29 / 04 / 2024

Dikey bahçe ne demektir?

Dikey bahçe ne demektir?

Dikey bahçe ne demektir? Dikey bahçe, bir yapının duvarı üzerinde topraksız ve dikey olarak yapılan bahçelere deniyor. dikey bahçe tasarımı hakkındakid etaylar haberimizde yer alıyor..



Dikey bahçe ne demektir?


Dikey bahçe, duvar üzerine yerleştirilen bir düzenek ile topraksız ve dikey olarak yapılmış bahçelere deniyor. Fransız bir botanikçi olan Patrick Blanc’ın buluşu olan dikey bahçe tasarım, Paris, Londra, Tokyo ve New York’ta 1988 yılından itibaren oluşmaya başlamıştır. Türkiye'de ise ilk kez Taksim Tarlabaşı'nda Siemens tarafından yapılan dikey bahçe tasarımı binadaki hava kalitesini artırıyor ve enerji tasarrufu sağlıyor.



Dikey bahçenin faydaları bununla da kalmıyor. Binalardaki kötü cepheleri gizlemeye yardımcı oluyor. Binaların yazın soğuk, kışın sıcak olmasını sağlıyor. Bunun dışında binalarda ısı ve ses yalıtımını da sağlıyor. Eğer yapıların bahçe oluşturulacak alanları yok ise yeşil alan için dikey bahçe kullanımı yapılabiliyor.



Dikey bahçe nasıl oluşturulur?


Öncelikle çerçeve içine fideler ya da tohumlar yerleştiriliyor. Duvarın ve düzenlemenin yapılacağı bölgenin ekolojik, iklimsel özelliklerine uygun bitkilerin seçilmesi gerekiyor. Bu işlemde damla sulama yöntemi kullanılıyor. Bu sistemde toprak kullanılmıyor. Bu yüzden metrekare başına 20-30 kilogram yük düşüyor. Dikey bahçe sisteminde 500 çeşit farklı bitkiler kullanılabiliyor. Bu sistemin maliyeti ise 40 ile 400 dolar arasında değişiyor. Stresli şehir ortamında, kirli hava, yeşil alan olmayan kentlerde dikey bahçe sistemi rağbet görüyor.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön