18 / 05 / 2024

Depremzedelere elektrik yılbaşına kadar verilecek!

Depremzedelere elektrik yılbaşına kadar verilecek!

Anadolu konteynir kentinde 120 gün boyunca elektriksiz yaşayan ve açlık grevindeki depremzedeler adına konuşan sözcü Ali Ahi, “Direnişimiz kalıcı konut talebimiz yerine getirilene kadar bitmeyecek” dedi.




Anadolu, Tahirpaşa ve Erciş-Alkanat konteynir kentlerine Van Valiliği’nin kararıyla yılbaşına kadar elektrikler bağlandı. Anadolu konteynir kentinde 120 gün boyunca elektriksiz yaşayan ve açlık grevindeki depremzedeler adına konuşan sözcü Ali Ahi, “Direnişimiz kalıcı konut talebimiz yerine getirilene kadar bitmeyecek” dedi. 

İHD ve VAKAD (Van Kadın Derneği) gibi çeşitli STK’ların depremzedelerin konut sorununu çözme amacıyla oluşturduğu ‘Van Koordinasyon Kurulu’ tarafından 10-13 Aralık arasında yapılan saha çalışmasında kentlerde 111 ailenin (232’si çocuk 453 kişi) yaşamaya devam ettiği tespit edildi. 

96 aileyle yüz yüze görüşerek yapılan anket sonucunda ailelerin 89’unun kalıcı konut talep ettiği ve kira desteğini kabul etmeyi düşünmediği ortaya çıktı. Tahirpaşa konteynir kentinden Selami Yılmaz “İki hafta için insanları neden umutlandırıyorlar, bu iş çocuk oyuncağı değil. En azından bahara kadar elektriklerin verileceğini umuyorum. Çocukların boğazına aylardır sıcak yemek gitmedi” dedi. 

Anadolu konteynir kentinde kalıcı konut ve istihdam talebiyle 115 gündür açlık grevindeki depremzedelerin sözcüsü Ali Ahi, elektriklerin pazartesi akşam saatlerinde bağlandığını söyledi. Ahi, “Ocaklarımız çalışıyor, evlerde yemek pişmeye başladı. Bir nebze de olsa çocukların yüzü güldü. Ancak bu elektrikle çözümlenecek bir iş değildir, direnişimiz kalıcı konut talebimiz yerine getirilene kadar bitmeyecek. Elektriklerin yalnızca yılbaşına kadar bağlanması kabul edilemez, psikolojik olarak birçok aile çökmüş vaziyette” diye konuştu. 


Kanalizasyon bile söküldü! 


Bir hafta önce kanalizasyonu sökülerek konteynirlerin içinde eşyalarla toplandığı Kayaçelebi’de üç aile elektriksiz ve susuz yaşamaya devam ediyor. 7 çocuğuyla konteynirde kaldıklarını belirten Fatma Gövez, “Burada ne elektrik, ne su ne de kanalizasyon var, ama en azından 20 metrekare üzerinde bir çatıdır. Kiraya çıksak 1 yıl sonra bunu da bulamayız. Eşim hasta, çalışamıyor. 22 yaşında en büyük kızım kütüphanede çalışıyor, kazandığı anca kardeşlerinin okul için yol masrafına yetiyor” dedi.


Çoğunluk kira yardımı istemiyor

Çeşitli STK’ların oluşturduğu Van Koordinasyon Kurulu’nun 13 Aralık’ta tamamladığı saha çalışması sonucunda ortaya depremzedelerle ilgili çarpıcı veriler çıktı. 

Hâlâ konteynir kentlerde kaldığı bilinen 111 ailenin 96’sıyla görüşüldü. 7 aile dışında hepsi (toplam 89 aile) “Kira yardımı verilse de kalıcı konut almazsam çıkmayı düşünmem” diyor. 

Kentlerde toplamda 453 kişi yaşıyor, 232’si çocuk. Özellikle Erciş Alkanat konteynir kentinde yaşayan çocukların, yetkililerin konteynir kenti boşaltmak için yapmış oldukları girişimlerden (polis, zabıta baskınları) çok fazla etkilendikleri gözlemlenmiş. 

96 aileden 83’ü deprem öncesinde kiracıydı. 65 ailenin geliri aylık 500 TL’nin altında, 29 ailenin geliri de 1000 TL’nin altında. 

Rapora göre depremzedeler kalıcı konut taleplerini şöyle açıkladı: “ Sosyal hukuk devletinin vatandaşına sosyal konut verme mecburiyetinde olduğunu, kimseden sadaka istemediklerini, vergisini veren vatandaşlar olarak bunu hak ettiklerini belirttiler. Ayrıca depremde vatandaşların yaptığı bağışlar ile AFAD’a verilen bütçede ciddi yolsuzlukların yapıldığını, bu bütçenin depremzedeler için kullanılması durumunda evsiz kimsenin kalmayacağı yönünde görüş bildirdiler. Erciş’te sağlam kiralık ev olmadığını, kiralık konutların çoğunun depremden fazlasıyla etkilenmiş ve rötuşlarla geçiştirilmiş olduklarını beyan ettiler. Çözümün boş  TOKİ  konutlarının satış şartnamesi içerisinde kendilerine satılması olduğunu belirttiler.”


Vali: Ocakta elektrik kesilecek

Radikal’e konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, konteynir kentlere elektriğin iki hafta süreyle verileceğini ve ocak başında kesilmesinin planlandığını söyledi. 

Vali Doğan, depremzedelerin kira yardımı istemediği yönündeki anket sonuçlarını nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine “Elden geldiği ölçüde konteynir kentlerdeki yaşam sona ermeli diyor, konteynirlerin geçici barınma yerleri olduğunu, burada sağlıklı yaşanmasının mümkün olmadığını söylüyoruz. ‘Konteynirden ev almadan çıkmam’ diyenlerin talebinin hukuki karşılığı olmalıdır” diye konuştu.


Radikal


Geri Dön