30 / 04 / 2024

Diplomasi faaliyetleri küresel piyasalarda umut oldu! Yatırımcılar az da olsa sakinleşti!

Diplomasi faaliyetleri küresel piyasalarda umut oldu! Yatırımcılar az da olsa sakinleşti!

İsrail, kuzey sınırında Hizbullah ile çatışmaya başlarken, ABD Dışişleri Bakanı Blinken bir kez daha ülkeye gidiyor. ABD, Katar ve Çin ile temasa geçerken, diplomatik adımlardaki hareketlilik geçen hafta güvenli limanlara yönelen yatırımcıları sakinleştirdi. 



Haftanın ilk işlem gününde diplomatik temasların Orta Doğu’daki çatışmaların daha da tırmanmasının önüne geçebileceği umutları piyasalarda etkisini göstermeye başladı.

Wall Street endeksleri vadeli işlemlerde yükselme yaşandı. Cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,50, Nasdaq 100 yüzde 1,24 oranında düşüş kaydetmişti.

Bloomberght.com’un haberine göre Asya borsalarında da cuma günkü satıcılı kapanışların etkileri devam ediyor. Çin CSI 300 bu hafta ülkede açıklanacak büyüme verileri öncesi ve Çin Merkez Bankası'nın dev likidite enjeksiyonuna rağmen eksi seyrine devam ediyor.

10 yıllık ABD tahvillerinin getirisi 19 baz puan düştükten sonra bu sabah bir ara 5 baz puan yükseliş yaşadı.

PİYASADA OYNAKLIK DEVAM EDİYOR

Orta Doğu’da devam eden çatışmalar nedeniyle güvenli limanlara yönelen yatırımcılar, volatilitesi yüksek olması muhtemel bir haftaya başladı.

Blinken ve potansiyel Biden ziyaretinin diplomasi umutlarını artırması yeni haftanın ilk saatlerinde risk iştahını bir miktar toparlasa da, geleneksel güvenli limanlar ABD doları, altın, Japon yeni ve İsviçre frangı yakından takip edilecek.

Cuma günü altının onsu yüzde 3,42 ile mart ayından bu yana en güçlü günlük yükselişini sağladı. İsviçre frangı euro karşısında bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek düzeyine çıktı. Haftanın son iki işlem gününde yüzde 0,74 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi tırmanışını aralıksız 4. haftaya taşımış oldu.

VIX Endeksi geçen haftanın tamamında yüzde 10,7 oranında artış sağlarken, ABD tahvilleri ise Fed’in gelecek politikasına ilişkin beklentilerle dalgalı bir seyir izledi.

Columbia Threadneedle Küresel Faiz Stratejisti Ed Al-Hussainy, kötüleşen makroekonomik ortamın, faiz oranlarındaki keskin dalgalanmalarla beraber, küresel oynaklığın tırmanması için sahneyi hazır hale getirdiği yorumunda bulundu. Al-Hussainy, küresel yatırımcıların İsrail-Hamas savaşının bölgenin geri kalanına yayılıp yayılmayacağını yakından takip ettiğini ancak döviz piyasasının şimdilik Fed’e odaklandığına dikkat çekti.

Rabobank Kur Stratejisi Direktörü Jane Foley de “Hepimiz bu durumun hangi yöne gideceğini merak içinde bekliyoruz, ancak petrol arzı konusunda gerçekten endişelenmeye başlayana kadar piyasa nefesini tutmuş şekilde bekleyecek” ifadesini kullandı.

Diplomasi faaliyetleri küresel piyasalarda umut oldu! Yatırımcılar az da olsa sakinleşti!

ASYA BORSALARI VERİLERİ BEKLİYOR

Yatırımcılar Çin'in GSYİH ve Japonya enflasyon verilerinin açıklanmasını beklerken; Asya piyasaları ise düşüş trendinde. Asya-Pasifik piyasaları, yatırımcıların bu hafta Çin ve Japonya'dan gelecek temel ekonomik verileri beklemesinden dolayı haftaya zayıf bir girişte bulundu.

Çin’in üçüncü çeyrek gayri safi yurt içi hasıla rakamları çarşamba günü açıklanacak. Ekonomistler yıllık bazda büyümenin önceki çeyrekteki yüzde 6,3'ten yüzde 4,4'e inmesini bekliyor.

Japonya'nın Eylül ayı enflasyon verilerinin, ülke merkez bankasının 30 ve 31 Ekim'deki para politikası toplantısı öncesinde cuma günü açıklanacağı belirtildi.

Güney Kore Merkez Bankası da perşembe günü faiz kararını paylaşacak. Kore Merkez Bankası, Şubat ayından bu yana faiz oranlarını üst üste beş toplantıda yüzde 3,5 düzeyinde sabit bıraktı.

Avustralya'da S&P/ASX 200 haftaya yüzde 0,24 kayıpla başlarken, Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,67, Topix ise yüzde 1,32 oranında düştü.

ÇİN MERKEZ BANKASI’NDAN LİKİDİTE

Çin Merkez Bankası (PBOC), 2020’den bu yana ki en büyük orta vadeli likidite enjeksiyonuna imza attı. PBOC, bu sabah finansal sisteme Aralık 2020’den bu yana en yüksek rakam olan net 289 milyar yuan (39,6 milyar dolar) sokarken, aynı zamanda, açık piyasa işlemleri yoluyla net 134 milyar yuan kısa vadeli likiditeyi de piyasadan geri çekti.

Çin’de geçen hafta açıklanan tüketici enflasyonu verileri ülkede talebin zayıf kaldığını gösterirken, hem Pekin yönetimi hem de yerel yönetimler mali teşvik adımlarını finanse etmek için tahvil satışlarına hız verdi.


 


 


Geri Dön