05 / 11 / 2024

Devrimin yeni adı: Dikey tarım üniteleri!

Devrimin yeni adı: Dikey tarım üniteleri!

Artan nüfus, daralan tarım alanları, tarımda devrim başlattı. Yeni uygulama ile verim geleneksel tarıma göre 10 kat artırılabiliyor. İşte dikey tarım üniteleriyle ilgili tüm merak edilenler... 




Dünya nüfusu güç geçtikçe artıyor ve bu nedenle tarım yapacak alanlarda azalıyor. Ekilebilir alanların yok olması ve tarımın küresel iklim değişiminden olumsuz etkilenmesi insanları yeni yöntemler aramaya yönlendirdi. 

Devrimin yeni adı: Dikey tarım üniteleri!

Para Dergisi'nden Yeşim Oksay'ın haberine göre; daha küçük alanlarda daha az suyla daha fazla ürün yetiştirmek için çığır açan yenilik getirildi. Dikey tarım, geleneksel tarımın aksine, yenilikçi bir anlayış. Birçok avantajı bulunan bu uygulama ile 10 kat daha çok verim sağlanıyor. 

Devrimin yeni adı: Dikey tarım üniteleri!

"SERA SONRASI TARIM 4.0 EVRESİ’’

Dikey tarımda bir fabrika kurmanın maliyetinin üretim metrekaresine göre hesaplandığını söyleyen Cantak Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karaca, "Bu alanda yaptığımız yatırım 15 milyon euro'yu geçti. On yıldan beri işletmesini yaptığımız bitki fabrikaları bu yatırımın yüzde 60'ini oluşturuyor'' diye konuştu. Bitki fabrikalarının ürünlerin fiyatlarının sabit kalmasında önemli bir etki olduğundan bahseden Karaca, "Bitki fabrikaları seralardan sonra gelen Tarım 4.0 evresi. Bu teknolojinin halka kazandırılması ve geliştirilmesi için Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmesi gerekiyor" dedi.

Devrimin yeni adı: Dikey tarım üniteleri!

"METREKARE MALİYETİ 5 BİN TL"

2018 yılında dikey tarım üniteleri tasarımları ve özel anahtar teslim dikey tarım tesisi kurulumu çözümleriyle sektöre adım atan Forfarming, Ar-Ge tesisinde çeşitli meyve ve sebzelerin üretimini aktif olarak yapıyor. Dikey tarım sistemlerinin depolarda ve nakliye konteynırlarının içerisinde yapılabileceğini, restoranlarda, kafelerde ya da evlerde de uygulanabildiğinden bahseden firmanın kurucu ortağı Levent Atlas, şunları söyledi.  "Profesyonel kapalı alan tarimciligi, geleneksel seralara göre daha maliyetli yatırımlar. Güneş ışığı yerine LED ışıkların kullanılması ve iklimlendirmenin suni olarak yapılması maliyetleri artırıyor. Aydınlatma, sulama, gübreleme ve iklimlendirme otomasyonlarına sahip bir dikey tarım tesisinin metrekare başına yatırım maliyeti yaklaşık 5-5 bin 500 TL arasında.''

Dikey tarımın mevsim şartları önemli olmadan yapıldığını söyledi. Atlas, açıklamalarına şu şekilde devam etti: "Işık seviyesi ve hava koşulları geleneksel tarımda kontrol etmek mümkün değilken, kapalı alan yetiştiriciliğinde ışık, sıcaklık ve nem miktarı her zaman en uygun seviyede tutulabilir. Bu sayede birinci kalite hasatlar elde edilebilir. Ayrıca topraksız tarım yöntemleri, geleneksel tarıma kıyasla yüzde 95'e varan su ve yüzde 70'e varan gübre tasarrufuna imkan tanıyor."

Geleceğin umudu: dikey tarımlaşma!

Şehir çiftlikleri geliyor!


Geri Dön