21 / 05 / 2024

Dicle Vadisi'nin yerine konut mu yapılacak?

Dicle Vadisi'nin yerine konut mu yapılacak?

Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi katılımcı bütçe görüşmelerinin yapıldığı 26.olağan toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Dicle Vadisi'ni konut yapı rezerv alanı olarak onaylaması tartışıldı.





Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi katılımcı bütçe görüşmelerinin yapıldığı 26. olağan toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Dicle Vadisi'ni konut yapı rezerv alanı olarak onaylaması tartışıldı.


Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi 2014 bütçe görüşmelerini yapmak için 26. olağan toplantısını yaptı. Sümerpark resepsiyon salonunda yapılan toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, DİSİAD Başkanı Burç Baysal ve kent dinamiklerinin temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, belediye başkanı olarak 2004-2014 döneminin son buluşmasını gerçekleştirdiklerini anımsattı. Demokrasinin hak ve ödevlerinin yaşama geçirildiği Kent Konseyi'nin Büyükşehir Belediyesinin tüm vizyon projelerinin fikir üretme merkezi olduğunu aktaran Baydemir, bu birliktelik ve destekten dolayı teşekkür etti. Baydemir, "Mümkünse Kent Konseyi bünyesinde bir yönetişim ve yerel yönetimler akademisi gibi bir alan oluşturalım. Ben orada deneyimlerimi genç arkadaşlarla paylaşmak isterim" dedi. 2014 bütçesinin oluşturulması için toplandıklarını belirten Baydemir, 2014'te seçimle gelecek yeni yönetime sağlıklı, uygulanabilir, reel bir bütçe hazırlamaları gerektiğini ifade ederek, "Çünkü yeni gelecek arkadaşlarımızın bir gün dahi kendilerini boşlukta hissetmemelerini sağlayıcı bir bütçe oluşturmalıyız" diye konuştu. Yaşamın kendisinin bir var olma mücadelesi olduğunu belirten Baydemir, kimliğiyle, onuruyla, muhtaç olmadan yaşamayı sürdürmede Kent Konseyi'nin çabasının büyük olduğunu belirtti. Şu anda Diyarbakır Kent Ormanı olarak belirlenen yerde 1 milyon 275 bin metrekare üzerinden ağaçlandırma yaptıklarını hatırlatan Baydemir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hem buradaki 3 bin dönümlük alanı hem de Dicle Vadisi'ni konut yapı rezerv alanı ilan ettiğini aktardı. Sandıktan çıkan temsili demokrasinin yanı sıra katılımcı demokrasiyle de fark yarattıklarını belirten Baydemir, artık doğrudan demokrasinin yaşama geçirilmesi konusunda adım attıklarını bildirerek, kent dinamikleriyle helalleşti.


Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen de Büyükşehir Belediyesi olarak 2004 yılından bu yana planlama konusunda ciddi mesafe kat ettiğini, Dicle Vadisi'nin rekreasyon çalışmasıyla kentin nefes alacağı bir alan ayırttıklarını anımsattı. Nazım İmar Planı'ndan sonra özellikle Dicle Vadisi Projesi için bir yarışma düzenleyip birinci etabını da kısmen tamamlayarak kamuoyu karşısına çıktıklarını anımsatan Alökmen, Dicle Vadisi'nin tamamının Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın onayıyla yapı rezerv alanı ilan edildiğini bildirdi. Alökmen, özellikle jeolojik açıdan Diyarbakır kurulduğundan beri kentin gıda deposu olan ve yapılaşmaya hiçbir zaman açılmayan söz konusu alanı uzun vadeli bir planla rekreasyon alanı ilan ettiklerini dile getirdi.


Sadece Büyükşehir Belediyesi değil ilgili tüm kamu kurumlarının ortak olabileceği bu projenin yaşama geçirilmesine yönelik bir çalışma yürüttüklerini anımsatan Alökmen, "Ancak bugün itibariyle bu proje bakanlık oluruyla rezerv alanı ilan edilmiş durumda. 6306 Sayılı Yasa gereği afet riski altındaki alanlara yönelik yapılan çalışmalarda oradan tahliye edilecek vatandaşların konut ihtiyacını karşılayabilmeleri için yapı alanı ilan ediliyor" diye konuştu.


"UNESCO İÇİN TASLAK DOSYA KABUL EDİLDİ"


Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO dünya listesine alınması için taslak dosyanın Kültür Bakanlığı'na intikal ettiğini ve asıl dosyanın Şubat ayına kadar tamamlanıp UNESCO'ya teslim edileceği ifade edene Alökmen, "Önümüzdeki bir buçuk yıl içerisinde UNESCO değerlendirmesini yapacak. Kentimiz Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri olarak Dünya Miras listesinde yer alacak. Nisan ayında yapmış olduğumuz ICOFORT toplantısıyla da bunun yeşil ışığını almıştık. Ama bu yapı rezerv alanı demek bizim UNESCO Dünya Miras alanı sınırımızın da tam ortasında yer alıyor. Eğer yapı rezerv alanı bu şekilde devam ederse bizim UNESCO dosyamızın çöpe atılması gibi bir sonucu doğuruyor" ifadelerini kullandı. Alökmen, kendilerinin resmi yazışmalarını yaptıklarını ve Kent Konseyi'nden de konuya ilişkin duyarlılık beklediklerini söyledi. Alökmen ayrıca DSİ tarafından Dicle Vadisi'nde DSİ üç tane regülatör yapılmasının öngörüldüğünü ayrıca kent içerisinde bulunan stadyumun yıkılarak yerine ticaret alanı yapılmasının planlandığını aktardı. Alökmen, "Bu bizim planımız değil, biz yeşil alan olarak tasarlamıştık. İtirazlarımız kabul edilmezse Kent Konseyi'nin çaba ve katkısını bekliyoruz" diye konuştu



Mücadele Gazetesi


Geri Dön