29 / 04 / 2024

Dev firmalar şehirde benzinci avına çıktı

Dev firmalar şehirde benzinci avına çıktı

Dev firmalar, İzmir'deki 450'den fazla benzin istasyonundan şehir merkezindekilerin ve satış miktarı yüksek olanların peşine düştü



Dev firmalar şehirde benzinci avına çıktı

Benzin istasyonlarının başka bir firmaya transfer olmasına olanak tanıyan düzenlemenin ardından İzmir'in merkezindeki yerlere sahip olmak isteyen şirketler, fiyatları artırıp büyük bir rekabet ortamı yarattı

Rekabet Kurulu, rekabeti artırmak için 18 Eylül 2010'dan itibaren benzin istasyonları ile petrol dağıtıcıları arasındaki sözleşmeleri 5 yıl ile sınırlama kararı aldı. Bu karar ile Türkiye genelindeki 13 bin benzin istasyonundan yüzde 70'i başka bir firmaya transfer olma imkanına kavuştu. Benzin istasyonu transfer piyasasında konuşulan paralar ise dudak uçuklatmaya başladı. Uygulamanın yürürlüğe girmesine yaklaşık 1.5 ay kala dağıtıcı firmalar arasındaki bayi kapma savaşı iyice kızıştı. Türkiye genelindeki 53 dağıtıcı firma, özellikle şehir merkezlerindeki benzin istasyonlarını kapmak için büyük bir yarışa girdi.

Dev firmalar, İzmir'deki 450'den fazla benzin istasyonundan şehir merkezindekilerin ve satış miktarı yüksek olanların peşine düştü. Günlük satışı 10 bin litrenin üzerinde olan şehir merkezindeki bir benzin istasyonu için önerilen yıllık sözleşme bedeli şimdiden 30-40 bin dolardan 300 bin dolara kadar yükseldi.  İzmir  şehir merkezinde orta büyüklükte bir benzin istasyonunun satış bedeli de 4 milyon doların üzerine çıktı. Bazı benzin istasyonu sahipleri 10'larca firmadan gelen bayilik önerilerini değerlendirmek için kapalı zarf usulü ile teklif almaya başladı. 5 yıllık sözleşme bedelini peşin veren firmalar da var. Özellikle Anadolu'da yeni kurulan dağıtıcı firmaların yaratacağı rekabetten dolayı, benzin istasyonu piyasasının daha da hareketleneceği ifade ediliyor.

10 KAT YÜKSELDİ
Benzin istasyonu pazarında yaklaşık 40 yıldır deneyimi olan duayen işadamı Erdoğan Tözge, Poligon'daki benzin istasyonu için bugüne kadar 7 dağıtıcı firmanın kendisine teklif sunduğunu açıkladı. Şu an dağıtıcı firmalar arasında inanılmaz bir yarışın başlağını ifade eden Tözge, "Yaklaşık 10 bin istasyonu kapmak için büyük kavga var. Özellikle şehir içi istasyonları için rekabet kızışıyor. Büyük petrol dağıtıcısı firmaların yanı sıra Anadolu'da yeni kurulan firmalar da İzmir merkezdeki istasyonlarla sözleşme imzalamak istiyor. Firmalar için şehir içinde bir istasyona sahip olmak hem prestij hem de reklam için önemli" dedi.

Tözge, "Bu nedenle yıllık sözleşme bedelleri 30-40 bin dolarlardan 300 bin dolara kadar yükseldi. 5 yıllık sözleşme bedelini peşin vermek isteyen firmalar bile var. Her gün bir firma kapımı çalışıyor" diye konuştu. Piyasayı asıl Anadolu'da kurulan ve büyük şehirlere yerleşmek isteyen yeni petrol dağıtıcılarının yükselttiğine dikkat çeken Tözge, stratejik noktalardaki istasyonlar için sözleşme bedelinin önümüzdeki günlerde 600 bin dolara kadar yükselebileceğini vurguladı.

Yelkenbiçer Petrol'ün Sahibi Tayfun Yelkenbiçer de, 18 Eylül'den itibaren Türkiye genelinde 10 bine yakın benzin istasyonunun yeni sözleşme yapmak zorunda olduğunu kaydetti. Uygulama ile uzun süren sözleşme sürelerinin yarattığı haksız rekabetin önleneceğini belirten Yelkenbiçer, hizmet ve kalitenin de artacağının altını çizdi. Yelkenbiçer, şunları aktardı: "Uygulama şehir dışındaki benzin istasyonlarının değerini düşürür ama şehir içindekilerin artırır. Bizim de Bornova, Pınarbaşı'nda sahibi olduğumuz, Poligon'da ise işlettiğimiz benzin istasyonları var. Bütün arkadaşlar gibi bize de teklifler geliyor."

Yeni firmalar piyasaya girer
Kavuklar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Abdullah Kavuk, 18 Eylül 2010 tarihinden itibaren akaryakıt sektöründe yeni bir milat başlayacağını belirterek, "Danıştay'ın kararları doğrultusunda Rekabet Kurulu, dağıtıcı firmalar ile istasyonların sözleşme sürelerini 5 yıl ile sınırladı. İstasyonların yüzde 70'i marka değiştirme ve transfer imkanı yakaladı. Dolayısıyla sektörde hem serbest rekabet dönemi başlayacak hem de Anadolu merkezli yeni istasyonları İzmir'de de görmeye başlayacağız" dedi.

Kavuklar Petrol olarak İzmir'de 10 istasyona sahip olduklarını belirten Kavuk, 9 istasyonları için yeni sözleşme yapacaklarını ifade etti.
YeniAsır/Sinan Doğan


Geri Dön