09 / 05 / 2024

DHT Holding Bakü'de demir çelik tesisi kurdu

DHT Holding Bakü'de demir çelik tesisi kurdu

DHT Holding'in Başkanı Dağıstan Turanlı, "Depreme dayanıklı demir-çelik üreteceğiz. 400 milyon dolar ciro hedefliyoruz" dedi



Azerbaycan'da kurduğu demir-çelik tesisi faaliyete geçen DHT Holding'in Başkanı Turanlı, "Depreme dayanıklı demir-çelik üreteceğiz. 400 milyon dolar ciro hedefliyoruz" dedi
Azerbaycan'ın en büyük ağır sanayi şirketi olan DHT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dağıstan Turanlı, Türkiye'nin Azerbaycan'ı ekonomik olarak ihmal etmesi nedeniyle Rusya başta olmak üzere diğer yabancı ülkelerin Azerbaycan'daki etkinliğinin arttığı uyarısı yaptı. Turanlı, "Mısır'a yaptıklarının onda birini Azerbaycan'a yapsınlar, yatırım ortamı çok iyi, enerji ucuz" dedi
20 yıla yakın zamandır Azerbaycan'da faliyet gösteren Türk yatırım şirketi DHT Holding'in, 950 kişiye istihdam sağladığı demir çelik fabrikası faaliyete geçti. Dağıstan Turanlı 20 yıldır Azerbaycan'da yatırım yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
"Ana yurdumuz Türkiye, ata yurdumuz Azerbaycan. 80 milyon dolarlık yatırım yaptık. Holdingimizin bir şirketi olan DHT Metal, Hazar Denizi'nden çıkardığımız hurda demirleri, inşaat demiri haline getiriyor. Denizden tank bile çıkardık."
DHT Metal'de 450 bin ton demir-çelik satışı ve 400 milyon dolar ciroyu hedeflediklerini kaydeden Turanlı, "depreme dayanaklı anti-sismik demir-çelik" üretecek olan fabrikanın resmi açılışının 2010 Haziran'da gerçekleştirileceğini söyledi.
Turanlı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yatırımcılara yönelik ılımlı politikaları olduğunu, başında petrol dışı sanayinin gelişmesinin teşvik ettiğini anlattı.

Türkiye'de tohum yatırımı
Türkiye'ye tohumla ilgili yatırım yapacaklarını açıklayan Turanlı şu bilgileri verdi:
"Tohum çok stratejik bir konu. Birçok ülke yurtdışına tohumlarının çıkarılmasına izin bile vermiyor. Türkiye'de bu konuda ciddi bir yatırım yapacağız. Hazar denizini temizliyoruz. Boşalmış petrol kuyularının platformlarını söküyoruz. Basra körfezini de temizleyeceğiz. Güney Afrika'ya demir çelik fabrikası yapacağız. Azerbaycan'a 100 megavatlık doğalgaz elektrik santralı inşa edeceğiz."


İnşaattan denizciliğe DHT Holding...
- İlk olarak Türkiye'de kurulan şirket, 20 yıldır Azerbaycan'da da faaliyet gösteriyor.
- Türkiye'de, DHT İnşaat, Turanlılar Dış Ticaret ve deniz temizleme işleri yapan Suada Denizcilik şirketleri var.
- Azerbaycan'da DHT Metal, tarım sektöründe hizmet veren şirketleri; Azeryem, Azeragro, Azertohum şirketleri var. Ayrıca AST İnşaat ve Socar ASM  şirketiyle petrol platformlarını temizleme şirketi bulunuyor.
-DHT Metal'in 2010 ciro hedefi 400 milyon dolar.
Nevin Donat / Milliyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Azerbaycan'da depreme dayanıklı demir üreteceğiz
Azerbaycan'da faaliyette bulunduğu 20 yılda pek çok projeye imza atan DHT Holding, 100 milyon dolarlık yatırımla haziran ayında açılacak DHT Metal'in yeni tesislerinde ''depreme dayanıklı anti-sismik demir-çelik'' üretecek. DHT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dağıstan Turanlı ve DHT Metal Başkanı Oğuzhan Turanlı tarafından tanıtılan tesislerde, Azerbaycan'ın hurda demiri değerlendirilerek ekonomiye ve çevreye katkı sağlanıyor. 1996 yılından bu yana faaliyet gösteren DHT Metal'de, 100 milyon dolarlık çelikhane ve haddehane yatırımı gerçekleştirildi. Proses aşamasında açığa çıkan zehirli gazı toplayan özel toz toplama sistemine sahip tesisle, yıllık 450 bin ton demir-çelik satışı ve 400 milyon dolar ciro hedefleniyor. 950 kişilik istihdam da ileride artırılacak.

AZERBAYCAN KÖKENLİYİZ
Dünyada büyüyen ekonomiler arasında yer alan Azerbaycan'da çalışmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Dağıstan Turanlı, Azerbaycan kökenli olduklarını belirterek, "Türkiye'de özlemle bulunduğumuz yıllarda Azerbaycan'da yatırım rahmetli babamın içinde bir uhde idi'' dedi.
Sabah

Baba vasiyetine uydu, Azerbaycan'ın en büyük ağır sanayi tesisini kurdu
Azerbaycan'da faaliyet gösteren en büyük Türk şirketi DHT Holding, ülkenin petrol dışındaki en büyük ağır sanayi tesisine sahip oldu. 
 
İlk olarak 1996 yılında Bakü'de bir demir-çelik fabrikası kuran şirket, 80 milyon dolarlık ek yatırımla üretim kapasitesini yıllık 450 bin tona çıkarıyor. Haziran ayında tamamlanacak yatırımla şirketin cirosu 74 milyon dolardan 400 milyon dolara çıkacak.

Türk basın mensuplarına Bakü'deki tesislerini gezdiren DHT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dağıstan Turanlı, Azerbaycan'a, baba vasiyeti üzerine yatırım yaptıklarını söyledi. Ailece Azeri kökenli olan Turanlı, "Bağımsızlıktan sonra buraya büyük bir özlem ve sevgiyle geldik. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ülkede petrol dışı endüstrinin gelişimine öncülük etmemizi istemesiyle yola koyulduk ve Azerbaycan'ın en büyük ağır sanayi tesisini oluşturduk." dedi. Azerbaycan'ın en hızlı gelişen ülkeler arasında yer aldığını belirten Turanlı, her alanda geniş iş yapma imkanlarının bulunduğunu kaydetti. Buna rağmen Türk işadamlarının bu fırsatları değerlendiremediğini dile getirirken, "Azerbaycan'a toplam yatırımda Türkiye'nin payı yüzde 5 civarında. Amerikalısı, Japon'u okyanus ötesinden gelip yatırım yapıyor, ama komşu olmamıza rağmen biz buralarda yokuz. Türk işadamlarının yatırıma teşvik edilmesi lazım, ama bunu Türkiye tarafı yapmalı." diye konuştu. DHT Metal Başkanı Oğuzhan Turanlı da fabrika hakkında bilgi verdi. Buna göre metal tesisleri, Azerbaycan'ın hurda demirini değerlendirerek ekonomiye kazandıracak. Şirket, artırılan kapasiteyle bu yıl 450 bin ton satış ve 400 milyon dolarlık ciro bekliyor. Tesiste, depreme dayanıklı anti sismik demir-çelik üretimi gibi özel projeler de devreye alınacak.

Şirket, gelecek yıldan itibaren metal dışındaki inşaat malzemelerinin üretimini de hedefliyor. Faaliyetlerinin yüzde 60'ını Azerbaycan'da yürüten DHT, metal üretiminin tümünü de bu ülkede gerçekleştiriyor. Holding, gelecek yıllarda demir-çelik üretim kapasitesini 800 bin tona çıkarıp ihracat yapmayı da planlıyor. DHT Holding, metal sektörünün dışında Azerbaycan'da Azeryem, Azertohum, Azeragro, Ast İnşaat ve Socar-Asm şirketlerini de bünyesinde barındırıyor. Şirket Türkiye'de de DHT İnşaat, Turanlılar Dış Ticaret, Suada Denizcilik adı altında ticari faaliyetleri bulunuyor. Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dağıstan Turanlı, gazetecilerin, Türkiye'nin başlattığı Ermeni açılımıyla gerginleşen Türk-Azeri ilişkilerine ilişkin soruları da cevapladı. Söz konusu siyasi problemin iş dünyasına yansımadığını aktaran Turanlı, "Halktan hiçbir tepkiyle karşılaşmadık, bürokrasiden de ters bir tavır görmedik. Ağabey-kardeş arasında bazen tatsızlıklar olur, ama bir saat küs kalırlar. Daha sonra hiçbir şey olmamış gibi yine konuşmaya devam ederler. Türkiye ile Azerbaycan da aynen öyle." açıklamasını yaptı.
Kenan Mehmetzade / Zaman

DHT'den Azerbaycan'a 100 milyon dolar yatırım 
20 yıla yakın zamandır Azerbaycan'da yatırım yapan DHT Holding, Azerbaycan'a 100 milyon dolar yatırımla demirçelik fabrikası kurdu.

Bin kişinin çalıştığı fabrika üretime geçti. DHT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dağıstan Tunalı, yapılan yatırımlarla Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin de güçlendirdiğini söyledi. DHT Başkanı Tunalı'nın verdiği bilgiye  göre tesis Azerbaycan'ın hurda demirini değerlendirecek. 450 bin  tonluk yıllık satış hedefleyen tesisin ciro hedefi ise  400 milyon dolar.
Star

DHT, Azerbaycan'da 100 milyon $'lık yatırımla 1.000 kişiye iş verecek
YAKLAŞIK 20 yıldır Azerbaycan'da birçok projeye imza atan Türk yatırım şirketi DHT Holding, açılışını Haziran 2010 tarihinde gerçekleştirmeyi planladığı demir çelik üretim tesisi DHT Metal ile 1.000 kişiye istihdam sağlayacak.

Azerbaycan'ın hurda demirini değerlendirerek ekonomiye ve çevreye katkı sağlayan DHT Metal fabrikası, 100 milyon dolarlık yatırıma malolacak. DHT Metal, yıllık 450 bin ton satış yapmayı ve ve 400 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefliyor.

Dağıstan Turanlı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı DHT Holding'in Güney Afrika Cumhuriyeti'ne yönelik demir cevherinden sünger demiri üretme hedefi de bulunuyor.
Vatan


Geri Dön