23 / 12 / 2024

Doğalgaz olmayan köylerde katı yakıt kullanımı yaygınlaşacak!

Doğalgaz olmayan köylerde katı yakıt kullanımı yaygınlaşacak!

Paşaoğulları İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Uzun, "Doğalgazla ısınma imkanı bulunmayan yüksek ve kırsal bölgelerde kullanılan odun ve kömüre alternatif, çevreci, ısı kalorisi yüksek katı yakıtlarla ilgili çalışma yürütüyoruz" dedi...




Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın enerji bitkileri atıklarından biyo yakıt türleri üretmek amacıyla kurduğu Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) Enerji Tarımı Araştırma Merkezi (ETAM) bilim adamlarının, biyodizel, biyoetenol ve biyo kütlenin hammaddesi olan tarımsal bitki atıklarını kurdukları sistemle katı yakıta dönüştürmesi, özel sektörü de harekete geçirdi. Samsun’da ısı kazan sistemleri üzerine çalışma yürüten Paşaoğulları İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Uzun, doğalgaz olmayan kırsal kesimlerde odun ve kömüre göre daha çevreci ve yüksek kalorili yakıtlar olan pelet ve biriket kullanımını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. 


Geçmiş yıllarda yaşanan küresel ekonomik kriz doğalgaz fiyatlarını yükseltince Avrupa ülkelerinde vatandaşlar, katı yakıtlı ısıtma sistemlerine dönmüştü. Başta Almanya olmak üzere birçok ülkede büyük rağbet gören bu sistemlerin önemli bir bölümü Türkiye’den ihraç edilmişti. Doğalgazın kırsal kesimlerde ve köylerde kullanılamamasından yola çıkarak proje geliştiren katı yakıt kazanları sektörünün lider ismi Termopan Group’un Karadeniz Bölge Distribütörü Paşaoğulları İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Uzun, ısı sistemlerine ilişkin yeni bir süreç hazırlığı içinde bulunduklarını belirtti. 


Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan işadamı Ömer Uzun, çay tozu, fındık zürufu, çeltik kavuzu, buğday nişastası, buğday sapı, zeytin posası, mısır, şeker pancarı ve yağlı bitkilerin tarımsal sanayi atıkları bakımından Karadeniz Bölgesi’ndeki zengin potansiyeli fırsata dönüştüreceklerini söyledi. Doğalgazla ısınma imkanı bulunmayan yüksek ve kırsal bölgelerde kullanılan odun ve kömüre alternatif, çevreci, ısı kalorisi yüksek katı yakıtlarla ilgili çalışmayı yürüttüklerini ifade eden Uzun, pelet ya da biriketlerin çiftçiler için önemli bir yakıt olacağına inandıklarını söyledi. 


DOĞAYA ZARARLARI YOK


Atıl tarımsal ürünlerin sıkıştırılarak katı yakıt haline getirilmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini dile getiren Paşaoğulları İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Uzun, ‘’Yurt dışında bu ürünlere karşı muazzam derecede talep var. Bunlar doğaya son derece saygılı olup havaya zararsız salınımlar yapıyorlar. Sıkıştırılmış ürünler olduğu için de ısı kalorileri yüksek. Üretilen kazanların doğalgazın haricindeki kırsal bölgelerde, illerde, ilçelerde, köylerde bu ürün gruplarına ilişkin önümüzdeki yakın dönemde bir geçiş olacağını düşünüyoruz. Termopan da katı yakıt alanındaki çalışmalarını tamamlayarak pelet yakıtı yakabilen kazanlar üretiyor. Bu kazanları bölgemizin kırsal kesimlerinde yaygınlaştıracağız.” dedi. 


PELET, KÖMÜRE ALTERNATİF OLACAK


Yüksek kalorili yakıtlar için Termopan’ın özel ısı kazanları üretimine başladığını anlatan işadamı Ömer Uzun, “Bölgemizle bu ürünü insanlara anlatmamız biraz zaman alacak. Bu ürünün tamamen kullanımına başlandıktan sonra bölge halkımızın kabulleneceğini ve çok memnun kalacağını düşünüyoruz. Çünkü doğalgaz olmayan yerlerde insanlar ısıtmalarını katı yakıt ile sağlıyor. Bu da genelde kömür oluyor. Kömürün kullanıldığı bölgelerde aşırı derecede hava kirliliği var. Hava kirliliği de pelet yakıtı ile giderilebilir. Pelet yakıtı kazanları artık insanların ısınma konforuna büyük katkı sağlayacak.” şeklinde konuştu. 


ÇİFTÇİ KENDİ YAKITINI ÜRETECEK


Pelet ve biriket yakıtlar için gerekli hammaddenin kolaylıkla bulunabildiğine de değinen İş adamı Uzun, “Bölgemizde bunu sanayisel anlamda üreten insanlar var. Maliyetleri de çok düşük. Biz bireysele yönelik çalışma kısmındayız. Büyük ölçekli yakıt sistemleri var ama bunları bireysele indireceğiz. Çiftçilerin ürünü alıp kendi peletlerini üretebilecekleri konusunda çalışma yaptık. Birlikte çalıştığımız üreteci firmalar küçük ölçekli cihazlar yapımını da tamamladı. İnsanlar bunları talep ettiğinde kazanlarla birlikte küçük ölçekli pelet üretim makinesini de alıp yakıtlarını istedikleri büyüklükte üretebilirler. Bedelleri de çok yüksek değil. Önümüzdeki süreçte kömürden daha çok kullanılacak.” ifadelerini kullandı. 


Bitkisel atıkların ısı kalorileri ise şöyle: 

Linyit kömürü: 3 bin 500-3 bin 800 

Ağacına göre değişmekle beraber odunlar: 3 bin-3 bin 500 

Çay tozu : 4 bin 400 

Ayçiçeği sapı : 3 bin 900-4 bin 

Kolza : 3 bin 900-4 bin 

Fındık Zürufu : 3 bin 700

Mısır sapı : 3 bin 700-3 bin 800

Çeltik sapı : 3 bin 500

Çeltik havuzu : 3 bin 400


Fatih Yalçıner/Cihan


Geri Dön