Kent Haberleri

Milyonlarca kişi merak ediyordu! Asgari ücret için masaya ilk gelecek rakam ortaya çıktı!

Milyonlarca kişi tarafından merak edilen ve araştırılan asgari ücret için masaya ilk gelecek rakam ortaya çıktı. Peki asgari ücret yeni yılda ne kadar olacak? 

Milyonlarca kişi tarafından merak edilen asgari ücrete ne kadar zam geleceği pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Sabah’tan Faruk Erdem imzalı habere göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında toplanacak. Komisyon 2025’te uygulanacak olan asgari ücret rakamını belirleyecek. Peki jomisyon toplandığı zaman net asgari ücret için masadaki ilk rakam ne olacak? 

ASGARİ ÜCRET 17 BİN 2 LİRA 

Bu yılın Ocak ayında asgari ücret yıllık olarak belirlendi ve net 17 bin 2 TL, brüt olarak da 20 bin 2 TL şeklinde açıklandı. 2024 yılı boyunca da milyonlarca çalışan bu rakamı aldı. Pek çok ödemenin ve borçlanmanın da göstergesi bu rakamlar oldu.

ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİNDE ÖNCÜ VERİ ENFLASYON

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret rakamını bir komisyon belirliyor. Komisyonda 5 işçi, 5 işveren temsilcisi pazarlık yapıyor. 5 Hükümet temsilcisi de hakem olarak yer alıyor. Komisyon geçim, istihdam ve maliyetle ilgili pek çok veriyi ele alıyor. Bunlardan bir tanesi de enflasyon. Direkt belirlemese de en önemli referans enflasyon oluyor. Bunu nereden biliyoruz? Geçmiş tüm kararlarda enflasyon öncelik olmuş durumda.

ÖNCEKİ SENELERDE GERÇEKLEŞEN ENFLASYON ÜZERİNDE ASGARİ ÜCRET ARTIŞLARI YAPILDI


Bundan önceki tüm asgari ücret artışlarına bakıldığı zaman hep bir önceki senenin enflasyon rakamı baz alınarak bunun 5-10 puan üzerinde artışlar yapılmış. Öyleyse bu sene de enflasyon en önemli belirleyici olacak.

ARA ZAM OLMADIĞI İÇİN YILLIK ENFLASYONA BAKILACAK

Geçtiğimiz sene asgari ücrete ara zam yapıldığı için 6 aylık enflasyona bakılmıştı. Bu sene ara zam olmadığı için asgari ücret artışında yıllık enflasyon öne çıkacak. Fakat komisyon Aralık’ta toplandığı için yıllık enflasyon rakamını –ki 3 Ocak'ta belli olacak- bilmeden karar verecek. Yani tahminler ve beklentiler de önem kazanacak.

BEKLENTİLER YÜZDE 41,50-45 ARASINDA

İşte tam da bu noktada referans alınacak en önemli veri Orta Vadeli Program'dan geldi. Orta vadeli programda yıl sonu enflasyonunun yüzde 41,50 şeklinde olacağı öngörüldü. Daha sonra Merkez Bankası'nın kendi öngörüsü, yaptığı piyasa katılımcıları anketlerinden çıkan sonuçlar gösterdi ki sene sonu enflasyon tahminleri yüzde 41,50 ile yüzde 45 arasında oluşuyor.

MASADA İLK YAZILACAK RAKAM 24 BİN 57 TL

Söz konusu bu sonuçlardan en düşük tahminin orta vadeli programdaki yüzde 41,50 olduğu görülüyor. Geçtiğimiz senelerde yapılan enflasyonun üzerindeki 5-10 puanlık artışlara bakmadan yalnızca bu enflasyon tahmini ile yola çıkıldığında masada ilk yazılacak rakamın net asgari ücret için 24 bin 57 Türk Lirası olduğu anlaşılıyor.

PAZARLIK BU RAKAMDAN BAŞLAYACAK

Öyleyse asgari ücret ile ilgili tüm pazarlık bu rakam ve üzerinden devam edecek. Buna göre yıllık enflasyona göre masadan çıkacak en az rakam net 24 bin 57 Türk Lirası, brüt de 28 bin 302 Türk Lirası olacak.
 

Altında tarihi rekor! Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı 3.123 TL! Ons altın 3.111 dolar! Yatırımcılara müjde!

AFAD'dan kentsel dönüşüm açıklaması: Son depremler kentsel dönüşümün ne kadar hayati olduğunu gösterdi! 

KİPTAŞ ve Çatalca Belediyesi arasında kentsel dönüşüm protokolü! Yeni projeler için düğmeye basıldı!