30 / 04 / 2024

Doğal gazda zamsız faturasız dönem! Rakam 13 milyar TL'ye ulaştı

Doğal gazda zamsız faturasız dönem! Rakam 13 milyar TL'ye ulaştı

Doğal gaz faturası konusunda önemli bir açıklama geldi. Nisan ayından itibaren 19.8 milyon aboneye doğal gaz faturası gönderilmezken, bu tarihten bu yana 2.7 milyar metreküp doğal gazın bedeli olan 13.4 milyar lira Hazine tarafından ödendi. Ayrıca, Eylül ayında doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağ



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fatih Sondaj Gemisi'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gazın vatandaşa ücretsiz dağıtılacağı müjdesi verilmişti ve bu sözler tutuldu.

Nisan ayında, tüm doğal gaz ödemeleri devlet tarafından karşılanırken, bu tarihten itibaren her ay vatandaşlara 25 metreküp doğal gaz ücretsiz olarak veriliyor.

13.4 MİLYARA ULAŞTI 

Bu çerçevede, müjdenin verildiği tarihten bu yana toplamda 2.7 milyar metreküp doğal gazın bedeli Hazine tarafından ödenirken, toplam destek miktarı 13.4 milyar TL'yi buldu.

Türkiye, enerjideki dışa bağımlılığını azaltmak ve yerli enerji kaynaklarına dayalı milli projeleri hayata geçirerek bağımsızlığını artırmak yolunda önemli adımlar atılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin ardından, konut, ibadethane ve Cemevi abonelerine bir ay boyunca doğal gaz ücreti alınmayacağı ve 25 metreküpe denk gelen bedelin bir yıl boyunca ücretsiz olacağı müjdesini vermişti.

Bu çerçevede, Nisan ayından bu yana 19.8 milyon abone hiçbir doğal gaz faturası ödemezken, her ay 25 metreküp doğal gaz ücretsiz olarak kullanmakta.

Böylece, müjdenin verildiği tarihten bu yana toplamda 2.7 milyar metreküp doğal gazın bedeli Hazine tarafından ödenirken, toplam destek miktarı 13.4 milyar TL'yi aşmış durumda.

EYLÜLDE ZAM YAPILMADI 

Ayrıca, Eylül ayında BOTAŞ'ın doğal gaz fiyatlarına zam yapmayacağı açıklandı. Bu çerçevede, mesken ve sanayi abonelerinin tarifeleri aynı kaldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar liderliğinde, Türkiye enerji bağımsızlığını artırmaya devam ediyor.

BOTAŞ'ın eylül ayı tarife tablosuna göre, doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmadı. Tarife tablosuna göre, konut tüketicileri için 1000 metreküp doğal gazın satış fiyatı 4 bin 80 lira olarak belirlendi. Sanayi abonelerinin tarifeleri de kademe 1 için 7 bin 124 lira, kademe 2 için ise 9 bin 478 lira olarak sabit kaldı. Ayrıca, elektrik üretim amaçlı tarife de değişiklik olmadı ve 1000 metreküp doğal gazın fiyatı 10 bin lira olarak belirlendi. Doğal gaz fiyatları aylık olarak hesaplanmaktadır.

BOTAŞ NE DEMİŞTİ? 

BOTAŞ, eylül ayında elektrik üretim amaçlı gazın satış fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmadığını açıklamıştı. Aynı zamanda, sanayi kuruluşları ve konut aboneleri için de tarifelerde herhangi bir değişiklik olmayacağını belirtmişti.

TARİFE SABİT KALDI 

Tarifelerdeki sabitlik Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından duyurulmuş ve doğalgaz fiyatlarının eylül ayında geçerli olacak tarifelerinde değişiklik yapılmayacağı belirtilmişti. Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine eylülde uygulayacağı 1000 metreküp doğal gaz satış fiyatı 4 bin 80 lira olarak ilan edilmişti.

KADEME 1 İÇİN 7 BİN 124 LİRA 

Sanayi abonelerinin tarifeleri şu şekilde belirlendi: Kademe 1 için 1000 metreküp doğal gazda 7 bin 124 lira, kademe 2 için ise 9 bin 478 lira. Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğal gazın fiyatı 10 bin lira olarak ilan edildi. Doğal gaz fiyat tarifeleri aylık olarak güncellenmekte.

Son dakika AFAD duyurdu: Malatya'da bir deprem daha oldu

Rakamlar değişti! Yapı kredi bugün duyurdu! Emekli promosyonunda çılgın rakam

Bir ilde daha toplu taşımaya zam geldi! İşte yeni fiyat tarifesi


 


Geri Dön