03 / 05 / 2024

Dikey bahçe nedir?

Dikey bahçe nedir?

Günümüzde binalarda yapımı hızla yaygınlaşan dikey bahçe nedir, dikey bahçe nasıl yapılıyor? Merak ediyorsanız yanıtı haberimizde bulabilirsiniz...



Dikey bahçe nedir?

Dikey bahçe, bir yapının duvarı üzerinde topraksız ve dikey olarak yapılan bahçelere deniyor. Fransız bir botanikçi olan Patrick Blanc’ın buluşu olarak karşımıza çıkan dikey bahçe bulunduğu yapının hava kalitesini arttırıcı ve enerji tasarrufu sağlayıcı bir niteliğe sahip. "Dikey bahçe ne demektir?" sorusunu yanıtını böylece vermiş olduk. Peki, dikey bahçe yapımı nasıl oluyor diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Dikey bahçe nasıl yapılır?

İlk olarak dikey bahçenin yapılacağı yapı üzerine dikey olarak bir düzenek yerleştiriliyor. Bu düzeneğin içine metrekare başına 20-30 kilogram yük düşecek şekilde fideler, tohumlar yerleştiriliyor. Toprak kullanılmayan bu uygulamada, sulama ise damla sulama yöntemi kullanılarak yapılıyor.


500 çeşit farklı bitkinin kullanılabileceği dikey bahçede duvarın ve düzenlemenin yapılacağı bölgenin ekolojik, iklimsel özelliklerine uygun bitkilerin seçilmesi gerekiyor. Dikey bahçe fiyatları ise,  40 ile 400 dolar arasında değişkenlik gösteriyor.


Dikey bahçe yapımı..

Dikey bahçe uygulaması sırasında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Söz konusu dikkat edilecek dikey bahçe detay ları aşağıda sıralanıyor.


* Dikey bahçe uygulaması yapılacak binanın az katlı ve çok yüksek olmamasına özen gösterilmelidir.

* Dikey bahçe yapılacak yüzeyi, işlem başlamadan önce uzmanlar tarafından kontrol ettirilmelidir.

* Uygulama için hipodronik sisteme uygun alanlar tercih edilmelidir.

* Bina duvarlarının bitkilendirme yapılacak olan uygulamaya uygunluğu kontrol edilmelidir.

* Dikey bahçede yer alacak bitki türlerinin yapının özelliklerine göre seçilmemesi gerekiyor.


Dikey bahçenin yararları..

* Isı ve ses yalıtımı sağlar.

* Kötü cepheleri gizlemeye yardımcı olur.

* Binaların yazın soğuk, kışın sıcak olmasını sağlar.


Dikey bahçe örnekleri..

Dikey bahçeler Paris, Londra, Tokyo ve New York gibi kentlerde 1988 yılından itibaren oluşmaya başlamıştır. Türkiye’de ise ilk dikey bahçe Taksim Tarlabaşı bölgesinde Siemens tarafından yapılmıştır.


Siemens dikey bahçesi..

Siemens dikey bahçesi tarihi bir binanın duvarında 90 metrekarelik alan üzerine yapıldı. 35 günde tamamlanan projede 4 bin bitki örtüsü kullanıldı. Ayrıca su geçirmez PVC kaplar, otomatik sulama ve gübreleme sistemine sahip.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön