28 / 10 / 2024

Didim'deki 1.137 konutluk Sahil Sitesi'nde kentsel dönüşüm adımı: Tabut binalar için riskli yapı kararı çıktı! 

Didim'deki 1.137 konutluk Sahil Sitesi'nde kentsel dönüşüm adımı: Tabut binalar için riskli yapı kararı çıktı! 

Aydın Didim'de yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşadığı 53 yıllık 1137 konuttan oluşan Sahil Sitesi'ndeki tabut binalarda Didim Belediyesi’nin yıllardır bir adım atmaması sebebiyle kentsel dönüşüm başlatılamıyordu. Bakanlık devreye girdi ve test sonucu binalar riskli yapı ilan edildi. İşte ayrıntılar...




Aydın'ın Didim ilçesinde yaklaşık 2 bin 500 kişinin oturduğu 53 senelik 1.137 adet konutun yer aldığı Sahil Sitesi ölüme davetiye çıkartıyordu. Mavişehir Mahallesi'nde bulunan Sahil Sitesi, tabut binalar olarak isimlendiriyor ve adeta alarm veriyordu.

Sabah Gazetesi'nden Ceyhan Torlak'ın haberine göre; evlerin bazılarının kolonlarındaki betonlar kendiliğinden dökülürken, sıvaların döküldüğü kolonların demirleri bile görüldü. 

Korku yaşayan vatandaşlar evlerine bile giremezken, bu durum site sakinlerinin tedirginlik ve korku yaşamasına neden oluyordu. Didim Belediyesi tarafından bugüne kadar riskli yapı ilan edilmeyen tabut binalara ilişkin, uzun senelerden beri kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılamadı.

Didim deki 1.137 konutluk Sahil Sitesi nde kentsel dönüşüm adımı: Tabut binalar için riskli yapı kararı çıktı! 

BAKANLIK RİSKLİ YAPI İLAN ETTİ 

Site sakinlerinden yüzde 50+1 çoğunluk sağlanamamış olması sebebiyle dönüşüm açısından bir adım atılamadı. Geçtiğimiz aylarda sitede yaşanan bu risklerin gündeme gelmesinin ardından ilk adım atıldı. 

Didim Belediyesi tarafından riskli yapı ilan edilmemesi sebebiyle senelerden beri kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılamadığı tabut binalarla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığa bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Aydın Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ekipleri tarafından, Mavişehir semtindeki binaları 'depreme dayanıksız riskli yapı' olarak ilan edildi. 

Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü durumu bakanlığa acil kodu kullanarak aktardı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da durumu acil kodu ile gündeme alırken, siteye durum tespiti için bir ekip yollandı. Bakanlık riskli yapı olarak tespit edilen yapılar ile ilgili tutanak hazırladı. 

Didim deki 1.137 konutluk Sahil Sitesi nde kentsel dönüşüm adımı: Tabut binalar için riskli yapı kararı çıktı! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Aydın Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'nün hazırlandığı tebligat tutanağında, "Aydın ili, Didim ilçesi, tapunun 4904 ada, 1 parselinde kayıtlı ve Mavişehir Mahallesi, 3410 sokak. No: 1 Didim/Aydın adresinde yer alan yapı 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 296303 Yapı Kimlik Numarası (YKN) ile "Riskli Yapı" olarak tespit edilmiştir" ifadeleri yer aldı. 

Didim Belediyesi bakanlık tarafından riskli yapı ilan edilen tabut binalara ilişkin bir adım atmazken, Kentsel Dönüşüm Yasası'na aykırı davranılması tepkilerin artmasına neden oldu. Belediye yetkilileri Türk Ceza Kanunu'na göre görevi ihmal ve disiplin suçunu işlerken, yıkılma riski taşıyan binalar olası bir depremde can kaybına neden olabilir. 

Didim Belediyesi'nin 'resen karot testi' kararı alarak tüm binalarda kontrollerini yapması gerekli. Binaların yer aldığı alan zemin bilgi sisteminde 'en zayıf zemin' ve 'orta katı, katı kum çakıl veya çok kati kil tabakaları' şeklinde belirtiliyor. 

TOKİ’den 7 bin 224 taksitle 3+1 konut için son 4 gün! Yastık altında 2 bin TL’si olan başvurabilecek!

Altında makas yeniden açıldı, atölyeler 10-15 gün kapanma kararı aldı!

Organize tarım bölgeleri için parsel tahsislerinde yatırımcılara yüzde 60-100 indirim müjdesi! 


Geri Dön