02 / 05 / 2024

Dikkat! Pandemi yardımı bedeli faturalara yansıyacak!

Dikkat! Pandemi yardımı bedeli faturalara yansıyacak!

Elektrik şirketlerine koronavirüs sürecinde yaşadıkları olumsuzluklar sebebiyle yaklaşık olarak 3 milyar lira yardım yapılacak. Yapılan yardım ise elektrik faturalarına yansıtılacak....



Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği Değişiklik Taslağı'nda yer alan maddelere göre, destek mekanizması dışında kalan 'yap-işlet' santralleri ile yaşı 13 yıldan büyük ve ithal kömür ve doğalgaz kullanan santraller 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yardım mekanizmasına dahil edilecek.

Yardımları almak isteyen santral sahiplerinin, düzenlemenin resmen yayımlandıktan 15 gün içinde başvuru yapmaları yeterli olacak. Başvuruda bulunmayan kişilere  ise ödeme yapılmayacak.

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre, şirketlere ödenecek pandemi yardımı parası, sistem işletmecisi olan kamuya ait Türkiye Elektirik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) gelir tavanına eklenecek.

Gelir tavanındaki harcamalar ise elektrik faturaları aracılığıyla halka yansıtılacak. Bu harcamalar daha önce iletim sistemi kullanım bedeli olarak faturalarda görünüyordu fakat halk tepki göstermesin diye bu harcamalar dağıtım giderlerinin içine konduğu için artık faturalarda yer almıyor. Sonuç olarak şirketlere yapılacak olan paraları halk faturasının içinde 'gizli zamla' ödeyecek.

 Dikkat! Pandemi yardımı bedeli faturalara yansıyacak!

Yardım her yıl artıyor

Elektrik üreten şirketlere, kapasite mekanizması olarak 2018'den  bu yana destek ödemeleri yapılıyor. Bu yolla 2018 senesinde 1.4 milyar, 2019 yılında 2 milyar, 2020 senesinde ise 2.2 milyar lira ödendi.

2021 yılında 2.6 milyar lira ödeme planlanmıştı.Fakat koronavirüs yardımı dahil olunca toplam ödemenin 3 milyar civarında olması bekleniyor. Yardımın 4 ithal doğalgaz, 1 de ithal kömür santrali için yapılması amaçlanıyor.

 Dikkat! Pandemi yardımı bedeli faturalara yansıyacak!

Gerekçe yazıldı

Taslağın gerekçesinde;tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ve ekonomik sıkılaşma nedeniyle elektrik tüketiminin azaldığı ve elektrik üretim fiyatlarının düştüğü, bu sebeple de  santrallerin zor durumda kaldığı belirtildi.

Elektrik faturaları ile ilgili flaş karar! Faturalar hafifleyecek!

Bu kriterlere dikkat! Borçtan dolayı elektriğiniz kesilmeyecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön