Devlet kemeri çok sıkarsa inşaat şantiyeleri açılamaz
Devletin önümüzdeki yıl da kemer sıkacak olması alacakları için gün sayan müteahhitleri endişelendirdi. Müteahhitler Birliği Başkanı Eren, "Para olmazsa şantiyeler açılmaz" dedi.
Bugün yeniden toplanacak olan Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) geçtiğimiz haftaki toplantısı sırasında, 2008 bütçesi üzerinden yaklaşık 10 milyar YTL civarında tasarruf yapılacağının ortaya çıkması, başta müteahhitler olmak üzere devlete iş yapan özel sektörde ciddi rahatsızlığa yol açtı. Devlet önümüzdeki yıl daha fazla kemer sıkıp piyasaya daha az para pompalayacak. Bu durumdan en fazla etkilenen kesim ise devletle iş yapan özel sektör olacak.
IMF GİDİNCE AÇILIR
Konuya ilişkin BUGÜN'ün sorularını yanıtlayan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, tasarruf gerekçesiyle devletin iş yaptırdığı müteahhide parasını zamanında ödememesi halinde bir çok şantiyenin durabileceği uyarısını yaptı. 2007 bütçesindeki yatırım ödeneklerinin yüzde 22'sinin bloke edildiğini bildiren Eren, "Blokajın geçici olduğunu düşünüyoruz ve IMF görüşmelerinin sonrasında serbest bırakırlar diye ümit ediyoruz. Aksini düşünmek bile istemiyoruz" dedi. Eren, blokajın kaldırılmaması ve müteahhitlere paralarının ödenmemesi halinde ne olacağı yönündeki sorumuza ise şu yanıtı verdi:
ŞANTİYELER DURUR
"Henüz çalışmaların hangi aşamada olduğunu, ödenekler konusunda neye karar verildiğini bilemiyoruz. Malum, çalışmalar devam ediyor. Blokaj konulan yatırım ödeneklerinin önemli bir bölümü zaten işi bitirilmiş, hak edişi ödenmesi gereken paralardan oluşuyor. Yani bizler çalıştık ve alacaklarımızı hak ettik. Ödenekler IMF gittikten sonra serbest bırakılmazsa, büyük olasılıkla müteahhitlerin bu alacağı 2008 bütçesine yazılır. İşte ozaman da şantiyeler açılmaz. Büyük sıkıntı yaşanır. Böyle bir sıkıntı varken bir de 2008 ödeneklerinden ilave tasarruf yapılması sektörü sıkıntıya sürükler."
İŞÇİ Mİ ÇIKARALIM?
Devlete kırtasiye, mobilya, sağlık araç ve gereçleri gibi mal satan, temizlik ve güvenlik gibi taşeron hizmetleri sunan firma yetkilileri de 10 milyar YTL'lik tasarrufun kendilerini darboğaza sürükleyebileceğini ifade ettiler. Kamunun masa ve sandalye ihtiyacının önemli bölümünü karşılaşan bir firmanın sahibi, "İşçilerimizi sokağa bırakmak istemiyoruz. Bu geçiş döneminde işçilerimizin hiç olmazsa sigorta giderlerini devlet karşılaşın" dedi.