04 / 05 / 2024

Dev bankada tam 9 şiddetinde deprem! Herkes çatır çatır parasını çekmeye koşuyor! Hemen bakın!

Dev bankada tam 9 şiddetinde deprem! Herkes çatır çatır parasını çekmeye koşuyor! Hemen bakın!

Zor durumda olan ve son dönemde sık sık Lehman Brothers benzetmesi yapılan İsviçreli banka Credit Suisse'de büyük özel bankacılık müşterilerinin bir bölümünün bankadan paralarını çektikleri ortaya çıktı.



Aralarında Asya ve Ortadoğu'daki zengin ailelerin de yer aldığı milyarder isimlerin, bankadaki servetlerini riske atmak istemedikleri için paralarını çekmeye başladıkları belirtiliyor. Yine diğer bir taraftan Credit Suisse, zengin müşterileri İsviçre'ye çekerek kara para aklama yasalarını ihlal ettiği suçlamalarından kurtulmak amacıyla Fransa'ya 238 milyon euro ödemeyi de kabul etti. Anlaşma, İsviçreli bankasının bu hafta açıklayacağı büyük bir yeniden yapılanma öncesinde önemli bir kaybı da işaret ediyor.

Söz konusu dava Avrupa’da İsviçreli banka hesaplarına yönelik yürütülen bir dizi soruşturmanın son ayağı niteliğine sahip. Söz konusu soruşturmalar esnasında yalnızca Fransa’da HSBC’ye yönelik suçlamalar yine aynı yöntemle çözülmüştü ve UBS de benzeri suçlamalardan dolayı mahkeme sürecine girdi.

Financial Times’ın aktardığına göre, pazartesi günü Fransa ile Credit Suisse arasında yapılan ve suçun kabul edilmemesini içeren anlaşma soruşturmaların daha hızlı bir biçimde çözülmesini de hedefliyor. Anlaşma aynı zamanda İsviçre bankasının senelerce devam edecek mahkeme süreçlerinden kaçınmasını sağlarken Fransa’nın yeni hukuki altyapısını da kullanıyor.

Dev bankada tam 9 şiddetinde deprem! Herkes çatır çatır parasını çekmeye koşuyor! Hemen bakın!

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylar agöre, Credit Suisse kaynakları bankanın karşı karşıya olduğu davaların azaltılmasına çalışıldığını bildiriyor. Banka son senelerde bir dizi skandal ve hukuki soruşturma sebebiyle büyük darbe almıştı. Haberde Credit Suisse’ten ismi açıklanmayan bir kaynak, UBS’in de dahil olduğu 2016'da başlatılan paralel dava için “Eğer iyi durumda bir banka olunsaydı ve her şey yolunda gitseydi bir sonraki adımlar beklenebilirdi” ifadelerini kullandı. Fakat banka içerisinde bulunduğu sıkıntılı durum nedeniyle kesinliği tercih etti.

Söz konusu anlaşmayla ilgili bilgisi olan bir diğer kaynak, Credit Suisse ile görüşmelerin iki sene devam ettiğini ve bankanın çeşitli krizlerden geçerken yöneticilerinin sürekli değişmesi sebebiyle durumun karmaşıklaştığını belirtti.

Credit Suisse ayrıca, geçen hafta 2008 Küresel Finans Krizi dönemi mortgage tahvilleriyle ilgili bir dava sebebiyle ABD savcılarıyla tam 495 milyon dolarlık bir anlaşmaya varmıştı.

Söz konusu soruşturmanın bir bölümü, bankanın 4 bin 999 Fransız müşteriyi ikna etme şekline odaklandı ve anlaşmayı denetleyen Fransız hakime göre, söz konusu müşterilerin yönetim altındaki varlıkların toplam miktarı ise 2 milyar Euro'ydu. Yargıç, Credit Suisse personelinin müşteri toplantılarını resmi binalarda değil otellerde, restoranlarda yaptığına çok gizli bir şekilde düzenlediğine değinildi.

Savcılar Credit Suisse’in bu süreç içinde Fransız vergi affı yasasını kötüye kullanarak toplamda 65 milyon euro kâr elde ettiğini öne sürüyordu.


Geri Dön