Kentsel Dönüşüm

Dirençli şehirler için 81 ile kentsel risk kalkanı modeli geliyor!

AK Parti, yerel seçim beyannamesindeki "dirençli şehirler" oluşturma hedefiyle belediye yönetimlerini kentsel dönüşüm konusunda seferber edecek. Kentleri ekonomik ve doğal riske karşı koruyacak olan "Kentsel Risk Kalkanı" modeli tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacak.

AK Parti'nin dirençli kentler üzerine inşa ettiği seçim beyannamesinde, özellikle depreme hazırlık ve dönüşüm çalışmalarını daha sistematik ve sürekli bir duruma getirmek için yeni bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatılıyor. 

Sabah'tan Fatma Göksu'nun haberine göre dezavantajlı gruplara yönelik konut üretimine devam edilecek, ayrıca Kentsel Risk Kalkanı modeli kapsamında "İtfaiye Akademileri" kurulacak.


4 ANA BAŞLIKTA KENTSEL DÖNÜŞÜM

AK Parti, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Türkiye Yüzyılı Şehirleri İçin Gerçek Belediyecilik" ismiyle duyurulan seçim beyannamesini tanıttı.

Söz konusu beyannameye gerçek belediyecilik ve dirençli kentler bölümü de adeta damgasını vurdu. AK Parti, özellikle asrın felaketi şeklinde bilinen 6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye genelinde kapsamlı bir kentsel dönüşüm seferberliği için çalışmalarını hızlandırdı.

Manifesto niteliğin taşıyan bu beyannamede de bu konu "Yerinde yeni yaşam", "Kentsel risk kalkanı", "Gerçek belediyecilikte göç yönetimi, "Güvenli şehirler ve sokaklar" olacak şekilde toplamda 4 ana başlık üzerine temellendirildi.

100 SENELİK YATIRIM PERSPEKTİFİ

Türkiye Yüzyılı hedeflerine uygun şekilde "Yerinde Yeni Yaşam" gerçek belediyeciliğin gelecek aşaması şeklinde görülüyor. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre bu çerçevede, alan/ ada bazlı dönüşümle yapılan bütüncül dönüşüm yaklaşımına, "Yerinde Yeni Yaşam" modeliyle yeni bir boyut da kazandırılıyor.

"Dijital Şehir İkizleri" projesinin pilot çalışmaları tamamlandıktan sonra tüm Türkiye çapında yaygınlaştırılacak. Her kentin 5, 10, 25 ve 100 senelik potansiyel gelişim ve değişim istikametini dikkate alan, kısa-orta ve uzun vadeli makro yatırım perspektifleri belirlenecek.

Her yerel yönetim biriminin kendi sorumluluk sahasında olan konut stokunun durumunu (konutların fiziki ve teknik yeterliliği, konut sahiplik oranı ve dayanıklılığı gibi) kısa zamanda ve net bir biçimde ortaya çıkarması sağlanacak.

81 ŞEHRE KENTSEL RİSK KALKANI

AK Parti'nin 22 senede sosyal alanda başlatmış olduğu "Sosyal Koruma Kalkanı"na ek şekilde yeni dönemde kentlerdeki yaşamı her türlü sosyal, ekonomik ve doğal riske karşı koruyacak "Kentsel Risk Kalkanı" modeli tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacak.

Her kentin afet ve risk potansiyeli, kendine has özellik ve dinamiklerine bağlı şekilde ve sürekli güncellenecek. Ayrıca risklere karşı proaktif stratejiler hazırlanacak.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre YÖK ve yerel yönetimler işbirliğinde itfaiye birimlerinin yeni nesil risklere karşı hazırlığını artıracak "İtfaiye Akademileri" kurulacak. Ayrıca afet dönemlerinde dezenformasyonu engelleyecek uzman iletişim birimleri de geliştirilecek.

AFETLERE HAZIRLIK ZORUNLULUĞU

Şehirlerin karşı karşıya kalmış olduğu ve kalacağı risklerin önceden belirlenerek söz konusu bu riskleri önlemek amacıyla yapılması gerekenlerin, yerel yönetimlerin stratejik plan metinlerinde bulunması yasal olarak zorunlu kılınacak.

Belediyelerin afet yönetimine dair hazırlıklarını organize edecek olan belediye afet birimlerinin kurulması sağlanırken ayrıca belediyelerin ulusal ya da şehir bazlı doğal ve sosyal riskleri azaltıcı, bertaraf edici rol üstlenmeleri de sağlanmış olacak.

 

Emekli maaş farkları hesaplara yattı mı? Hangi emekli kaç TL maaş alacak? Şimdi ek zamlı maaş tablosuna göz atın!

Çin'de yeni konut fiyatları 3 yılın ardından en hızlı yükselişi yaşadı!

TOKİ mağdurlarının sorunlarının araştırılması önerisi reddedildi!