büyük bir bedelle  karşı karşıya kalsak da bu tür inşaat masraflarının hemen hemen tümü yerli üretim olduğu için tedarik sürati bir avantajdır. Bu olumlu yöne karşılık, ortaya çıkan zararın telafisi amacıyla bölgede çok disiplinli bir inşaat icraatına girişileceği için öteki bölgelerdeki inşaat maliyetlerinin artması ve gecikmesi sebebiylr dezavantajlar yaşanabilir” dedi.

Flaş.. Flaş.. ING Bank kalem kalem açıkladı! İşte emekli promosyonunda muhteşem teklifler! Son noktayı koydu

Asgari ücretten sonra yapılan zamlar enflasyonla uçtu! 

Fiyatını duyunca inanamayacaksınız! Tuvalet kağıdında müthiş indirim! Fırsatı kaçırmayın