Kent Haberleri

Herkes bekliyordu! Asgari ücret ve en düşük emekli maaşı için kulislerdeki rakam ortaya çıktı!

2025 yılında uygulanacak olan ve milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen yeni asgari ücretin muhtemel tutarına ilişkin etki analizleri yapılırken, kulislerdeki rakam da ortaya çıktı.


Yeni yılda uygulanacak yeni asgari ücretin muhtemel tutarına ilişkin etki analizleri yapılırken, en düşük emekli maaşı konusunda da çalışmalar başlatıldı.

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan emeklilik sisteminde köklü değişiklikler düşünülürken, bu değişikliklerin 2025 yılından önce gerçekleşmesi mümkün görülmüyor. Kök maaşlarıyla ilgili sorunun bir an önce çözülmesi konusunda çalışan Hükümet, bu sorunu ve emeklilikle ilgili sistemli değişikliği 2025 yılı bütçesini gördükten sonra hayata geçirmeyi planlıyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre AK Parti’de, Ocak ayı için en düşük emekli maaşının ne kadar olmasına ilişkin bir taraftan etki analizlerini çıkarırken, bir yandan da ne kadar olması konusunda çalışma başlatıldı. Ocak ayından itibaren en düşük emekli maaşlarının 14 ile 16 bin Türk Lirası arasında olacağı varsayımıyla bunun bütçeye etkisi hesaplanıyor. Söz konusu bu analizler yapılırken, enflasyon oranını da görmek gerektiğine de değiniliyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN HANGİ RAKAMLAR KONUŞULUYOR

Ekonomim’den Besti Karalar imzalı habere göre gözler Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Komisyonu’na çevrilmiş durumda. 2025 yılı asgari ücretin ne kadar olacağına ilişkin kulislerde 23 ile 25 bin Türk Lirası rakamları konuşulmaya başlandı.

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren asgari ücrete geçtiğimiz Temmuz ayında ara zam yapılmadığı için Ocak ayında asgari ücrete yapılacak zam beklentisinin de yüksek olması bekleniyor. Değişik rakamların bütçeye getirisini hesaplanıyor. Etki analizlerinin Aralık ayından önce de raporlanması bekleniyor.

AK Partili kaynaklar, Meclis’in yoğun gündemi sebebiyle, çok olağanüstü bir durum olmadığı sürece yılbaşına kadar ekonomi düzenlemeleri içeren yeni bir torba teklifin gündemlerinde olmadığını kaydetti.

ENFLASYON ORANINDA ARTARSA NE KADAR OLACAK?


Ekonomi yönetimi temel prensip şeklinde asgari ücreti beklenen enflasyon oranında artırmayı öngörüyor. Orta vadeli programda 2025 yılı enflasyonu yüzde 17.5 şeklinde öngörülüyor. Fakat bu orandaki artışın Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda kabul edilmesi çok mümkün görünmüyor. Çünkü asgari ücrete bu yıl başında tek artış yapıldı ve Ocak’tan bu yana aynı ücret ödeniyor. Eğer 2025 yılı için öngörülen yüzde 17.5’lik enflasyon oranında artırılırsa asgari ücret 19 bin 977 Türk Lirası şeklinde olacak. Asgari ücret gerçekleşen enflasyon (yüzde 42) oranında artırılırsa 24 bin 142 Türk Lirası şeklinde olacak. Eğer asgari ücret 25 bin Türk Lirası’na çıkarsa artış oranı yüzde 47.04, 23 bin Türk Lirası’na çıkarılırsa yüzde 35.27 oranında artış yapılmış olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Yeni Şafak Gazetesi’ne konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada asgari ücretlinin enflasyona ezdirilmeyeceğini söylemişti. Komisyonun satın alma gücü dahil çeşitli değişkenlere dikkat ettiğine de değinen Bakan Işıkhan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla belirttiği gibi yurttaşımızın refahını koruyup, geçici değil kalıcı refah çözümlerini üretmekten yanayız. Benim temel ilkem, felsefem de bu olacak. Geçen sene aralık ayında nasıl bir yol izlediysek bu sene de öyle bir yol izleyeceğiz. Enflasyona ezdirmeyecek, yurttaşımızın satın alma gücünü koruyacak, geliştirecek bir ücret seviyesinde olmasını ülkenin bir vatandaşı ve Bakanı olarak arzu ediyorum”

Bakan Işıkhan’ın açıklamaları en az 25 bin liralık asgari ücreti işaret ediyor. Çünkü geçen sene Ocak-Temmuz döneminde 10 bin 8 Türk Lirası şeklinde olan asgari ücret, senenin 2. yarısında 11 bin 402 Türk Lirasına yükseltilmişti. Bu sene de yüzde 65’lik artışla 17 bin 2 liraya çıkarılmıştı.


10 BİN 989 TL ALTINDAKİ EMEKLİ AYLIKLARI İÇİN YASA ŞART

Senenin 2. yarısındaki enflasyon emekli aylıklarıyla memur maaşlarını da doğrudan etkileyecek. Söz konusu bu oran emekli aylıklarına olduğu gibi yansıtılacak, memurlar ise toplu sözleşme ile aldıkları yüzde 10 ile gerçekleşecek enflasyon arasındaki farkı alacaklar. Fakat eğer bir yasal düzenleme yapılmazsa kök ücreti 10 bin 979 Türk Lirası ve altında olup aylığı 12 bin 500 Türk Lirası’na tamamlanan emekliler için herhangi bir ücret artışı olmayacak. Çünkü 10 bin 979 TL’Lik kök ücrete ikinci yarıdaki olası yüzde 13.85’lik enflasyon eklenince 12 bin 500 Türk Lirası’na çıkıyor. 2. yarıdaki enflasyon yüzde 13.85 şeklinde olursa kök maaşı 12 bin 500 Türk Lirası olanlar 14 bin 231 Türk Lirası almaya başlayacaklar.

Bankaların konut kredisi faiz oranlarında son dakika! İşte 1.5 milyon TL’nin aylık taksitleri ve geri ödemesi!

Milli Emlak, iki şehirde 17 bin 500 TL'den başlayan fiyatlarla taksitle arsa ve arazi satıyor! 

İstanbul Boğazı'nın 'kaptan köşkü' kirası ile gündemde! Bu fiyata bir ev alınıyor...