02 / 05 / 2024

AKM'nin yerine opera binası yapılacak!

AKM'nin yerine opera binası yapılacak!

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin temelinin 1946'da atıldığını vurgulayan AKM Müdürü Cahit Koca, binanın kullanım tarihinin bittiğinin belirtti. Koca, AKM'nin yerine yapılacak opera binasının lansmanının 6 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşeceğini söyledi.



İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yerine opera binası yapılacak . Projenin tanıtım lansmanı, 6 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşecek.

 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; AKM Müdürü Cahit Koca, binanın duvarlarının döküldüğünü, kolon ve kirişlerindeki demirler çürüdüğü için dokunulduğunda toz halini aldığını söyledi.

 

Temeli 1946'ya dayanıyor

 

Koca, binanın temelinin atılmasının 1946'ya dayandığını belirterek, "Bina 1969'larda faaliyete geçmiş. Faaliyete geçtikten sonra 1970 yılında bir yangın çıkıyor. Yangından sonra AKM'nin tadilatı, 8 yıl sürüyor. Yani o 8 yıl içerisinde sanat kuruluşlarının hepsi dışarıda. Daha sonra 2008 yılında, 2010 Kültür Başkenti Ajansı tarafından restore edilecekti. Fakat çeşitli nedenlerden ötürü yapılamadı" diye açıklama yaptı. 

 

Kullanım tarihi geçti

 

Binanın gerçekten kullanım tarihinin bittiğini belirten; Koca,  "Üniversiteden yapılan raporda da artık bu binanın demirlerinin, kolonlarının ve yeterlilik açısından İstanbul gibi metropol bir şehirde bu kültür merkezinin yeterli olmadığını gördük. Hem yeterlilik açısından hem kullanım açısından belki 1960'larda, 1950'lerde iyi bir binaydı fakat günümüzün şartlarına göre yeterli olmayan bir bina" dedi.

 

Cumhurbaşkanı tanıtacak

 

Opera binasının Pazartesi günü basına tanıtılacağını vurgulayan Koca "Cumhurbaşkanımız, Taksim Meydanı'nda çok güzel bir kültür merkezi yapılacağını defalarca anlatmışlardır. Fakat bazı grupların 'yok AVM ya da cami olacak' dedikoduları var. Allah nasip ederse son noktaya geldi. Nasip olursa yine Pazartesi günü Haliç Kongre Merkezi'nde nasıl bir kültür merkezinin olacağını sayın Cumhurbaşkanımızın kendileri vatandaşlarımıza takdim edecektir" şeklinde konuştu. 

 

İşte AKM'nin son görselleri!

 

AKM nin yerine opera binası yapılacak!

 

AKM nin yerine opera binası yapılacak!

 

AKM nin yerine opera binası yapılacak!

 

AKM nin yerine opera binası yapılacak!

 


Geri Dön