Doğa Koleji’nin kayyumu İTÜ mü olacak?
Doğa Koleji’nin satışında beklenen açıklama yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) kantin, havuz gibi taşınmazlarının işletmecisi İTÜ Vakfı, Doğa Koleji’nin yeni sahibi oldu...
Dünya gazetesi köşe yazarlarından Jale Özgentürk bugün köşesinde "Doğa Koleji’nin kayyumu İTÜ mü olacak?" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları;
Bir süredir öğretmen maaşlarının ödenemediği, eğitimin velilerin topladığı kaynaklarla sürdürüldüğü Doğa Koleji’nin satışında beklenen açıklama yapıldı.
Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) kantin, havuz gibi taşınmazlarının işletmecisi İTÜ Vakfı, Doğa Koleji’nin yeni sahibi oldu.
Bugün 82 bin öğrencisi, 51 şehirde 120’den fazla kampüsü olan Doğa Koleji, 2001 yılında Şanlıurfalı eski bir eğitimci ve dershaneci Fethi Şimşek tarafından kurulmuştu.
Şimşek, 2011’de hisselerinin yüzde 80’e yakınını Turkven Yatırım Fonu’na satmıştı. Fon ise 2016’da hisselerini satışa çıkardı. Okulun ilk talipleri Muharrem Usta, Haydar Sancak ve Mehmet Büyükekşi’nin oluşturduğu konsorsiyum oldu. Ancak bu konsorsiyum son anda okulu satın almaktan vazgeçti.
Okul sürpriz bir şekilde Metal Yapı Konut’un sahibi Ömer Saçaklıoğlu’na satıldı. Saçaklıoğlu’nun o günlerdeki bir projede ortakları arasında Aydınlı Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı olan ve İstanbul Büyükşehir Belediye eski Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı vardı ve aynı günlerde Kavurmacı FETÖ soruşturmasından gözaltındaydı.
İlerleyen dönemde Doğa Koleji ile ilgili ekonomik sıkıntılar yer yer ortaya atılsa da olay yaklaşık 3 ay önce öğretmen maaşlarının ödenememesi ve eğitim döneminin ortasında çaresiz kalan velilerin isyanı ile kamuoyunun gündemine düştü.
Bilindiği gibi yaklaşık 2 milyar lira borcu bulunan Doğa Koleji’nde çıkış yolu aranmaya başlandı. Çocuklarının yarıyılda ortada kalmamasını isteyen aileler, aralarında topladıkları paralarla öğretmenlerin maaşlarını aylardır ödediler. Satış konusunda haberleri ise merakla izliyorlardı.
Bu süreçte zinciri satın almak için Bahçeşehir Koleji’nin kurucusu Enver Yücel, Bilgi Üniversitesi’ni alan Can Holding, Nişantaşı Üniversitesi sahibi Levent Uysal’ın isimleri ortaya atıldı ancak grubun borç ve mali durumu gören vazgeçti.
Geçen hafta ise sürpriz bir haber ortaya atıldı ve alıcı bekleyen okul için krizin çözüldüğü ve İTÜ Vakfı’nın Doğa Koleji’ni satın aldığı iddia edildi.
Bu iddia dün Vakıf tarafından yapılan açıklama ile doğrulandı. Buna göre 2 milyar TL’ye yakın borcu olan Doğa Koleji, yaklaşık 800 milyon TL’yi bulan banka kredi borçlarını üstlenmesi şartıyla İTÜ Vakfı’na geçti.
Doğa Koleji’ni alan İTÜ Vakfı, okula ve öğrencilere destek olmak üzere havuz, kantin, otel gibi taşınmazların işletmesini yapan ticari amaçla kurulmuş bir vakıf.
Başkanı İTÜ’nün de rektörü olan Mehmet Karaca. Ama İTÜ yani eğitim grubu ile doğrudan bağlantısı yok. 130 kişilik mütevelli heyette ise İTÜ mezunlarından iş insanları da yer alıyor.
Vakfın bütçesinin 70 milyon TL civarında olduğu belirtiliyor. Yani vakfın Doğa’yı satın alabilmesi kendi imkanlarıyla zor görünüyor. Bunun için kamu ve alacaklı özel bankalarından kredi desteği gerekiyordu. Yapılan açıklamada da bu borçların yeniden yapılandırıldığı bilgisi yer alıyor.
İTÜ Vakfı alıcı olarak ortaya çıkınca şimdi değişik yorumlar yapılıyor. Vakfa bu kredi desteğinin kim kefil gösterilerek yapıldığı merak ediliyor. Açıklamaya göre bu destek İstanbul Teknik Üniversitesi’nden İTÜ) gelmiş gibi.
Şimdi bazı sorular gündemde. Bir üniversitenin bu kadar büyük bir krediye imza atmasına ya da kefil olmasına Yüksek Öğrenim Kurumu ne diyor?
Bazı yorumlara göre Doğa Koleji, İTÜ Vakfı kanalıyla borçlar temizlendikten sonra yeniden satışa çıkarılacak.
Doğa Koleji için çok özel bir adım atılmış görünüyor. Ancak zor durumda olan özel okullar Doğa ile sınırlı değil. Bunu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da söylüyor. Bu okullar Doğa Koleji kadar büyük olmasa da orada da öğretmenler maaş alamıyor, öğrencilerin geleceği tehlikede. Onlar ne olacak? Bu da sorulan sorulardan biri. Önemli bir eleştiri konusu ise şu: Bir kurumu kurtarırken Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden birini zora sokmak doğru mu?
İTÜ Vakfı, Doğa Koleji'ni aldığını duyurdu
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Doğa Koleji’nin borçlarının yapılandırılması ve kolejin tamamen İTÜ’ye geçmesi konularındaki görüşmelerin uzlaşmayla sonuçlandığını açıkladı. İTÜ Vakfı'nın açıklamasında, Türkiye’de yaşanan dönüşümün bir parçası olan üniversitenin, Doğa Koleji’ni bünyesine alma kararı verdiği belirtildi. Açıklamada, "Rektörümüz sayın Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın yönettiği süreç, Doğa Koleji’nin borçlarının yapılandırılması ve kolejin tamamen İTÜ’ye geçmesi konularında uzlaşma ile sonuçlanmıştır" denildi.
Doğa Koleji’nin nitelikli öğrenciler yetiştirdiğinin ve modern eğitim altyapısına sahip olduğunun altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Doğa Koleji’ni eğitim alanında bir yatırım fırsatı olarak değerlendiren kurumumuz, kolej bünyesindeki öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin sorunlarına çözüm sunmuş olmaktan da büyük mutluluk duymaktadır. Doğa Koleji, İTÜ ailesinin gücü ve deneyimiyle geleceğimizin teminatı yavrularımızın yetişmesinde her zamankinden daha fazla sorumluluk üstlenecektir. Sürecin başından beri desteklerini esirgemeyen, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın
Berat Albayrak ve Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’a şükranlarımızı sunarız. Şimdi çocuklarımızın geleceklerini düşünme ve öğretmenlerimizle birlikte kaybettikleri zamanı telafi etme vaktidir.”
Açıklamada; Vakıfbank, Ziraat Bankası, Denizbank ve Garanti Bankası’nın katkılarıyla gerçekleşen borç yapılandırması ve devrin gerçekleşeceği yapının en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılacağı duyrulurken, “Doğa Koleji’nin üniversitemiz bünyesine katılımının tüm öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize ve eğitim camiamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz” ifadelerine yer verildi.
AtlasGlobal’e nefes kredisi
Türkiye’nin önemli havayolu şirketlerinden biri AtlasGlobal. Sahibi Murat Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un kardeşi ama şirketleri tamamen ayrı.
Şirket İstanbul Havalimanı’na taşınma ve maliyetlerdeki aşırı artışları neden göstererek 26 Kasım’da uçuşlarını geçici olarak durdurduğunu açıklamış bu süreçte finansal yapısını yeniden düzenleyeceğini bildirmişti.
Belirtildiği gibi yaklaşık bir ay sonra uçuşlara yeniden başlandığı ilan edildi. Geçen cumartesi gününden itibaren uçuşlar da yeniden başladı.
Ancak şirketin performansı henüz yetersiz. Birçok hatta uçuş yok. Son anda iptallerle biletleri ellerinde kalan yolcuların şikayetleri artıyor.
AtlasGlobal bilet sahiplerine gerekli yanıtı da vermiyor. Maaş ödemelerinde de sıkıntı sürüyor.
Sorunların giderilmesi için öğrendiğime göre AtlasGlobal’e 100 milyon dolara yakın bir finansman desteği verilmesi gündemdeymiş. Ancak bu kaynağın yurtiçinden mi dışarıdan mı olduğu bilinmiyor.
Bu destek şirkete tabii ki nefes aldırır. Türkiye’nin önemli şirketlerinden AtlasGlobal eski günlerine yeniden döner mi? Bunu da zaman gösterecek!
Doğa Koleji için cebimizden 1 milyar 50 milyon TL mi çıkacak?