Devremülk cayma bedeli nedir?
Yıl içerisinde farklı kişilerin kiralayabildiği ya da yılın belirli bir dönemi için satın alınabilen gayrimenkul tipine devremülk denir. Peki, devremülk cayma bedeli nedir? Devremülk cayma hakkı nedir?
DEVREMÜLK SÖZLEŞMESİNDEN CAYMA HAKKI VE BEDELİ
Tüketici, devremülk sözleşmesinden on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin, sözleşmeden cayma hakkına sahip olabilir.
Genellikle devremülk cayma hakkını kullanan kişiler herhangi bir cayma bedeli ödemekle zorunda kalmaz.
Çoğu durumda uygulamada cayma bedeline ilişkin sözleşmelerde yer alan hükümler geçersizdir.
Ayrıca sözleşmeler belirtildiği gibi resmi şekilde yapılmadığında veya kanundaki usullere uyulmadan satış yapıldığında da tüketiciden cayma bedeli talep edilememektedir. Fakat söz konusu taşınmaz için teslim alınmadan önce taksitli veya peşin ödeme yapıldıysa bu durumda bir ön ödemeli satış sözleşmesi niteliğinde satış yapıldığından satıcının sözleşme bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminat isteyebilme hakkı doğabilir.
NOTERDEN DEVREMÜLK SÖZLEŞME İPTALİ NASIL OLUR?
Devremülk sözleşmelerinin iptali, noter aracılığıyla gerçekleştirilir. Tesis veya firma yetkilisine cayma bildirimi iletildikten sonra noterden gerekli belgeleri hazırlanarak firmaya ulaştırılır.
Bunun dışında gerçekleştirilen telefon, e-mail veya yazılı olarak bildirilen sözleşme iptal talepleri genellikle geçerli olmamaktadır.
Sözleşmelerin iptalinin sağlanması için, noterden devremülk sözleşme feshi ile bildirilmesi gerekir.
Hisseli dairenin satışı nasıl yapılır? Hisseli daire satılır mı?