26 / 11 / 2024

Devlet ucuz arsa üretmeli!

Devlet ucuz arsa üretmeli!

Yeni konut talebindeki potansiyele ulaşmadaki engeli ve çözüm formülünü veren Boysanoğlu, “Konut ihtiyacı olan ailelerin büyük bir bölümünün bu konutlara sahip olma imkânı çok düşük. Türkiye’de gerçek konut ihtiyacı olan kitleye ulaşmanın tek yolu devletin ucuz arsa üretmesidir." dedi.




 Capital’den Aslı Sözbilir bu ay “Gerçek potansiyel ne?” başlıklı araştırmasını yayınladı. İşte o araştırma;

“30 milyon bankasıza ulaşmak istiyoruz”, “Hane başına bilgisayar oranında Avrupa’nın 30 puan gerisindeyiz”, “Araç satışını iki katına çıkarabiliriz”...

Bu cümleler farklı sektörlerden iş liderlerinin pazarlarının potansiyeline dair saptamalarından sadece birkaç örnek. İş piyasasının globalleştiği ve inovasyonların ardı ardına geldiği bir dönemde hem iç pazarı hem de dünyayla rekabeti düşünerek liderlere, “Alacak daha ne kadar yolunuz var” diye sorduk. En önemlisi onlardan bu potansiyele nasıl ulaşmayı planladıklarını öğrendik...

Sürekli duyuyoruz... Türkiye’de sektör bağımsız liderlerin çoğu, kendi pazarlarını global piyasalarla kıyaslayarak, “Daha gidecek yol var” yorumunda bulunuyor. Peki bu gidilecek yol, her sektör için ne anlama geliyor? Hangi sektör potansiyelini ne kadar tamamlamış durumda?

Örneğin, Sarar Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, hazır giyimin toplam perakende pazarından daha fazla pay alabileceğini söylüyor. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, yeni konut talebinde kat edilecek mesafelere dikkat çekiyor. Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, otomotivin satış adetleri açısından dünya pastasından çok küçük bir dilim kaptığının altını çiziyor. BSH Türkiye, Orta Doğu, Afrika ve Bağımsız Devletler Bölge Başkam Norbert Klein’a göre de ihracatta devlet desteği beyaz eşya sektörünü Avrupa, Afrika ve Ortadoğu pazarlarında daha da genişletecek..

KONUT UCUZ ARSA PEŞİNDE

İnşaat sektörü son yıllarda Türkiye ekonomisinin lokomotifi durumunda. Ama onun da talep konusunda sıkıntısını aşmaya ve gelişmeye ihtiyacı var. TÜİK verilerine göre Türkiye’de yılda ortalama 1 milyon 238 bin 336 adet ev satılıyor. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu bunun yaklaşık 550 bin adedinin yeni konut satışı olduğunu söylerken “Ancak deprem sorunu dolayısıyla yapılacakları da katarsak aslında yılda 750 bin ila 800 bin arası yeni konut ihtiyacı var” diyor.

Boysanoğlu, yeni konut talebindeki potansiyele ulaşmadaki engeli ve çözüm formülünü ise şöyle özetliyor: “Konut ihtiyacı olan ailelerin büyük bir bölümünün bu konutlara sahip olma imkânı çok düşük. Türkiye’de gerçek konut ihtiyacı olan kitleye ulaşmanın tek yolu devletin ucuz arsa üretmesidir.” Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali ise çözüm noktasında kredi faiz oranlarına dikkat çekiyor. “Türkiye’de bankaların konut kredisi faiz oranları daha da düşerse ve piyasada dengeler bir miktar daha yerine oturursa, yıllık satılan konut adedi yüzde 20-25 daha artar” diye konuşuyor. Bir de yapı endüstrisinin doğrudan ya da dolaylı desteklediği sektörler var. Endüstriyel mutfak bunlardan biri... Sektörün lider şirketlerinden İnoksan’ın yönetim kurulu başkanı Vehbi Varlık, Türkiye’de endüstriyel mutfak sektörünün potansiyelinin aslında mevcudun 3 katı olduğunu söylüyor. Varlık, bu potansiyelin sağlık/ gastronomi standartlarının ve gıda güvenliği uygulamalarının gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmasıyla realize olabileceğini anlatıyor. 


Geri Dön