29 / 04 / 2024

Dikkat! Hemen tapu müdürlüğüne gönderilmesi gerekiyor!

Dikkat! Hemen tapu müdürlüğüne gönderilmesi gerekiyor!

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili olarak 9 Aralık 2022 tarihinden sonra satışı yapılacak dövize ilişkin döviz alım belgelerinin ilgili tapu idaresine mutlaka KEP üzerinden gönderilmesi zorunluluğu getirildiğini kaydetti.



Yabancıların gayrimenkul alımlarında düzenlenen döviz alım belgelerinin Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) üzerinden gönderilmesi zorunluluğu geldi. Söz konusu konuya ilişkin önemli değerlendirmeler yapan İTO Meclis üyesi ve Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Döviz Alım Belgesi yabancı alıcı tarafından tapu müdürlüğünde satış işlemi yapılmadan önce dövizin merkez bankasına satılmak üzere Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya satıldığını gösteren bir belge olduğunu dile getirerek, 9 Aralık 2022 tarihinden sonra satışı yapılacak dövize ilişkin döviz alım belgelerinin ilgili tapu idaresine mutlaka KEP üzerinden gönderilmesi zorunluluğu getirildiğini kaydetti.

Dikkat! Hemen tapu müdürlüğüne gönderilmesi gerekiyor!

Tapu Müdürlüğüne Gönderilmesi Gerekiyor

Yaptığı açıklamada ilgili düzenlemenin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 7 Aralık 2022 tarih ve 1729065 sayılı yazısı ile yapıldığı belirten  Özelmacıklı, düzenleme ile döviz satışlarına ilişkin bankalar tarafından düzenlenecek döviz alım belgeleri, düzenleyen banka tarafından aynı gün içerisinde Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) üzerinden ilgili tapu idaresine gönderileceğini dile getirdi. Açıklamasında ilgililerin tapu işlemleri başvurusunda bulunabilmeleri için, satış bedeli veya gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinde peşin ödenen kısma ait olan dövizin bir bankaya satıldığını tevsik eden döviz alım belgesinin banka tarafından tapu idaresine gönderilmiş olması gerektiğini söyledi. Özelmacıklı, ilgililer tarafından döviz alım belgesinde kayıtlı Türk lirası tutar da satış bedeli olarak tapu idaresine beyan edilmesi gerektiğini de belirtti.


Geri Dön