Doğa Koleji'nin borçlarında son durum ne?
Doğa Koleji'nin borçları için çözüm arama süreci devam ediyor. Peki son durum ne? Borç krizinin çözüme kavuşması için nöbet devri yapılıyor.
Sözcü Gazetesi köşe yazarı Serpil Yılmaz bugünkü köşesinde Doğa Okulları'nda yaşanan borç krizini kaleme aldı.
İşte Serpil Yılmaz'ın 'Doğa’ya “Yıldırım” çözüm aranıyor' başlıklı yazısı...
Metal Yapı Konut'un iştiraki Asist Öğretim Kurumları'nın borcunu üstlenen Arı İnovasyon'un yönetim kadrosunda değişiklik olunca İTÜ'den de “sahiplenme” sinyalleri geliyor. Önce Arı İnovasyon'da yönetim değiştirildi, İTÜ eski Rektörü Mehmet Karaca'nın yerine yine İTÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Deniz geldi. Şimdi de alacaklı kamu bankaları ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmaya gidiliyor.
★★★
Doğa Koleji'nin geçen sene hayatını kaybeden sahibi merhum Ömer Sacaklıoğlu'nun kurduğu Metal Yapı Konut'un iştiraki Asist'in kamu bankalarına olan borcuna da yapılandırılma kararı verilmişti. Ardından Doğa Okulları, İTÜ Eta Vakfı'nın kurduğu Arı İnovasyon şirketinin oldu.
★★★
Kredi geri ödemelerinde güç duruma düşen Arı İnovasyon'un banka geri ödemelerinde de krizyaşadığı belirtilmişti. Müjdeli haberi SGK verdi. SGK alacağı 300 milyon TL için üretilen formülü bu hafta görüşecek.
Yönetimi TMSF'nin olan Aydınlı şirketinin Koru Florya AVM'deki diğer ortağı Metal Yapı Konut'tu. Aydınlı, İTÜ ETA Doğa Okulları'nın işletmecisi Arı İnovasyon ile bu hafta görüşecek. Aydınlı, Koru AVM'deki hisseleri alırsa, bankalar İTÜ ETA Doğa Koleji'ninin peşine düşmeyecek. Buradan alınacak kazanç ile SGK borçlarının ödenmesi planlanıyor.
Arı İnovasyon ve Bilim Eğitim Hizmetleri'nin “yüzde 100 sahibi” İTÜ dahilinde sanayi-üniversite işbirliği için 2013'te kurulmuş olan İTÜNOVA TTO Teknoloji Transfer Ofisi. Bu kurumda da yeniden yapılanma ön planda. İTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca döneminde gerçekleştirilen İTÜNOVA 3 Mart 2020 tarihli genel kurulda, Arı İnovasyon hisseleri Mehmet Karaca ve Serhat Özeren'in arasında paylaşılmasına karar verilmişti. Koyuncu'nun rektör seçilmesinin ardından (9 Eylül) belirlenen yönetim kurulunda bu adlara yer verilmedi. Fakat İTÜNOVA grup pay sahipleri içinde kamuoyuna paylaşılmayan bir oranda İTÜ ETA'nın ortaklığı mevcut.
İTÜ bünyesinde bundan 8 sene önce kurulan, İTÜNOVA TTO'da (Teknoloji Transfer Ofisi) İTÜ'nün yüzde 52 hissesinin yüzde 3'ü, İTÜ İleri Elektrik Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Vakfı'nın oldu. İTÜNOVA'nın ikinci büyük ortağı İTÜ Vakfı'nın yüzde 47'lik hissesi değişmedi. 9 Eylül 2020 tarihli yönetim kurulu kararıyla, İTÜNOVA'nın yönetim kurulu başkanlığına tüzel kişilik adına yeni İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu getirildi. Koyuncu ile beraber 7 Eylül 2023 tarihine kadar görevde bulunması amacıyla seçilen diğer yönetim kurulu üyeleriise şu kişiler oldu:
İTÜ Vakfı tüzel kişi adına Şule Itır Satoğlu, Bülent İnanç, Bülent Güloğlu ve Hüseyin Kızıl.
İTÜNOVA esas sözleşmesine göre; faaliyet alanları özel eğitim kurumları açmak, kurmak, işletmek ve var olan özel okulları devralmak işleri olmadığından, İTÜ ETA Vakfı Doğa Okulları'nı işleten Arı İnovasyon'un hissedarı olması değerlendiriliyor.
Doğa Okulları'nda borç krizinin çözüme kavuşması için nöbet devri yapılıyor. Bakalım TMSF ve Koru Florya ne olacak? Vakıflar Bankası, Ziraat, Halkbank Metal Yapı Konut'taki dev gayrimenkul projelerinin satışını yapabilecek mi? SGK borçlarının kapatılması amacıyla bulunan kaynak neresi olacak?