28 / 04 / 2024

Dikkat! Emekli maaşını artırmak mümkün mü?

Dikkat! Emekli maaşını artırmak mümkün mü?

Yüksek emekli maaşının temelleri çalışırken atılıyor. En önemli kriter ise prime esas kazançtır. Tüm çalışma hayatındaki ücretler dikkate alınırken bazı kriterlere dikkat etmek ise maaşı yükseltiyor...



Yüksek emekli aylığının temeli çalışırken atılırken burada en önemli kriter ise prime esas kazançtır. Tüm çalışma hayatındaki ücretler dikkate alınıyor ve bazı noktalara dikkat edilirse maaşlar yükseliyor. İşte bu kriterler...

A Haber'de yer alan habere göre; her çalışanın hayali emekli olmak ve yüksek aylık almak. Emekli maaşını belirleyen en önemli parametre, çalışırken Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirilen prime esas kazançtır

Brüt maaşı yüksek olanlar emekli olduklarında da yüksek maaş alıyor. İlk işe girilen tarihteki kazançtan son kazanca kadar tüm maaşlar emekli aylığı hesaplanırken kullanılıyor.

Emekli maaşı hesaplamasında 2000 yılı öncesi, 2000 yılı-2008 yılı 10'uncu ayı arası ve 2008 yılının 10'uncu ayından sonrası olmak üzere 3 ayrı dönem uygulanıyor.

 Dikkat! Emekli maaşını artırmak mümkün mü?

TARİHE GÖRE ORAN BELİRLENDİ

2000 YILI VE ÖNCESİ: Bu dönemde aylık bağlama oranları çok daha yüksek uygulanıyor. Burada kazanca göre yüzde 70'i bulan çarpan kullanılıyor. Gösterge ise 14 binlere kadar çıkıyor.

2000-2008 ARASI: Burada aylık bağlama oranları biraz daha düşerken, bu kez gösterge sisteminin yerine gelişme hızı ve enflasyon da devreye giriyor. Güncelleme katsayılarıyla kazançlar bugüne uyarlanıyor.

2008 YILI SONRASI: 2008'in 10'uncu ayından sonraki dönemde ise aylık bağlama oranları düşerken, gelişme hızının yüzde 30'u dikkate alınıyor. Dolayısıyla emekli maaşını en az etkileyen dönem, 2008'in Ekim ayından sonrası oluyor.

 Dikkat! Emekli maaşını artırmak mümkün mü?

BUNLARA DİKKAT

Yüksek emekli aylığı için bunları göz önünde bulundurun:

Gerçek maaşınızın SGK'ya bildirilmesini sağlayın.

İmkan varsa iki ayrı yerde çalışıp sigorta primi ödenmesi de emekli maaşını artıracaktır.

Emeklilik işlemleri yapılırken, eş ve çocuk durumlarınızı bildirmeyi unutmayın.

Emeklilik tarihiniz yıl sonuna geliyorsa bir sonraki yılın zammından yararlanabilmek için beklemeden müracaat edin.

Hangi kurumda olursanız olun son 3.5 yılda (1261 gün) SSK'lı olursanız emekliliğiniz SSK şartlarından hesaplanır.

.Memur ve emekli maaş zammı belli oldu!

Müjde! Memur emeklisinin maaşı erken ödenecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön