17 / 05 / 2024

Doğaltaş ticareti Çin'den İzmir'e milyarlarca dolar getirecek!

Doğaltaş ticareti Çin'den İzmir'e milyarlarca dolar getirecek!

Çin'in Xiamen şehrinden gelen ticaret heyeti İzmir'de temaslarda bulundu. Cangzhou, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kaya'nın, Xiamen Fuarı'nda Türkiye'ye ayrılan alanın artırılması talebine olumlu baktıklarını söyledi.



Çin Komünist Partisi Xiamen Komitesi Daimi Komisyon Üyesi, Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Sekreteri Zhan Cangzhou başkanlığındaki "Xiamen Ticaret Heyeti",  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Liman İşletme Müdürlüğü ve İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret etti.


Xiamen şehrinin Türkiye ile 9 milyar dolar ticaret hacminin bulunduğunu belirten Zhan Cangzhou, "Türk işadamlarının önemli bir liman ve ticaret merkezi olan Xiamen'i, 1 milyar 300 milyon nüfuslu Çin'e açılan bir pencere olarak görmelerini istiyoruz. Türkiye ile ticaretimiz bir önceki yıla göre geçen yıl yüzde 23 artmış. Bu artışta en büyük etken doğaltaş sektörü. Çin'de doğaltaş ticaretinin yüzde 60'ı Xiamen'de yapılıyor. Xiamen Fuarı'nda Türkiye standını büyüteceğiz. Bu ziyaretin ardından İzmir ile Xiamen arasındaki ticaret artacaktır. Her yıl farklı bir ülkede düzenlenen 'Global China Business Meeting' etkinliğinin, 2015 yılında İzmir'de düzenlenmesi planlanıyor. Bu etkinlik sonrasında Çin'den İzmir ve çevresine milyarlarca dolar doğrudan yatırım gelecektir" dedi.


Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ise Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 12 ihracatçı birliğinin Çin ile ticari ilişkilerini geliştirmek için istekli olduğunu kaydetti.


Ege İhracatçı Birlikleri'nin, Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu uzun yıllardır başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini hatırlatan Kaya, Türkiye'den Çin'e yıllık 1 milyar dolarlık doğaltaş ihracatı bulunduğunu ifade etti. Xiamen'de düzenlenen fuara yer darlığı sebebiyle Türkiye'den çok sayıda firmanın katılamadığını anlatan Kaya, "Xiamen Fuarı'nda Türkiye standının ilk yıl yüzde 35, ikinci yıl da yüzde 35 oranında arttırılmasını istiyoruz" diye konuştu.



Geri Dön