26 / 11 / 2024

Dikey binaların yerini yatay binalar alacak!

Dikey binaların yerini yatay binalar alacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Planlı İmar Yönetmeliği Taslağı” ile çok katlı binaların tarih olması bekleniyor. Dikey binaların yerini yatay binalar alacak.




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Planlı İmar Yönetmeliği Taslağı” ile çok tartışılan yüksek binaların yerini daha alçak ve yatay yönde genişleyen binalar alacak.


Yeni taslağa göre, yapının oturacağı taban alanın yüzde 40’ını geçmemesi şartı kaldırılıyor. Plana göre, ok katlı apartmanlar yerine az katlı inşa edilmesi amaçlanıyor. Binaların önünde ve yanlarında bırakılması gereken kaldırımlara 5 metre, yandaki binaya 3 metre gibi zorunlu mesafelere uyulacak.


Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Başkanı Akın Kazançoğlu, konu ile ilgili açıklamasında “İzmir’de imar planlı arsa konusunda nispeten sıkıntı yaşıyoruz. Bu nedenle yeni imar alanlarının açılması gerekiyor. İzmir’de genç nüfus her geçen gün artıyor. Bu nedenle onlara mesken bulmak da zorlaşıyor. Eğer yeni bir imar düzenlemesi yapılırsa daha iyi olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


Kazançoğlu, “Yapının oturacağı taban alanın yüzde 40’ını geçmemesi şartı vardı. Yeni yönetmelikle bu şart ortadan kaldırıldı. Bu nedenle arsa karşılığı daire yapma durumunda bir değişiklik yaşanacaktır. Projesi oluşturulmuş ya da inşaata başlanmış yapılar aynı şekilde yapılmaya devam edilecek. Ekim ayından sonraki yeni projeler yeni yönetmeliğe göre yapılacak”  şeklinde konuştu.


Yeni yönetmeliğin eski projeleri etkilemeyeceğini ifade eden Kazançoğlu, “Projesi oluşturulmuş ya da inşaata başlanmış yapılar aynı şekilde yapılmaya devam edilecek. Ekim ayından sonraki yeni projeler yeni yönetmeliğe göre yapılacak” dedi.


Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ise şu ifadeleri kullandı: “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Temmuz ayı itibariyle Resmi Gazete'de yayınlandı. Ancak Bakanlığımız müteahhitler için 3 aylık uzatma süresi vardı. Bu süre zarfında bizler de yeni yönetmelikle ilgili çalışmalarımızı yapacağız. Müteahhitler olarak avantajlarını, dezavantajlarını inceleyeceğiz. 20 Temmuz’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde arkadaşlarımızla bu konuyu ele alacağız ve bundan sonraki süreçle ilgili konuşacağız. Bakanlığımızın bizler için 3 aylık uzatma süresi vermesi iyi çalışmalarımızı yapmamız için iyi oldu.''


İzmir’de arsa sorunu yaşandığını vurgulayan Nasır, “İmarlı arsa bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bu yapıların yapılması için yeni imarlı arsalara ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. 


Nasır, “Eskiden yapının tabanının arsanın yüzde 40’ını geçmemesi şartı vardı. Yeni yönetmelikten sonra bu şart kaldırıldı. Artık yapının tabanı yüzde 60’a kadar çıkabiliyor. Dikey binalara göre emsali daha düşük olacak. Ancak yeni binaların tabanda yayılma imkanı daha fazla olacaktır” dedi.


Bayraklı’daki Yenikent yapılarının bu yönetmelikten etkilenmeyeceğini söyleyen Nasır, şöyle dedi: “Bu yönetmelikten önce başlanmış inşaatlar aynı şekilde devam edecek. Ekim ayından itibaren yeni yönetmelik uygulanmaya başlanacak. Bu nedenle bu tarihten sonraki tüm yapılar yeni yönetmeliğe göre planlanacak.”


Yeni yönetmeliğin konut fiyatlarını artıracağını söyleyen Nasır, “Ara fiyatlarının artmasında genellikle inşaat alanının etkisi oluyordu. Artık arsa üzerinde daha büyük alanda inşaat yapılabilecek. Binaların yapıldığı alanlar genişlediği için konut fiyatlarının da artacaktır diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.



Yenigün


Geri Dön