23 / 11 / 2024
fuzul

Devremülk cayma bildirimi!

Devremülk cayma bildirimi!

Devremülk cayma bildirimi Devre Tatil Sözleşmeleri Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’e göre uygun şekilde yapılabiliyor. Buna göre devremülk sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren alıcı 10 gün içinde cayma hakkını kullanabiliyor...





Devremülk cayma bildirimi!


Devremülkten cayma hakkı, Devre Tatil Sözleşmeleri Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’e göre vardır. Ancak bunun için bazı şartlar gerekiyor. Buna göre devremülk cayma bildirimi, devremülk sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren on gün içerisinde yapılıyor. Tabi bu cayma bildiriminin sözleşmenin tesiste imzalandığı günden itibaren on gün içerisinde yapılması gerekiyor. On günü geçen cayma bildirimleri geçersiz sayılıyor. 


Eğer alıcı sözleşmeyi tesiste imzalamadıysa yani tesisi görmeden kapıdan satış yoluyla imzaladıysa bu sefer de tesisi görmesinden itibaren yedi gün içinde devremülk cayma bildirimi nde bulunması gerekiyor. Telefondan yapılan bildirimlerin de kabul edilmediği devremülk cayma bildirimi nin mutlaka noter tarafından yada ilgili firmanın yetkilisine imza karşılığı tebliğ edilmesi gerekiyor. Bu şekilde yapılan cayma bildirimleri kabul ediliyor.


Aşağıda yer alan yargıtay kararına göre devremülk cayma süresi sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren değil tesisin görülmesinden sonra yapılan bildirimler içindir. Yargıtaya göre devre tatil evini ya da evin konumunu beğenmeyen müşteri, devre tatil sözleşmesinden cayarak ödediği paraları geri isteyebiliyor. Buna göre;


Yargıtay’ın bozma kararına konu olan dava,  Ankara  1. Tüketici Mahkemesi’nde görüldü.

- MahkemedeT. Oral adlı vatandaş, bir inşaat şirketiyle 600 dolarını peşin, kalan 5 bin 900 doları için 26 senet vermek suretiyle 1998’de devremülk sözleşmesi yaptı.

- Ancak 2001 yılına kadar tatil imkanından yararlanamayan Oral, sözleşmeye konu olan tatil köyünün mevcut olmadığını öne sürerek sözleşmenin iptali ve ödediği paraların geri verilmesi için dava açtı.  

- Ankara 1. Tüketici Mahkemesi, davacının süresi içinde cayma hakkını kullanmadığı ve senetlerin bir kısmını ödeyerek sözleşmeyi benimsediğini belirterek davanın reddine karar verdi.

 

- Yargıtay 13. Hukuk Dairesi ise cayma hakkını kullanma süresinin, sözleşmenin yapıldığı tarihte değil, devre tatil yerinin müşteri tarafından görüldüğü tarihte başlayacağına dikkat çekerek, yerel mahkemenin kararını bozdu. 

- KARARDA  devre tatil sözleşmelerinin kapıdan satış niteliğinde olduğuna dikkat çekildi.


1) Kapıdan satış,

2) işyeri gibi satış mekanları dışında yapılan tecrübe ve muayene şartlı satışlar olarak tanımlandı.

3) Yasaya göre, bu tür sözleşmelerde alıcının 7 günlük tecrübe ve muayene süresi sonuna kadar malı kabul edebileceği gibi, hiçbir gerekçe göstermeden reddetmekte de serbest olduğuna dikkat çekildi.

4) Dava dosyasında, taraflar arasındaki ihtilafın cayma hakkına ilişkin 7 günlük sürenin ne zaman başlayacağı konusunda yaşandığı belirtilerek şu açıklama yapıldı: “Satışın tecrübe ve muayene koşullu olduğu açık ve belirgin olduğuna göre, cayma süresinin malın tüketiciye ulaştığı tarihten itibaren başladığının kabulü gerekir.

5) Tüketicinin Korunması Kanunu ve Borçlar Kanunu’na göre tecrübe ve muayene şartıyla yapılan satış sözleşmesinden dönme hiçbir objektif koşula bağlanmamış, tamamen tüketicinin iradesine bırakılmıştır.

6) Sözleşmenin taraflarca imzalanması ile cayılıp cayılmayacağının bildirilmesi arasındaki sürede sözleşme henüz hükümlerini doğurmaz.” 



Devremülk aidatları!
Devremülkün tahliyesi!
Devremülk miras kalır mı?
Devremülk nasıl yönetilir?
Devremülk sahiplerinin görevleri!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön