23 / 12 / 2024

Doğalgaz faturaları nasıl azaltılır?

Doğalgaz faturaları nasıl azaltılır?

Türkiye yeni yıla enerji fiyatlarındaki artışla girdi.  İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile yürürlüğe giren Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunluluğunun orta vadede binalarda enerji tasarrufu sağlanması hususunda ciddi bir katkı sağlayacağını söyledi. 



Yalıtım sayesinde ev ve ülke bütçesine önemli rakamlarla katkı sağlanacağının altını çizen İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, 2020 sonu itibari ile Türkiye’deki 10 milyona yakın bina stokunun en iyi haliyle yalnızca yüzde 20’sinin TS 825 binalarda ısı yalıtım yönetmeliğine uygun şekilde yalıtılmış olduğunu belirtti. 
Türkiye yeni yıla, enerji fiyatlarındaki artışla adım girdi. Tüketicilere konforlu bir ısınma sağlarken doğalgaz faturalarını en aza indirmenin yolunu açıklayan İzocam, kalın yalıtımın ve “U” değerlerinin önemini vurguladı.

Doğalgaz faturaları nasıl azaltılır?

FATURADA  YÜZDE 60 TASARRUF

Tükettiğimiz enerjinin yarısından fazlasını dışarıdan ithal eden bir ülke olarak enerjide verimli şehirlerin ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını söyleyen Savcı; “Türkiye’ye baktığımızda 2019 yılında enerji ithalatımızın 41,2 milyar dolar ile 202,7 milyar dolarlık toplam ithalatın %20,3’ünü teşkil ettiğini görüyoruz. 2020 yılının ilk 9 ayında ise enerji ithalatımızın 21,5 milyar dolar ile 156,2 milyar dolarlık toplam ithalatımızın %13,7’sini oluşturmuş. Bu düzeyiyle enerji ithalatının, dış ticaret açığımızın en önemli kısmını teşkil ettiğini söyleyebiliriz. Yine Türkiye İstatistik Kurumu verilerine baktığımızda, Türkiye'nin enerji ithalatı faturası 2021 yılının ilk çeyreğinde 8 milyar 695 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiş. Son 10 yılda toplam enerji ithalatının ülke ekonomisine maliyeti 450 milyar doların üzerinde… Tükettiğimiz enerjinin yarısından fazlasını dışarıdan ithal ediyoruz. Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için enerji verimliliği ve iyi yalıtım uygulamaları şart” diye konuştu.

Yalıtımın, ilk yatırımı yapınca kendi kendini ödeyen ve kendi kendine kazandıran bir sistem olduğunu vurgulayan Savcı, “Yalıtım için harcanan para kaybolmuyor, milli ekonomiye geri dönüyor. Yönetmeliklere göre uygulanan ısı yalıtımı sayesinde, yalıtımsız bir binaya göre en az yüzde 60 enerji tasarrufu elde ediliyor. Bu şekilde uygulamalarla yapılan yalıtım sayesinde enerji giderlerini azaltabilir, karbon salımlarını düşürebilir ve doğayı koruyabiliriz” ifadelerini kullandı.

1 Ocak 2020 tarihi itibari ile yürürlüğe giren Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunluluğunun orta vadede binalarda enerji tasarrufu sağlanması hususunda ciddi bir katkı sağlayacağını söyleyen Murat Savcı, bu belgenin eski yapılarda mevcut duruma göre verildiğini ancak yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların EKB sınıfının en az C sınıfı gerekliliklerini sağlamasının zorunlu olduğunu vurguladı. Bu noktada binalarda kullanılacak yalıtım ürünlerinin önemini vurgulayan Savcı, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ticari kaygıdan hareketle yapılan üretimler, etkin denetimin de olmadığı ortamda, son kullanıcıyı tehlike ile karşı karşıya bırakıyor. Tüketicinin yalıtım yaptırırken buna oldukça dikkat etmesi gerekiyor. Güvendiği markalarla yalıtım yaptırmalı, doğru kalınlıkta ve doğru malzeme kullandığına emin olmalıdır. Yalıtım yaptırmak isteyenlerin donanımlı teknik ekibi olan, doğru malzeme seçiminde uzmanlaşmış bir firmayı tercih etmeleri önemli. Aksi durumda yalıtım uygulamalarındaki detaylar gözden kaçabiliyor.”

Doğalgaz ve elektrik faturasını yüzde 50 azaltmanın yolu yalıtım!


Geri Dön