30 / 04 / 2024

Türk doğaltaş sektöründe Çin'e ihracat hedefi!

Türk doğaltaş sektöründe Çin'e ihracat hedefi!

Çin Halk Cumhuriyeti'ne daha fazla ihracat için kolları sıvayan Ege Maden İhracatçıları Birliği, 6-9 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenen Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na Türkiye'den 127 firma ile katılıyor.



Türkiye’nin doğaltaş ihracatında lider pazarı konumundaki Çin Halk Cumhuriyeti'ne daha fazla ihracat için kolları sıvayan Ege Maden İhracatçıları Birliği, 6-9 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenen Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na Türkiye'den 127 firma ile katılıyor. 


 Ege Maden İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilen Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda milli katılım organizasyonuyla 67, bireysel statüde ise 60 firma katılıyor. Açıklamaya göre, fuarda yabancı katılımcılar sıralamasında Türkiye birinci sırada yer alıyor.


Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na Türk doğaltaş firmalarıyla birlikte giden Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Cantimur, küresel krize rağmen yatırımları durdurmayan ender ülkelerden olan Çin'e doğaltaş satmak isteyen Türk doğaltaş ihracatçılarının 12 bin kilometre mesafeyi kat edip fuara katılarak büyük takdiri hak ettiği ifade etti


Görüşlerine yer verilen Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç de, Türkiye'nin ihracat hedeflerini yakalamak için bu ülkeye daha fazla doğaltaş satacaklarını belirtti. 


Çin'in dünyanın en büyük doğaltaş alıcısı olduğuna dikkati çeken Erdinç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:


"Çin'e yapılan ihracattan elde edilen dövizin tamamı Türkiye'de kalıyor. Çin şu an bizden çok yüksek miktarda doğaltaş alıyor. Bunun tamamına yakınını iç tüketimde kullanıyorlar. Çin'e daha fazla ihracat yapacağız. Bunun yolu da Xiamen Fuarı'nda kuracağımız bağlantılardan geçiyor. 2013 yılında Çin'e 982 milyon dolarlık doğaltaş ihraç ettik. Fuarı'nda milyonlarca dolarlık yeni bağlantı kuracağız. Maden ruhsatlarındaki sorunun çözüme kavuşması sektörde yeni bir dinamizme yol açacak. 2023 yılı için sektörün belirlediği 7 milyar dolar ihracat rakamında Çin’in 3 milyar dolarlık pay almasını hedefliyoruz."



Geri Dön