02 / 05 / 2024

Dilekçeyi, SGK'ya teslim edenlere en az 33.387 TL ödenecek! İşte başvuru detayları...

Dilekçeyi, SGK'ya teslim edenlere en az 33.387 TL ödenecek! İşte başvuru detayları...

Devlet, doğum yapan annelere yönelik desteklerine devam ediyor. Doğum yapan annelere verilen doğum yardımından milyonlarca kişi faydalanıyor. SGK'ya başvuran ve şartları karşılayan herkes yararlanıyor.



Türkiye'de annelerin sağlık, bakım ve ekonomik ihtiyaçlarına dair bazı düzenlemeler bulunuyor. Doğum yapan anneler için verilen doğum yardımından milyonlarca kişi yararlanıyor. Öte yandan çalışan annelere de doğum izni sürecinde maaşlarının devlet tarafından ödenmesi gibi önemli kolaylıklar sağlanıyor. İşte, doğum izin parası hakkında detaylar...

Dilekçeyi, SGK ya teslim edenlere en az 33.387 TL ödenecek! İşte başvuru detayları...

DESTEK İÇİN 90 GÜN ŞARTI VAR

Ahaber'de yer alan detaylara göre, doğum izin parası ismiyle sağlanan bu destek ödemesi için son 1 senelik sigorta incelendiğinde 90 gün prim olması gerekiyor.

112 GÜNÜ KAPSIYOR

Annelere doğum izni süresince çalışmadığı günün ücreti devlet tarafından veriliyor. Geçici iş göremezlik ödeneği veya bir diğer adıyla rapor parası, doğum öncesi ve sonrası kullanılan toplam 112 günlük izin süresine dahil ediliyor.

Bu süre için verilecek ücretin hesaplaması da son bir yıllık kazanç ortalaması üzerinden yapılıyor. Fakat asgari ücretlilerin ödenekleri, ödemenin yapıldığı tarihteki asgari ücret üzerinden hesaplanan tutarın altında olamıyor. Son bir yıl içerisinde 180 günden az sigortalı çalışması olanların ödeneği ise asgari ücretin iki katına göre hesaplanan tutarı aşamıyor.

Dilekçeyi, SGK ya teslim edenlere en az 33.387 TL ödenecek! İşte başvuru detayları...

ÖDEMELER MAAŞA GÖRE DEĞİŞİYOR

Temmuz ayında maaşların artmasıyla beraber geçici iş göremezlik ödeneği de artacak. Asgari ücretin brüt günlük 330,60 TL'den 447,15, aylık 10.000 TL'den 13.414 TL olmasıyla annenin ödeneği, 24.908 TL'den 33.387 TL'ye yükselecek.

Söz konusu tutar annelere sağlanacak en düşük ödeme olurken, maaşa göre verilecek para artacak. Brüt maaşı 15.000 TL olan annenin iş göremezlik ödeneği 37.333 TL olurken, 20.000 TL olana da 49.778 TL ödeme yapılıyor. İş göremezlik ödeneği 112 gün üzerinden hesaplanırken, çoğul doğumda bu süre 126 güne çıkıyor.

Dilekçeyi, SGK ya teslim edenlere en az 33.387 TL ödenecek! İşte başvuru detayları...

KİMLER FAYDALANIYOR?

Bu ödemeden 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalılar (Bağ-Kur), 4/a sigortalılık statüsüne tabi sigortalılar (SSK), Ceza İnfaz Kurumları ile tutukevlerinde çalışan hükümlü ve tutuklular, ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar  ve sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri analık sigortasının kapsamında bulunuyor. Bu kişiler geçici iş göremezlik ve emzirme ödeneği alabiliyor.

Dilekçeyi, SGK ya teslim edenlere en az 33.387 TL ödenecek! İşte başvuru detayları...

ÖDEMELER NASIL YAPILIYOR?

Sağlık hizmet sunucularınca elektronik ortamda düzenlemekte olan doğum öncesi ve doğum sonrası analık raporları, yine elektronik ortamda SGK veri tabanına ve işverenin 'çalışılmadığına dair bildirim' ekranına düşüyor ve ödeme işlemleri, sigortalının işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il-merkez müdürlüklerince gerçekleştiriliyor.

Sigortalının erken veya beklenenden geç doğum yapması durumunda  doğum sonrası ve doğum öncesi geçici iş göremezlik ödeneği ödenecek olan süreler sistem tarafından hesaplanıyor ve tekil gebelikte 112, çoğul gebelikte 126 gün olmak üzere, anlaşmalı bankaya sigortalının T.C kimlik numarasına tanımlanarak yatırılıyor.

Motorin fiyatları 37 TL'ye dayandı! İşte güncel BP, Opet, PO 1 Ağustos 2023 fiyat listesi!

Altın almak isteyenlere tokat gibi rakamlar! Gram altın fiyatını gören şok olacak! 1 Ağustos 2023 canlı altın fiyatları

Kredi kartlarına taksit sınırı mı geldi? Kredi kartı taksitlendirme süreleri değişti mi? Yurt dışı seyahat, havayolu...


Geri Dön