30 / 04 / 2024

Devremülk ödemeleri!

Devremülk ödemeleri!

Devremülk ödemeleri nden, sahibi yerine kullanan kişiler de sorumlu oluyor. Devre mülkün tüm ortak gider ve aidatlarını herhangi bir sebeple orayı kullanan kişiler de ödüyor...




Devremülk ödemeleri!


Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre;

Devremülk sahibi olanlar, anayapı ve ortak yerleriyle demirbaşların alımı, bakımı onarımı ve her çeşit koruma, elektrik, su, bahçe bakımı gibi giderlerine ve sitenin ortak tesisleri için ödenmesi gereken giderlerden ana yapılarına isabet eden gidere, ana yapıdaki arsa paylarına bakılmaksızın, dönem süresi oranında katılmaya mecbur oluyorlar. Devremülk ödemeleri nde, dönem süresini aşan her gün için, dönem süresinin 1/15′i oranında genel giderlere de ayrıca katılma zorunluluğu vardır.


Devremülk hakkı sahiplerinin, anayapı ve demirbaşları her türlü israftan kaçınarak özenle kullanma, özellikle elektriği ısıtma dışında sadece zorunlu araçlarda kullanmaları gerekiyor. Aşırı derecede tüketilen elektrik masraflarını sadece kendileri ödüyor.


Devremülk ödemeleri nden, sahibi yerine kullanan kişiler de sorumlu oluyor. Devremülkün tüm ortak gider ve aidatlarını herhangi bir sebeple orayı kullanan kişiler de ödüyor.


Elektrik ve su gibi ödenmesi zorunlu giderler, yöneticinin bulunmadığı zamanlarda, kendi borcuna eklenerek, o dönemin devremülk sahipleri tarafından ödeniyor.


Devremülk ödemeleri ni yapmayan devremülk sahibi veya onun yerine anayapıyı kullanan veya faydalananlar hakkında, yönetici veya diğer devremülk hakkı sahipleri tarafından icra takibi yapılıp, dava açılabiliyor.


Devremülk ödemeleri ni süresinde ödemeyenler, ödemede bulunmadıkları günler için, aylık yüzde on oranında gecikme faizini, vekalet ücretini ve her türlü masrafları ödemekle yükümlü oluyorlar.



Devremülk nasıl kurulur?
Devremülk riskleri!
Hangi mallar üzerinde devremülk hakkı kurulabilir?
Devremülk sahibinin tasarruf hakkı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön