28 / 04 / 2024

Depremzede iş kadınlarının bakım yükümlülükleri arttı

Depremzede iş kadınlarının bakım yükümlülükleri arttı

DASİFED Başkanı Gülay Gül, deprem sonrasında yaşanan iş yerini ve işini kaybetmiş girişimci kadınların yaklaşık yüzde 70’inin bakım yükümlülüklerinin arttığını kaydetti. İşte haberin detayları...



DASİFED Başkanı Gülay Gül, bu yükümlülüklerin çocuk, yaşlı ve engelli bakımından oluştuğunu söyleyerek kadın girişimciliğinin ayağa kalkmasının ekonomi ve istihdam açısından önemini kaydederek, devletin bu konuda destek olmasını söyledi.

ekonomim.com'dan Eray Şen'in haberine göre; Deprem sonrası yaşanan sorunlar hakkında açıklama yapan Doğu Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DASİFED) Başkanı Gül, “Yaraların hızla sarılması ve yerel ekonominin ayağa kaldırılması için ihtiyaçların doğru tespit edilmesi büyük önem taşıyor. Toparlanma sürecinde kadınların üzerinde önemli sorumluluklar bulunmaktadır. Onların potansiyeli ve dinamizmi ekonomiyi yeniden hayata taşıyacak temel gücü oluşturuyor. Kadın girişimciliği ve istihdamı toparlanırsa ekonomi de yeniden toparlanır.  Kadınları ayağa kaldırmadan sosyal ve ekonomik anlamda ayağa kalkmamız ve toparlanmamız mümkün olmayacaktır” diye konuştu.

Depremzede iş kadınlarının bakım yükümlülükleri arttı

İLİMİZ ÖZEL AFET BÖLGESİ OLMALI

Devletin, iş dünyasının, sivil toplum kuruluşlarının ve sorumluluk sahibi bireylerin el ele vererek destek sağlamasını isteyen Gül, “Bu destek, sürecin başarısı için kilit öneme sahiptir. İlimizin özel afet kapsamına alınması bu süreci çok kolaylaştıracaktır. Özel teşviklerle ilimizin yatırım cazibe merkezi haline getirilmesi, kalkınmayı daha da hızlandıracaktır” diye konuştu.

Gülay Gül, deprem bölgesini ilgilendiren bir diğer konunun da yeni yasa ile hayata geçirilen ‘rezerv alan’ uygulaması olduğunu anımsatarak, rezerv alanı olarak ilan edilen alanların hak sahipliği konusuna açıklık getirilmesi ve hak sahipliğinin garanti altına alınmasının güven açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

DASİFED olarak; bölgesel, sektörel ve ulusal ekonomi politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak, Anadolu’yu kalkınmanın öznesi yapmak hedefiyle, bünyelerinde bulunan altı dernek ile birlikte çalışmalarına devam ettiklerini kaydeden Gül: “Her türlü sıkıntılara rağmen kadınların çalışma hayatına büyük oranda katılması ve daha aktif olarak girişimcilik faaliyetlerinde bulunmaları önem taşımaktadır. İş dünyasında zengin olmanın, potansiyeli etkin hale getirmenin ve yeni iş sahaları oluşturmanın yolunun, kadınların girişimciliğinin teşvik edilmesinden geçtiği ifade edilmektedir. Bu süreçte, yapılan çalışmalarda kadın girişimcilerin kişisel karakteristikleri; dinamik, bağımsız, özgüvenli, rekabetçi ve amaç odaklı olmuştur. Bu karakteristik özellikleri sayesinde kadınlar,  ekonomik ve sosyal gelişmeye önemli katkılar sağlayan potansiyel güç oluşturmaktadırlar. Kadının iş gücüne katılması, aile ve toplum içindeki kararlarda yer almasını ve kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesine katkı sağlamaktadır. Sanayide ve hizmet sektöründe hem girişimci hem de çalışan kadın sayısının yükselmesi, bu alanları hem nitelik hem de kapasite olarak olumlu etkileyecektir. Bu kapsamda, ekonomide kadının yerinin güçlenmesi demek Türk ekonomisinin güçlenmesi demek değil, sosyal olarak güçlenen bir kadının sağlıklı bir toplumsal yapı oluşturulması demektir." diye konuştu.

Hatay Depremzede Derneği'nden yeni kentsel dönüşüm yasası açıklaması: Çok büyük sakıncaları var!

AVM'de depremzede yakınları tarafından yakalanmıştı! Emlakbank Konutları müteahhidinin ifadesi ortaya çıktı!


Geri Dön