08 / 05 / 2024

Dev projelerde çalışan 100 bin iş makinesi kontakt kapatıyor!

Dev projelerde çalışan 100 bin iş makinesi kontakt kapatıyor!

Makinelerin uzaktan takip edilmesiyle daha verimli çalışması için fırsat sunan eSIM teknolojisinde getirilen yerlilik şartı, kritik projelerde çalışan 100 bine yakın iş makinesini kontakt kapatıyor.



Makine ticareti ve üretimi yapan firmalar, Türkiye’de yeterli altyapının henüz hazır olmadığı nedeniyle kararın ertelenmesi isteğiyle Bilgi Teknolojileri Kurulu’na (BTK) başvuruda bulundu.

YERLİLİK ŞARTI GELMİŞTİ

Hürriyet'ten Eray Görgülü'nün haberine göre; BTK, 12 Şubat 2019 tarihinde aldığı kararla, “milli güvenlik” gerekçesiyle Uzaktan Programlanabilir SIM Teknolojilerine (eSIM) sahip cihazların, sadece yerli SIM kartlarıyla kullanılması şartını getirmişti. Bu kapsamda, üretilen verinin Türkiye’de kalması için sunucu, veri merkezi ve yazılım gibi tüm sistemlerin GSMA (Mobil Operatörler Birliği) standartlarına uygun olarak 29 Şubat 2020 tarihine kadar Türkiye’de kurulmasına karar verildi.

100 BİN MAKİNE ETKİLENECEK

İşletmecilere verilen zaman bugün dolarken, makine ticareti ve üretimi yapan firmalar, yeterli altyapının henüz hazır olmadığı nedeniyle BTK’ya ertelemek için başvuruda bulundu. Konu hakkında yeterli imkân ve altyapı oluşana kadar ek süre verilmesini isteyen üreticiler, havaalanı, baraj, köprü gibi stratejik öneme sahip alt ve üst yapı projelerinde çalışan makinelerin verimliliğinden bahsetti. eSIM kartlı makine ve ekipmanlar, karbon salınımı ve yakıt tüketiminin düşmesi amaçlanırken erteleme olmaması halinde yaklaşık 100 bin kadar makine ve ekipmanın düzenlemeden etkileneceği ortaya çıktı. 
 


Geri Dön