Türkiye'de akıllı tarım kentleri inşa edilecek!
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ile Tarım ve Orman Bakanlığı, kırsal kalkındırmayı hedefleyen Akıllı Tarım Kent Projesi'ni hayata geçiriyor.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ile Tarım ve Orman Bakanlığı, kırsal kalkınma projesi olan ‘Akıllı Tarım Kent Projesi'ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. Sputnik'te yer alan habere göre; proje dahilinde toplam 40 bin dekar alanda konumlandırılacak olan akıllı tarım kentler, içinde bulunduracağı mekanlarla tarımda ivme kazandıracak hamleleri gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Söz konusu yeni proje T.C Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve MÜSİAD Genel Başkan Abdurrahman Kaan ve MÜSİAD Kırsal Kalkınma Komitesi Başkanı Abdullah Eriş’in katıldığı bir basın toplantısında tanıtıldı.
Kış aylarında köyler boşaldı
Köylerden kente on yıllar boyunca artarak süren göç ve bunun sonuçlarını anlatan MÜSİAD Kırsal Kalkınma Komitesi Başkanı Abdullah Eriş, "Tarımda makineleşmenin artması ve süregelen kentleşme süreci, kırsal kesim nüfus kaybını hızlandırdı. Özellikle 1950’lerde başlayan göç, 1980’lerde serbest piyasa ekonomisine geçilmesiyle daha da hız kazandı. İlk zamanlar kazandıkları birikimleri köyüne götüren, ev yapan, traktör alan ve yaz döneminde çiftçilik yapan gurbetçiler, bir dönem köy ve kasaba ekonomisini canlandırmaya sebep olsa da zaman içinde vasıflı işgücü tamamen köylerden ayrıldı. Köy nüfusu yaşlandı. Özellikle 2000’lerden sonra köylerdeki yaşlıların çocukları tarafından büyük şehirlere götürülmesi, birçok bölgedeki köylerin kış aylarında tamamen boşalmasına sebep oldu” dedi
İlk aşamada 3 bin kişiye kırsalda şehir hayatı sunulacak
MÜSİAD olarak ‘Akıllı Tarım Kentler’ projesini söz konusu hedefler doğrultusunda ortaya koyduklarını aktaran Eriş “Bir ülkenin tarım gücünü üretim gücü belirler. Ancak Türkiye’de kırsal hayatta konfor yok. Bu konforu da işin içine koymamız lazım ki şehirden kırsala göç olsun. Almanya, ABD, Hollanda gibi ülkelerde tarımla uğraşanların belli sosyal hayat standardına sahiptir, elektrik suyu daha ucuza tüketir. Bizim bunları Türkiye’de sağlamamız gerekir. İşte biz de bu projeyle kırsal alanda yaşam kalitesi yüksek ve sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz modern, yaşanabilir, akıllı tarım kentler ve teknoloji alt yapılı tarım işletmeleri oluşturmak, gençlere ve kadınlara istihdam sağlamak ve bilgi, yenilik üretmektir. Bu projenin ilk aşamasında toplamda 3 bin kişiye kırsalda şehir hayatı sunulacak” ifadelerini kullandı.
Projede okul hastane ve sosyal alanları olacak
Akıllı Tarım Kentler’ projesinin, tarım, hayvancılık ve endüstriyel tarım alanları başta olmak üzere kırsal kalkınmayı sağlayacak geniş çaplı bir dönüşümü de beraberinde getireceğini ifade eden MÜSİAD Genel Başkan Abdurrahman Kaan ise Bu proje, kırsal yaşamı şehir standartlarında yeniden yapılandırmayı hedefliyor. Yüksek refahlı yaşamı esas alan modelde, ana üretici ve üretimde çalışacak kişilerin aileleriyle birlikte yaşayabilecekleri müstakil evlerin yanı sıra tüm ihtiyaçlarının karşılanacağı dev bir yaşam alanı inşa edilecek. Bu yaşam ortamında eğitim kurumları, sağlık kuruluşları, tarım meslek yüksek okulları, kafe, lokanta, sinema, tiyatro, kent meydanı, küçük bir alışveriş merkezi, el sanatları merkezi ve cami yer alacak” diye anlattı.
Gayrimenkul sektörüyle Türkiye’nin zenginliği ortaya çıkacak!